Balti élelmiszeripari seregszemle, Riga Food 2008

Agro Napló
Néhány hete rendezték meg a Baltikum legjelentõsebbnek tartott élelmiszeripari seregszemléjét, a Riga Food 2008-at. A tizenharmadik „Riga Food” nemzetközi élelmiszeripari bemutatóra 37 országból érkeztek kiállítók, közülük 17 nemzeti standdal képviseltette magát. Az élelmiszeripari seregszemlén Magyarországot hivatalosan négy kiállító képviselte. A kiállításra az Agro Napló meghívást kapott.  

 




 

 

Martins Roze, a Lett Köztársaság mezőgazdasági minisztere szerint – ahogyan ezt a helyszínen az Agro Naplónak elmondta – ez a kiállítás egy nagyszerû lehetőség arra, hogy a különböző vállalatok bemutathassák egymásnak és az érdeklődőknek tevékenységüket, kínálatukat, eredményeiket. Az évek folyamán a kiállítás egyre szélesebb és változatosabb programokat kínál, egyre több vállalkozás jelenik meg az árumustrán. A lett agrárminiszter abban is biztos volt, hogy az idei kiállítás a résztvevők számára sikerrel zárul. Martins Roze a bemutatón tartott nemzetközi sajtótájékoztatón kitûnőnek mondta a lett-magyar mezőgazdasági kapcsolatokat. A miniszter szerint a zöldség-gyümölcs konzerválásban és borkészítésben tudna a két ország jól együttmûködni.



A külföldről, a kiállításra érkezett újságíróknak a szervezők lehetőséget biztosítottak arra, hogy a kiállítás ideje alatt néhány élelmiszeripari üzembe is ellátogassanak Lettországban.



Így többek között megnézhették a Laci Pékséget. A sütőipari üzem – nem messze a fővárostól, Rigától – több mint 14 éve mûködik, ami az egyik tulajdonos szerint leginkább a minőségi rozskenyeréről híres. A név Laci lettül medvét jelent, amelyet a tulajdonos házának tiszteletére neveztek el így. A vállalkozás egy kis családi pékségből nőtte ki magát egy modern és stabil középüzemmé, amely jelenleg minőségi termékeket készít ragaszkodva a hagyományokhoz. Az itt készült termékeket azután már nemcsak bel-, de külföldön is értékesítik. Több, mint 250 alkalmazott dolgozik a „kenyérgyárban”, és süt 6 tonna kenyeret minden nap.



A pékség ragaszkodik a hagyományokhoz és a minőséghez is: ezért termékeiket minőségi rozslisztből készítik természetes élesztővel. A tészta természetes fateknőkben kel meg, és minden egyes kenyeret kézzel formáznak, és fatüzelésû kemencékben sütnek ki. Ez a fajta elkészítési mód – a tulajdonos és fogyasztók szerint is – különleges ízvilágot és magas tápanyagtartalmú termékeket eredményez. A kelesztés akár 36 óráig is eltarthat, így magas E és B vitamintartalom, illetve természetes savak vannak jelen a kenyerekben, melyek erősítik az immunrendszert – tájékoztattak a helyi szakértők.



A Druvas Partika jégkrémgyárat 1986-ban alakították meg, mivel akkoriban csupán egyetlen jégkrémgyártással foglalkozó vállalat volt egész Lettországban. A cég 2006-tól már családi vállalkozásban mûködik. Az egyetlen gyár az országban, ahol eredeti, hamisítatlan tehéntejből készülnek a hûsítő jégkrémek. A vállalat 75 alkalmazottat foglalkoztat, akik 60 fajta jégkrémet állítanak elő. Ez évente 900 tonnát jelent. Az országos piac 10 százalékát, a régió 25 százalékát fedik le. Exportálnak Németország, Ukrajna és Észtország területére. Az éves árbevétel 2,9 millió eurót tesz ki.



A SIA Kolumbija Ltd, halfeldolgozással foglalkozik, és Liepajában mûködik A vállalat 1882 óta létezik, mindig is halfeldolgozással foglalkozott. A cégnél most hajtottak végbe egy jelentős, 8,5 millió eurós – mintegy 2 milliárd forintos – beruházást Európai Uniós támogatásból.



A vállalkozás Igor Krupnik, az igazgatótanács elnöke szerint a balti államok legjelentősebb halfeldolgozó üzeme, a konkurensek összesen nem termelnek annyit, mint ez az egy vállalat, amely 300 alkalmazottat foglalkoztat. Főként exportra termelnek. Az áru 50 százaléka Oroszországba kerül, de 30 százaléknyi jut a környező országokban, 20 százalékot pedig az unió távolabbi részeibe szállítanak. Ezen felül még esetenként segélyszállítmányokat juttatnak el Afrikába is.



A cégnél 70 különböző fajta termék előállítására képesek, amiben megtalálhatóak a különböző országokra ízvilágára specializált áruk is. A termék főként prémium kategóriásak, ugyanis a feldolgozott halmennyiség nem tudná fedezni a tömegtermelést. Az éves árbevétel 7,2 millió euró, mintegy 1,8 milliárd forint.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!