KWS kukoricák az Ön eredményeiért!

Agro Napló

Tolna megyében a kukorica termesztés egyik nagy körzetében található Felsőnána, ahol családi gazdálkodóként hagyományos növénytermesztést folytatunk.

Jelenlegi tevékenységem előtt a felsőnánai Termelőszövetkezetben főagronómusként dolgoztam 2005-ig, ahol a növénytermesztési munkákat irányítottam.

A családi gazdaságot 2000-től indítottuk el, akkor még mellékállásban foglalkoztam vele. Az elmúlt években azonban már nem tudtam összeegyeztetni a munkámmal, így 2005. óta főállásban ezzel foglalkozom.

A gazdaság összesen 550 ha szántóterületen található Felsőnánán és környéki településeken. A vetésszerkezetünk a három fő növényből áll: kukorica, kalászosok valamint a napraforgó.

Minden évben a területeink nagyobbik részén kukoricát termesztünk, mivel úgy gondolom, hogy ez a legnagyobb biztonsággal megtermelhető növényünk.

A vetésszerkezetünkben 300 ha-on kukoricát, 150 ha-on kalászosokat és 80 ha-on napraforgót termesztünk. Területeink Tolna megyei szinten közepes, vagy gyenge termőhelyi adottságokkal rendelkeznek, zömében erodált barna erdőtalajok, amelyeken nem ritkák a 10% feletti lejtős területek.

Kukorica vetésterületünkön nagy részben a középérésû hibrideket termesztjük, de ez mellett a kései éréscsoport is megtalálható kisebb területen.

Fajtaválasztásnál több szempontot figyelembe véve döntöm el, hogy az adott fajtát kipróbálom, vagy sem. Elsődleges szempontként a stabil, megbízható termőképességet emelném ki, ezek után a gyors, erőteljes kezdeti fejlődést, de a vetésidő tolerancia és nem utolsó sorban a vízleadó képesség is fontosak.

A KWS új középérésû kukorica hibridjére az AMANDHA-ra 2005-ben figyeltem fel. A hibrid a környéken, illetve a Tolna megyei fajtasori eredmények alapján hívta fel magára figyelmet. Ezen ismeretek birtokában határoztam el, hogy kipróbálásra kisebb területen és bizalmat szavazok neki.

Az AMANDHA-t az első évben 20 ha-on vetettem el, egy a közepesnél gyengébb adottságú területemen. A fajta már az első évben bebizonyította, hogy jó alkalmazkodóképességgel és szárszilárdsággal rendelkezik, hiszen ebben az évben csak decemberben tudtuk betakarítani és szártörési problémák nem jelentkeztek az állományban.

Az azóta eltelt 3 gazdasági évben 50-70ha közötti területen termesztettem és minden évben a gazdaságunk egyik legstabilabb kukorica hibridje volt. Az AMANDHA-t

tábláim bármelyikére vetem el, nem okoz meglepetést, mert minden területen nagyon megbízható eredményekkel tudjuk betakarítani.

A hibrid kezdeti fejlődése erőteljes, magas, de erős a szára. A magas növényállományban nem tapasztaltam megdőlést, biztosan állt a lábán.

Az AMANDHA vetése az elmúlt években különböző időpontokban történt, de ez az eltérés nem jelentett a fajta kezdeti fejlődésében hátrányt, egyöntetû, egyenletes állományok keltek ki. Ebből is jól látható, hogy a fajta széles vetésidő intervallummal rendelkezik.

A kukorica tápanyagellátását talajvizsgálati eredményekre alapozom, és ez alapján juttatom ki a szükséges mennyiséget foszforból és káliumból egyaránt. A nitrogén pótlására karbamidot használok 3,5q/ha mennyiségben.

Az AMANDHA-t éréskor tetszetős, vastag, csúcsig berakodó csövek jellemezték, termékenyülési problémát az elmúlt években nem tapasztaltam a fajtában.

Az AMANDHA-t az elmúlt évek eltérő évjárati hatásai kevésbé viselték meg, az ezekből adódó esetleges veszteségek kevésbé voltak érezhetőek a fajtában. Mind az első csapadékos évben, mind az azt követő eltérő csapadék ellátottságú években, de a tavalyi nagymértékû aszályban is figyelemreméltó, hogy az AMANDHA az üzemi átlagunk szintje felett termett közel 20%-kal.

Ezekkel a jó eredményekkel mindenképpen helye van a vetésszerkezetünkben!

Összegezve elmondható, hogy az AMANDHA eltérő termőhelyi viszonyok között, különböző évjáratokban, nagyon stabil megbízhatóan termeszthető kukorica hibrid.

Az elmúlt jó 150 évben a KWS-nél mindig arra törekedtük, és tesszük ezt a jövőben is, hogy termelőink számára a legnagyobb biztonsággal termeszthető kukorica és napraforgó hibrideket nemesítsünk, hiszen számunkra a legnagyobb siker partnereink elégedettsége.

 


 

 

Amennyiben bővebb információra van szüksége hibridjeinkkel kapcsolatban, keresse kollégáinkat, akik az egész ország területén rendelkezésére állnak, vagy tekintse meg honlapunkat

(www.kws.hu ) ahol minden szükséges információt megtalál.

Pletzer Imre

Regionális értékesítési vezető

Somogy-Tolna-Baranya megye

Telefon:  20/388-7336 

e-mail: i.pletzer@kws.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!