A mikotoxinok jelentõsége a haszonállatok takarmányozásában

Agro Napló
A mikotoxinok olyan vegyületek, melyeket penészek termelnek, és hatásukat mindenki érezheti. 1985-ben a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet jelezte, hogy a világ gabonatermelésének mintegy 25%-a szennyezett mikotoxinokkal.



Azóta ez az érték minden bizonnyal növekedett, köszönhetően a gabonák világkereskedelmének, valamint annak, hogy változik a környezetünk és az időjárás. Érdemes néhány szót ejteni arról, hogy a mikotoxinok hogyan erősítik egymás hatását és milyen módon befolyásolják az állatok teljesítményét.



A szennyezett takarmányok vagy alkotóik tipikusan több, mint egy ismert, és valószínûleg számos nem ismert mikotoxint tartalmaznak. A mérgezésre adott válaszreakciók és a klinikai tünetek összetettek és eltérőek, amikor mikotoxin van jelen a takarmányban.



A halmozott mikotoxin szennyezettség jelenléte nagyobb károkat okoz az egészség és termelékenység tekintetében, mint amikor csak egy mikotoxin van jelen.

Emiatt a mikotoxikózis tünetei tipikusak és sokkal gyakrabban láthatóak az állatokon, annak dacára, hogy a takarmánybevizsgálás alkalmával nagyon alacsony arányban találtak mikotoxinokat.



A mérgezést a több mikotoxin együttes jelenléte és közöttük fellépő kölcsönhatás együttesen okozhatja, ami a tüneteket még jobban felerősíti.

A mikotoxinok jelenlétéből adódó kockázatot a takarmányban a legnagyobb mértékben előforduló mikotoxinok határozzák meg, melyet tovább módosít a további mikotoxinok előfordulása, szintjei, illetve az állat életkora és az egészségi állapota.

Ebből adódóan kijelenthető, hogy nem állapíthatunk meg biztonságos mikotoxin szinteket. Ez az összetett helyzet szükségessé teszi, hogy megtegyünk minden óvintézkedést.



Függetlenül attól, hogy Ön az állattenyésztési ágazat melyik szereplője, termelő, takarmányozással foglalkozó szakember vagy állatorvos, jó, ha tudatában van, és megérti azokat a veszélyeket, amelyeket a mikotoxinok jelentenek az állatok egészségére. Az Alltech segít Önnek abban, hogy többet tudjon a mikotoxinokról, hogyan keletkeznek, milyen hatásuk van az állatokra, mire kell odafigyelni a takarmányból vagy a takarmány alapanyagból való mintavételkor, és milyen lehetséges stratégiai megoldások vannak arra, hogy egészségesen tudja tartani az állatait és azok teljesítményét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?