Megbízható hígtrágyatározó gyorsan

Agro Napló
Az országban sok helyen már javában zajlanak az állattartó telepek EMVA támogatással történõ korszerûsítési munkálatai, és az elsõ 2008 évi elszámolások is megkezdõdtek.  

 


 

 

A cikk írásakor az MVH honlapján található nem hatályos rendelet az elszámolások leadási határidejét október 15-ig tolná ki. Az első elszámolási részhatáridő esetleges hosszabbítása a pályázati rendszer kezdeti nehézségei miatt még érthető, de arra azért ne számítsunk, hogy ugyanez lesz a helyzet a véghatáridőknél is. Ekkor a késedelem komoly anyagi következményekkel járhat.

Az elmúlt évek során többször is csúszást szenvedtek az agrár-környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok, de ez nem jelenti azt, hogy aki nem kezdi meg időben a megvalósítást, az újabb határidő módosításokra alapozhat. Az első félévben az ÚMVP keretén belül sok eredményesen pályázó gazdálkodó kapta már meg az MVH támogató határozatát, viszont csak kevesen tettek konkrét lépéseket a megvalósítás irányába. Az anyagi támogatás igénybevételéhez a gazdálkodóknak több nehézséggel is meg kell birkózniuk.

A támogatási intenzitás miatt közbeszerzési pályázatot kell kiírni, és mûszaki, -gazdasági szempontok értékelésével ki kell választani a leginkább megfelelő megoldásokat. A hígtrágyatározók esetében a megvalósításra fennálló idő rövidsége a véghatáridők közeledtével egyre fontosabb döntési szemponttá válik. Továbbá nem szabad elfeledkezni a tervezés és engedélyezés időigényéről sem, mely 2–6 hónapot is igénybe vehet. A legcélszerûbb a megvalósítási határidőből kiindulva, és némi tartalék idővel kalkulálva visszafelé számolva meghatározni a megvalósítás időigényét. Mivel lassan már közeledik az év vége, aki a jövő év második felére meg akarja valósítani a beruházást annak már most lépnie kell.

A kiválasztásra kerülő hígtrágyatározónál fontos döntési kritérium, hogy a maradék kevés idő alatt mennyire gyorsan kivitelezhető egy tározó, esetleg párhuzamosan az előkészítési munkákkal. A helyszíni élőmunka igény sem elhanyagolható szempont. Célszerû egy olyan megbízható és támogatott technológiát választani, amely garantálja a határidőre való megvalósítást.

Erre mértékadó szakmai vélemények alapján is a legalkalmasabb az előre gyártott elemekből készített vasbetontározó (lásd: www.szebeton.hu/hírek.htm-lényeg: a szigetelő képesség). Ez lehetővé teszi, hogy az előkészítési munkák során, és a helyszíni munkákkal párhuzamosan szinte „előre összeálljon” a tározó, hiszen a helyszíni élőmunka igénye egy 3400–4500 m3-es tározónak is mindössze 1 nap.

A technológia Dániában és Hollandiában több évtizedes múltú, megbízhatóságát már Magyarországon is referenciák sorával bizonyítja. A hazai beépítés és alkalmazás tapasztalataival kapcsolatban további információk kaphatók Germán Tibor tervezőtől, a Tiszaterv Kft. részéről.



Összeállította: Horváth Zoltán, Szebeton Zrt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?