2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Lezárult az almacsata elsõ felvonása

Agro Napló
Lezárult szeptember elején az almacsata elsõ felvonása, vagyis az Agrana magyar érdekeltsége mint legnagyobb feldolgozó megegyezett a kelet-magyarországi gazdálkodókkal az ipari léalma átvételi árában. A magyar almafeldolgozói piac legnagyobb szereplõje 9 eurocentet ígért a gazdáknak az alma kilójáért.  

 


 



Ezt az átvételi árminimumot azonban a hazai érdekeltségû feldolgozók, valamint a Rauch Hungária Kft. nem volt hajlandó, illetve nem tudta megfizetni. Az almafeldolgozás ugyanakkor szeptember közepén már szinte valamennyi almafeldolgozóban megindult.



A gazdálkodók ugyanakkor panaszkodnak, hogy a léalmáért egyre kevesebbet fizetnek a feldolgozó cégek. Ezért a problémák az almafeldolgozás terén ismét csúcsosodni látszanak. Ezt az is jelzi, hogy az Országgyûlés Mezőgazdasági Bizottságában a honatyák szeptember végén ismét arról döntöttek, hogy az almamizériával ismét foglalkoznak a testület egyik, a témában illetékes albizottságában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van remény az almatermesztésben

Van remény az almatermesztésben

Alma technológiai bemutatót és kertszemlét szervezett az UPL OpenAg Nyírtasson. Olyan szakmai előadók részvételével valósulhatott meg a találkozó, aki...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!