Lehet(ett volna) egy tonnával több?

Agro Napló
A repce idén is profitál a termesztõk többségénél, de extraprofitot csak keveseknek hoz. A termést meghatározó õszi technológiai elemek hatásait tavasszal már nem tudjuk kompenzálni.

A Kwizda teljes technológiát kínál a repcetermesztőknek, amivel kedvező évjáratban 4 t fölötti hozamot, száraz évjáratban vagy gyengébb adottságok mellett 3 t/ha körüli termésátlagot érhetünk el. A technológiai elemek mindig összefüggenek. A repcetáblával, a repcével együtt kell érezni, így tudja a Kwizda is kiszolgálni a repcetermesztő minden igényét.

A továbbiakban néhány olyan gyakori problémára hívjuk fel a figyelmet, melyek az idei gyakorlatban okoztak terméscsökkenést. A kalászos elővetemény gyomirtása során ügyelni kell a lehetséges utóvetemény hatásokra, mert számos szulfonilurea (SU) típusú gyomirtó okozott idén tavaszi növekedésgátlást, növénypusztulást. A levelek kanalasodása és antociánosodása csak a virágzás elején vált drasztikussá (1. kép), amit utólag már nem tudunk kijavítani.


 

Feltételezhető, hogy a múlt őszi jelentős csapadék a mélyebb rétegekbe mosta le a hatóanyagokat, ezért nem jelentkeztek az őszi fejlődés során a tünetek. A jövőben ez elkerülhető, ha a repce utóveteményre veszélytelen hatóanyagokkal gyomirtjuk a kalászosokat. Ilyen a széltippanos gyomirtásokban a klortoluron alacsony SU adaggal ősszel kijuttatva (pl. Lentipur® + Mezzo®), a tavaszi széltippanos gyomirtásokban pedig a magas dózisú klortoluronhoz gyorsan bomló SU-t választhatunk (pl. 2–3 l/ha Lentipur® + 15 g/ha Granstar®). Kétszikû gyomok ellen szélesebb a választék. A Granstar Combi® és az Aurora Super® biztonságos, ráadásul mindkettő jól írtja a repcéből csak gyéríthető orvosi zsombort. Ne felejtsük el, hogy a búza gyomirtásakor még nem tudjuk előre, hogy szántással vagy szántás nélkül állunk neki a repcéhez! Ne korlátozzuk magunkat előre, ahogy a jövő évi repcetermést se! 

Az őszi talaj-előkészítés szerepe sorsdöntő, a legnagyobb figyelmet igényli a siker útján.

Csak akkor szántsunk, ha az jó talajnedvességi állapotban végrehajtható és rögtön el is munkálható. Szárazságban helyettesíthetjük talajlazítással, illetve folyamatosan mélyítő talajmunkával, szántóföldi kultivátorral. A nedvesség megőrzése a gyors, lehetőleg egymenetes lezárásokkal mindig fontos. A szántóföldi kultivátor mulcshatása segít a harmat megfogásában, az ismert pentozánhatást pedig egy őszi kisebb nitrogénadag kompenzálja. Amennyiben a nyári vetőszántás elvégezhető, azt a repce általában nagyobb terméssel hálálja meg, de a szántás nélküli agrotechnika könnyebben megvalósítható, az ülepedett, jó minőségû magágy nagyobb biztonsággal készíthető el. Az őszi talajmûvelésben a legnagyobb hiba, ha csapadékos időben a magágyat elkenjük, vagy nedvesen tömörítjük, hengerezzük. A nehezen kikelt növények őszi gyökérfejlődése így gátolt marad, a fagyáskár veszélye nő (2. kép), az állomány nem képes nagy termésre még túlélés esetén sem. Extrém száraz időben a nedvesség- megőrző talajmûvelésen túl a vetés előtti és utáni hengerezéssel tudjuk a talaj kapilláris vízkészletét hasznosítani és a nagy hézagok szárító hatását mérsékelni.

 


 

A repce vetését sekélyen, egyenletes mélységbe, szimpla gabona-sortávolságban, 35–50 db/m2 tőszámmal, vagyis az ezerszem tömegtől függően kb. 1,8–3,5 kg/ha magdózissal végezzük. A tág térállás a nagy hozam fontos feltétele, az őszi gyomosodás terméscsökkentő hatása viszont ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt. Az alapgyomirtás elhagyása (3. kép) általában már nem orvosolható később.

A korai vetésidő (augusztus vége–szeptember eleje) szintén a vetés utáni azonnali gyomirtást igényli, hiszen a frissen elvetett tábla talaja többnyire még nyirkos, ami a gyomok csírázását a repcemaggal egy időben indítja el. A Kwizda gyomirtási ajánlatai – Command 48 EC, Devrinol 45 F és a Command + Devrinol kombináció – közül minden gyomviszonyhoz megtalálható a legmegfelelőbb.

 


 

Mit sem ér azonban a nagy térállású, eredményesen gyomirtott repce, ha a megkésett vetés miatt az állomány őszi rozettásodása elmarad. Február végén a vetések nagy része még nem borította a talajt (4. kép), ami később kisebb mérvû tavaszi gyomosodáshoz is vezetett. A nagyobb baj azonban, hogy ezek az állományok nem képeztek olyan erőteljes oldalelágazásokat, melyek a 4 tonnás hozamhoz szükségesek lettek volna. A csapadékos és hûvös ősz nem tette lehetővé a megszokott őszi fejlettséget, pedig az őszi levélképződés egyben őszi rügydifferenciálódással is jár.

 


 A tanulság: vessünk korán, így a repce jó eséllyel kicsírázik, és csak akkor csúsztassuk a vetésidőt, ha a nyár végi szárazság diktálja ezt. Segítsük a repce kezdeti növekedését, mert az őszi fejlődési időszak is kiszámíthatatlan. A Kwizda gyomirtási csomagjaiban idén ősszel is szerepelni fog a Route® gyökérerősítő lombtrágya, melyet 2–4 leveles korban érdemes kipermetezni. A kis csíraszámú vetéseknek bőven van helye. Az összezárásig nem kell tartanunk őszi szárbaindulástól. A sûrûbben vetett állományoknál jobb regulátoros kezeléssel kombinálni a Route® kezelést, így csak a gyökér fejlődik erőteljesen. Tavaly az augusztusi vetésidő nagy előnyt hozott, hiszen ugyanazzal a tőszámmal és tökéletes gyomirtással a korai vetések még ősszel elérték a 100%-os borítást és egy intenzív tavaszi technológiával valószínûleg extra termést és extra jövedelmet is biztosítanak (5. kép: egy boldog sárkeresztúri praxi márciusban).

 


 

Nem szóltunk még egy nagyon veszélyes termesztési tényezőről. A repce szklerotíniás szárkorhadása (6. kép) idén is megmutatta, hogy a regulátoros és fungicides kezelésekkel nem védekezhetünk ellene. Ha a csapadékos periódus áprilisban vagy május első felében jött volna, akkor most a 2–3 tonnás repcetechnológiák különbségeit elemezhetnénk. Minden repcetermesztő szakember felelőssége ennek felismerése.

 


 


 

 A szûk vetésforgó miatt a talajból induló betegség ellen jelen ismereteink szerint a Koni® WG hiperparazita gombakészítménnyel védekezhetünk. Védeni a talajt tudjuk, nem a repcét. Az őszi gyomirtással egy menetben, lehetőleg a vetést megelőzően permetezzük ki, pl. a bedolgozásra is engedélyezett Devrinol® gyomirtóval. A vetés utáni gyomirtással kombinálva a hatáshoz jelentős bemosó csapadék szükséges, ami az őszi-téli időszakban többnyire biztosított. A jó hatékonysághoz idő kell, mindig az előző évben kezeljük a talajt, hogy a következő évi kultúrát megvédhessük! A nagyobb dózisú talajkezelés egy év alatt közel 100% hatást is képes adni a nedves évjáratokban, míg az őszi preemergens gyomirtással kombinált 2–3 kg/ha dózis kb. a felére tudja csökkenteni a fertőzést, ami évjárattól függően több mázsás termésmentést is jelenthet.

Összefoglalva: a technológia az elővetemény gyomirtásával kezdődik. Az őszi talajmunkának adjunk prioritást. A jó minőségû magágyból a repce egyenletesen tud kikelni, a tág térállás és a gyommentesség miatt a rendelkezésre álló teret is egyenletesen fogja benőni, az őszi rügydifferenciálódás következményeként a tavaszi oldalelágazások bőségesen és egyidejûleg fognak megjelenni, azaz a nagy termés lehetőségét megteremtettük, megteremthetjük. A Koni® WG előző évi talajkezelésével a repce szklerotíniás terméskiesését jelentősen mérsékelhetjük, akár ki is küszöbölhetjük.

Kedves Termesztő!

Idén is el lehetett érni a magas hozamokat (7 kép: méteres becőfal erőteljes elágazásokból), akinek minden termelési tényezőt sikerült összehangolni. Ehhez a Kwizda komplex és kidolgozott technológiát kínál. Az őszi gyomirtási csomagjaink idén is a Route gyökérerősítővel kiegészítve kínáljuk, és Koni® WG -vel együtt is választhatók. Javítsuk ki a hibákat és érjünk el jövőre együtt extra termést!

Fehér Tamás, Magyar Kwizda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Repcevetés előtt

Repcevetés előtt

Az őszi káposztarepce talán az egyik legsokoldalúbban felhasználható növényünk: olaját bioüzemanyagként, élelmiszerként, kozmetikai cikként, kohászati...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!