Valtra T171 és T191 modellek õszi akcióban

Agro Napló
Valmet tulajdonosok körében igen közkedvelt traktornak számítanak a Valmet 8550 és 8750 típusok (160 és 180 LE).

A Valtra folyamatos fejlesztőmunkája révén jelenleg a Valtra T171 és T191-es modelleket tekinthetjük a „régi” kockaorrú traktorok mai megfelelőinek. Mik azok a fejlesztések, amiket a jelenlegi nagy Valtrákban újdonságként találunk?



Elmondható, hogy a Valtra Kutatás-Fejlesztési Osztály ugyan nem nagy léptékû fejlesztéseket végez, viszont a már szántóföldi tapasztalatokkal, teszteken keresztülesett modelleket folyamatosan, lépésről lépésre haladva fejlesztik. Így érik el azt, hogy a fejlesztés folyamán a gyerekbetegségek és konstrukciós hibák esélyét minimálisra csökkentik, az esetleges meglévő problémákat orvosolni tudják.

A 171-es és 191-es típusok felépítésüket a nagy hírû elődjeiktől örökölték. Megmaradt a hosszú tengelytáv, a motor tömege a mellső tengelyen van. Igen fontos ez akkor, amikor munkagépet üzemeltetünk, hiszen a munkagép által keltett erőket a mellső tengelyen található tömeg egyenlíti ki. A talajmunkák során a Valtra T „szinte beledugja az orrát a földbe”. Minden 100 LE-nél nagyobb teljesítményû Valtrában már Common Rail technológiás, hengerenként 4 szelepes motort találunk, melyek alacsony fordulatszám mellett is magas nyomatékot és kedvező üzemeltetési feltételeket biztosítanak. A 193 és 211 lóerős modell hosszú löketû 7,4 literes SisuDiesel erőforrása más traktormárkákban is megtalálható egészen 240 LE-ig. Megtartották a speciális hüvelymegtámasztási rendszert, mely eredménye az alacsony motorolaj és üzemanyag-fogyasztás.

A sebességváltó konstrukció megtartása mellett megerősítették azt. A megnövekedett igénybevételnek megfelelően az emelőmûvet és a hátsó lehajtásokat is erősebb komponensekből építették.

A kezelőszervek a T HiTech traktorok esetében szinte teljes mértékben a 8000-es szériában találhatóak, használatuk egyszerûségükből és könnyen tanulhatóságukból fakadóan nem jelent gondot senki számára. A 2007 év végén bemutatott intelligens Advance modellek TractorTermináljáról könnyen vezérelhetjük munkagépünk mûködését, kérdezhetjük le elvégzett munkánk adatait. Például megkaphatjuk a pillanatnyi és átlagfogyasztást órára vagy hektárra vetítve, területteljesítményünket pontosan lekérdezhetjük. A traktor külső megjelenését átalakították.

Újdonságként növelték a vezetői kom-

fortot. A fülke már 70 dB zajszintû, köszönhetően a vastag üvegezésnek, a kiváló első zajszigetelésnek valamint abból fakadóan, hogy a motor a fülkétől messze elöl helyezkedik el. A laposabb motorház kialakítás miatt igen jó a kilátás a mellső részre.

A továbbfejlesztett mellső híd rugózás verhetetlen utazási komfortot ad a rossz utakon akár 50 km-es sebességnél is.

Nagy teherbírású teherautó pótkocsiknál találkozhatunk hasonló légrugó + hidraulikus lengéscsillapító kombinációval. Ennél a megoldásnál a komfort mellett a hosszú távú problémamentes mûködést helyezték előtérbe. E rendszer szinte gondozásmentes, nagy teherbírású és hosszú élettartamú alkatrészekből épül fel, a kopó részek számának minimalizálása mellett.

A Valtra minőség filozófia alaptétele szerint minden egyes alkatrészt, majd összeállított részegységet (pl. sebességváltót) és az összeszerelési folyamat végén minden elkészült traktort minőségellenőrzésnek vetnek alá. Az alvázszám szerint visszakereshető a gyártás időpontja, ez alapján azoknak a munkásoknak a névsora akik akkor mûszakban voltak. A motoron megtalálható az összeszerelő szerelő neve. A gyár munkásai büszkék munkájukra, személyes garanciát vállalnak elvégzett munkájuk minőségére.

 

 


 


 





A Valtra T171 és T191 modellek akciós áron, a készlet erejéig!

 

www.valkon.hu

www.valtratraktor.hu



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Valtra fülke a kezelő kényelméért

Valtra fülke a kezelő kényelméért

A finnországi Valtra gyár jelenlegi fülkéi természetesen ROPS és FOPS bevizsgáláson estek át. Ezzel nem elégednek meg a fejlesztőmérnökök, a fülkekial...

Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!