Új technológia a magtárban tárolt gabonafélék védelmére

Agro Napló
Hasznos szakkönyv jelent meg „A szemes termények tárolása és korszerû védelme” témakörben, melynek szerzõi a Bayer és a Cheminova növényvédõ szer gyártó cégek.

Ez a munka hiánypótló, mert a témával kapcsolatban legutóbb 10 éve jelent meg szakkönyv.

2004. májusától került sor hazánk EU-s csatlakozására. 2005 és 2006 folyamán – a piaci árnál magasabb intervenciós áraknak köszönhetően – megnőtt az igény a gabonafélék raktározására. Ebben az időszakban igen sok és korszerû magtár épült, helyet adva a magas szintû veszteségmentes tárolási technológiáknak. A tárolásra kerülő gabona mennyisége – az évjárattól függően – elérheti, vagy meghaladhatja a tíz millió tonnát. Ismert, hogy a magtári kártevők okozta közvetlen veszteség (mennyiségi és minőségi kár) 10% körül van. Így a veszteség napi áron elérheti az 50 milliárd forintot! A gabonaszektor valamennyi résztvevőjének – termelőnek, kereskedőnek, feldolgozónak – egyaránt érdeke, hogy a megtermelt gabonát jó minő-

ségben és veszteségmentesen raktározza.

A gabona élelmiszeripari alapanyag.

 


Mindnyájunk számára fontos, hogy a belőle készült termékek (kenyér, liszt, tésztafélék stb.) káros toxinoktól, rovarkártevőktől mentesen, egészséges élelmiszerként kerüljenek a fogyasztó asztalára.

A kiadvány részletesen tárgyalja a korszerû magtárakkal kapcsolatos követelményeket. Ismerteti – fotóanyaggal bőven illusztrálva – a legfontosabb kártevőket,

azok életmódját, kártételüket, és az ellenük való védekezést. Részletes technológiai ajánlásokat ad a tárolás előkészítéséről, a magtárak takarításáról, kémiai fertőtlenítéséről a Cyren EC nagy hatású gázosodó rovarölő szer használatáról.

A kiadványban központi szerepet kap és a szerzők kiemelten javasolják a szemes termények preventív (megelőző) védelmét szolgáló K-Obiol 25 EC nevû BAYER készítményt. A javasolt technológia pontos betartásával a betárolt gabonafélék 6–12 hónapig kártevőmentesen tarthatók.

Ismerteti a – debreceni Farmgép által erre a speciális célra kifejlesztett – BAYER-Magvédő permetezőgép családot.

A kiadványból megismerhetik a tárolással kapcsolatos hatósági feladatokat, a termény értékesítésével, exportjával kapcsolatos előírásokat, valamint a termény időszakos, vagy rendszeres ellenőrzésének szabályait is.

A kötetben helyet kaptak a magtárépítéssel, annak technikai felszerelésével, a folyamatos minőségellenőrzéssel, mérlegeléssel foglalkozó cégek ajánlatai is.

A kiadvány ingyenesen megrendelhető a 1/487-4217-es telefonszámon!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!