Aktuális támogatások

Agro Napló
Május hónap az év ötödik honapja a Gergely naptár szerint, ahol egy római istenségrõl kapta a nevét, aki a mitológiában a termékenység isten nõje volt.

E hónapban kezdi meg mûködését az Új Magyarország Agrár Forgóeszköz Hitelprogram, amely segítséget nyújt a gazdálkodók részére a forgóeszközök könnyebb beszerzéséhez.



Folyamatban van a növénytermesztés létesítményeinek (szárítók) korszerûsítéséhez nyújtott támogatás igénybevételének, a kertészeti gépek technológiai korszerûsítéséhez nyújtandó támogatások, és az öntözés, melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó támogatások módosítása akképpen, hogy a támogatási kérelmek benyújtására, rendelkezésre álló határidő május 30-ig meghosszabbításra kerül.

Az áprilisi cikk keretein belül néhány sorban ismertettük a területalapú támogatásról szóló új rendeletet, ezért most csak az újdonságokat szeretnénk bemutatni. Jelentős változásra kerültek a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotot is érintő Natura 2000-es terülteken alkalmazandó gyepfenntartási szabályok. Az FVM rendeleteiből csak az egyik legfontosabbra szeretném felhívni a figyelmet.



Új Magyarország Agrár Forgóeszköz Hitelprogram

A mezőgazdasági termelés, elsősorban az állattenyésztés versenyképességének javításához, a mezőgazdasági termelőket segítendő, megjelent az Új Magyarország Agrár Forgóeszköz Hitelprogram, amely március végén indult.

A kedvezményes hitelt többek közt takarmányra, gépalkatrészre, villanyszámlára, bérekre lehet fordítani. Állóeszközre azonban nem költhető, így az állatállomány növelésére sem. A forrás kereskedelmi bankok révén érhető el. A hitelösszeg legalább egymillió, legföljebb 200 millió forint, futamideje öt év saját erő nem szükséges. A kamat 8,1–8,9 százalék.

Olyan vállalkozások jogosultak forgóeszközhitelre, amelyek elsődlegesen agrártevékenységet folytatnak, és már van beruházási célú bankhitelük, vagy a jövőben vesznek föl ilyet. Az igényléshez a www.fvm.hu és a www.mfb.hu honlapokon található részletes termékleírás.



Új rendelet a területalapú támogatásról

A kérelmeket idén is május 15-ig kell beadni. Június 2-ig jogkövetkezmények nélkül lehet az esetleges hiányt pótolni, de – új szabályként – sem a főlap, sem a betétlapok nem pótolhatók. Június 3. és 9. közötti pótlás esetén a támogatás napi 1 százalékának a levonása a szankció.

Arra az új szabályra hívnám fel a figyelmüket, hogy a 0,3 hektárnál kisebb mezőgazdasági területeket is be kell jelenteni annak ellenére, hogy támogatás csak e felett jár.

Új elem a rendeletben, hogy a támogatási kérelem – fő szabály szerint – elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül nyújtható be, az eddigi formanyomtatvány helyett. Aki nem ezt választja, az MVH honlapjáról kinyomtatott, illetve a kérelemre megküldött ûrlapokat használhatja.

A túligénylés jelenlegi szabálya az, hogy 5 százalék alatt automatikusan korrigál a hivatal, azon túl pedig egyeztetési eljárás indul. A rendelet a parcella területe körül egy legfeljebb másfél méteres puffer zónát ismer el. Ha a túligénylés ebbe bele fér, akkor automatikus lesz a csökkentés, e felett kezdődik az egyeztetés, illetve ellenőrzés.

Szintén új szabály, hogy ha változás következik be a termelő személyében, és ezt az új termelő 10 munkanapon belül nem jelenti be az MVH-nak, akkor mulasztási bírsággal sújtható.



A kaszálás időpontját a földhasználónak be kell jelentenie

Megváltozott a Natura 2000 gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól szóló kritérium rendszere szerint a gyepterületek előírásai a következők:

a gyepterületeket legeltetéssel, illetve kaszálással kell hasznosítani. A gyepterületen csak szarvasmarha, juh, kecske, szamár, ló és bivaly legeltethető. A gyepterület túllegeltetése tilos.

Tápanyag-utánpótlás csak a legelő állatok által elhullajtott ürülékből származhat, trágya kiszórása tilos.

A Natura 2000 gyepterületekén a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség helyi jelentőségû védett természeti terüknek minősülő gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének, a fővárosban a főjegyzőnek az engedélye szükséges, amelyet természetvédelmi hatósági jogkörében eljárva ad ki:

• a nád irtásához, valamint

• az október 31. és április 23. között történő legeltetéshez.



Vadgazdálkodási létesítmények, berendezések kialakításához a vadászati hatóság engedélye szükséges. A kaszálást a kaszálandó terület középpontjából indulva vagy a táblaszél mellől, az ott élő állatok zárványterületre szorítása nélkül kell elvégezni. A kaszálás során vadriasztó lánc használata kötelező. Fontos tudnivaló, hogy a kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt a földhasználónak legalább öt munkanappal írásban be kell jelentenie a mûködési terület szerinti nemzeti park igazgatóságának.



Rendeletek

56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet: az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeinek támogatásáról.

E rendelet 2008. május 1-jén lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a 2008. március 15-től igénybe vett szolgáltatásokra is alkalmazni kell. A 2008. március 15. és a rendelet hatálybalépése között igénybe vett szolgáltatások esetén a támogatási kérelem 2008. június 20-ig nyújtható be.



Berta Dávid MVH-FOPEKI

Kérelemkezelési szakreferens

–Hegedûs Szilvia

NYME-MÉK PHD hallgató

–Matus László MVH-FOPEKI

Kérelemkezelési szakreferens



Forrás: www.fvm.hu, www.mvh.gov.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?