Eredmények a szõlõ levéltrágyázásáról

Agro Napló
Állókultúráink közül talán a szõlõ az, amely leginkább igényli a megfelelõ és rendszeres mikroelem pótlást.

Csak a mikroelemekkel jól ellátott ültevényektől várhatunk megfelelő minőségû termést, amely alapja a jó bor készítésének, hiszen az íz- és zamatanyagok megfelelő mennyiségû és minőségû kialakulásáért és a jó szárazanyag tartalomért a mikroelemek a felelősek.



Főleg az ültevények korának előre-haladtával kell egyre inkább a mikroelem-pótlással komolyan foglalkozni. Erre az időre már csökken a talaj tápanyagszolgáltató képessége és a gyökérzónába nem tudunk megfelelő mennyiségû és minőségû mikro-tápanyagokat gazdaságosan bejuttatni. Ez különösen a történelmi borvidékeken fontos, ahol az adott területen már több száz éve mindig szőlőt telepítenek. A mikroelempótlás leggazdaságosabb módja a levéltrágyázás. Persze csak azok a készítmények a hatásosak, amelyek szerves kötésben tartalmazzák a hatóanyagokat.

Az elmúlt évi időjárás különösen megviselte a szőlőket. Nagyon sok volt az aszálykáros ültevény. A száraz időjárás hatása erre az évre is kihat, hiszen nem tudtak elegendő mikroelemet felvenni a tőkék a talajból. Csak azok az ültetvények vészelték át az elmúlt évi szárazságot és tudtak felkészülni erre az évre, amelyeket rendszeresen levéltrágyáztak. A távprognózisok erre az évre is nagyon meleg száraz nyarat jósolnak, tehát mindenképpen szükség van a levéltrágyázásra.

Az első lépés a megfelelő bórellátás biztosítása a növények számára. A bór az egyik legfontosabb mikroelem. Nagyon fontos szerepet játszik a hajtáscsúcsokban az új sejtek képzésében, és mi éppen a bórban leggazdagabb hajtásrészeket távolítjuk el a metszés során. Évente a metszés során folyóméterenként 0,85–1,13 kg fás részt távolítunk el a tőkékről. Ez a nyesedék, még ha fel is tudjuk aprítani, nem juttatja a növényt tápanyaghoz, mert nem jut le a 40–60 cm mélyre tápanyagfelvevő gyökérzónába!

Ugyanakkor, az intenzív metszéssel felborítjuk a gyökerek és a hajtások között kialakult hormonegyensúlyt. Ezt pedig helyre kell állítanunk. Ehhez mindenképp szerves kötésû bórtartalmú levéltrágyát kell alkalmazni! Ilyenek a Damisol Kft. bórtartalmú készítményei!

A következőkben bemutatjuk a DAMISOL levéltrágyák alkalmazásának hatását. Két év adatait soroljuk fel. Az ültetvény Sályban van a Máté és Szente Kft tulajdonában.

Az adatok bizonyítják a Damisol levéltrágyák hatását. Már a terméstöbblet többszörösen fedezi a levéltrágyázás költségét. Egyébként 2007-ben két alkalommal érte jégverés az ültetvényt.

 


 


 


 



Ladányi Péter növényvédelmi mérnök,

ügyvezető igazgató,

Damisol Kft., Albertirsa

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!