Szálastakarmány betakarítás a Kverneland - csoport zöldtakarmány gépeivel!

Agro Napló
A Kverneland Group a világ egyik vezetõ gépgyártója és szállítója.

A Group-hoz tartozó gépek egyediségükkel és kiemelkedő minőségükkel széles termékválasztékot kínálnak a gazdálkodók, bérvállalkozók és kereskedők részére, a talajmûvelés, vetés, növényápolás és a szálastakarmány-termesztés területén.



A Kverneland csoporthoz tartozó Vicon és Taarup márkanevek a megbízhatóságot, a kiváló munkavégzést, és a költséghatékonyságot jelentik már több évtized óta a nyugat-európai gazdálkodók számára. Köszönhetően az elmúlt évek kitartó munkájának, számos honi gazda szerezhetett hasonló tapasztalatokat, ezen gépek használata során. A vevői elégedettség, a fejlesztési kutatómunka, az öt évtizedes tapasztalat, a piaci igényekre való reagálás és a gyártás minősége eredményeként alakulhatott ki.

A folyamatos fejlesztések jegyében az elmúlt évben teljes egészében megújult a Vicon körbálázó sora. Ennek eredményeként a fixkamrás bálázók egy teljesen új vezérlőegységet kaptak, mely sokkal több, a bálázáshoz szükséges információt szolgáltat a gépkezelő felé. Az „AutoPlus” kezelőegység segítségével a bálázás teljes folyamata végigkövethető a computeren, valamint az összes beállítás elvégezhető a traktorkabinból, a bála nyomás beállításának kivételével. A korábbi RF modelleken alkalmazott külső burkolatok kis mértékben korlátozták a szerkezeti egységekhez való hozzáférést. Ezt kiküszöbölve új, a változókamrás bálázókon már korábban alkalmazott oldallemezekkel van ellátva az új RF széria. Ezen lemezek nem csak esztétikai, hanem praktikussági szempontból is felülmúlják elődjüket. Szerkezeti megoldásait tekintve, a fixkamrás Vicon bálázók megőrizték a már jól ismert egyedi kialakításukat. Ilyen például az „Integral” rotor technológia, amely megjelenése óta a Vicon bálázók egyedi védjegyévé vált. Ennek a technikai megoldásnak a lényege abban rejlik, hogy a rendfelszedő utáni térben elhelyezkedő terelő csigák és az adagoló fülek egy tengelyre kerültek, így nagymértékben leegyszerûsödik a hajtáslánc, a terménynek rövidebb utat kell megtennie a bálakamráig, valamint kevesebb lánc és lánckerék szükséges a rendszerhez. A Vicon gyár mindhárom fixkamrás bálázója azonos, 1,25 × 1,20m méretû bálákat készít. Az RF 119-es típus egyszerû, kompakt kialakításával, 1,67 m-es rendfelszedőjével a kisebb gazdaságok tökéletes választása. Az 1,85 m-s rendfelszedővel és „Integral” rotorral ellátott RF 2121-s típus széleskörû felhasználhatóságával, a közepes üzemméretek igényeit elégíti ki. A Vicon fixkamrás bálázóinak csúcsát az RF 2125-ös típusa jelenti, 2,10 m-s rendfelszedője, dupla ujjas adagoló rotorja – mely lehetőséget nyújt a szeletelő kések utólagos beszerelésére –, minden körülmények között biztosítja a 100%-os teljesítményt.

A modellfrissítés érintette a változókamrás bálázókat is, ahol is a már jól ismert RV 1601/1901-es típusokat váltotta fel az új RV 2160/2190-es típus. Az RV 2160 bálázóval 0,8 m-től 1,6 m-ig, míg az RV 2190 bálázóval 0,8 m-től 1,85 m-ig lehetséges bálákat készíteni.

Elődjéhez képest a legnagyobb változáson a hálókötöző egység esett át, az eddig a bálázó hátsó részére felszerelt kötöző a bálázó elejére került át, így biztosítva a kezelő számára a jobb rálátást. Kötözéskor a hálóadagoló egység sebessége 90%-a a bálaforgási sebességének, így a rendszer állandó feszességet biztosít a teljes hálófelhasználás ideje alatt. Az előfeszítési áttétel, a legrövidebb és legközvetlenebb adagolási út, valamint a háló szétterülését elősegítő spirál alkalmazása együttesen eredményezik a tökéletes hálókötözést. További előnye a kötöző egységnek, hogy a normál szélességû hálót is képes ráfeszíteni a bála szélein túlra, vagyis a háló túlnyúlik a bála élein, így biztosítva a még alakhelyesebb bálákat. Az RV széria két kezelőegységgel, a fekete-fehér kijelzős Focus, és a színes kijelzős ISO 11783 kompatibilis Tellus monitorral rendelhető. A rendszer univerzalitását az adja hogy a bálázó vezérelhető egy ISO 11783 kompatíbilis traktor vezérlő termináljáról, vagy egy másik munkagép kezelőpaneljéről, ha az is ISO kompatibilis. A Focus kezelőegység megegyezik a Kverneland csoport egyéb munkagépein alkalmazott Focus terminálokkal, ezért ezek szintén cserélhetőek egymás között. A bálakamra kialakítását tekintve megmaradt a 3 db pálcás henger mely az anyag forgásának azonnali megkezdését segíti elő, mihelyt a termény a bálatérbe lép, ami nagymértékben csökkenti az eltömörítés esélyét. Az 5 db egyenként 215 mm-es, több rétegből összeragasztott gumiheveder 90%-ban fedi le a kamraszélességet, ezzel minimalizálva a levélveszteséget. A Vicon körbálázók jellemzője továbbá, a bálán belüli tömörség állítás lehetősége, aminek az első kaszálású lucernánál van különös fontossága. Hiszen ha a bálamag tömörségét alacsonyabb értékre állítjuk, a bálázás után, a kazalban is folytatódik a szellőzés, így tehát a nedvesebb termény bebálázására is lehetőség nyílik, minőségi romlás nélkül. Míg tökéletesen száraz termény esetén – réti széna és szalma – már a bálázás kezdetétől folyamatos a bálatömörítés, ezáltal a bálamagtól a külső rétegekig homogén szerkezetû, tömör bálákat tudunk készíteni.

A bálák minél hatékonyabb, és minél kevesebb veszteséggel járó felhasználását segíti elő a Taarup cég által kifejlesztett 850-es széria számú bálabontó gépcsalád, mely 3 alapgépet foglal magába. A 850-es széria tervezésénél fontos szempont volt a gép szélesebb körben történő alkalmazhatósága. Ennek érdekében megváltozott a bontódob kialakítása, a kések pozíciója, a kifúvó ventilátor és a ventilátorház kialakítása, így az eltömődés esélye jelentős mértékben csökkent, legyen szó kör-, vagy szögletes bálákról. Az új kialakítású ventilátorház alkalmazása lehetővé teszi a termény kifúvatás távolságának megnövekedését, az alapgépnél 18 m-re, a 310º-ban körbeforduló toronynál 15 m-re. A kések száma variálható 14 db késtől egészen 42 db késig, így az elméleti aprítékhossz akár 60–90 mm is lehet. A gép újragondolt kialakításának köszönhetően siló kiosztására is alkalmassá vált, ezáltal az almozás és a takarmányozás mûvelete egy géppel elvégezhető, lecsökkentve az almozás, és a takarmányozás idő- és pénzszükségletét. Az almozásról etetésre történő átállás egy kar elfordításával végezhető el, miáltal a kifúvóventillátor fordulata csökken, ezáltal kíméletesen, kisebb légmennyiséggel juttatja a takarmányt a jászolba vagy a padozatra. Az állattartó telep nagyságától függően a gép elérhető függesztett és vontatott kivitelben, 2, 3, illetve 6 m³-es kivitelben, oldalsó illetve 310º-ban körbeforduló kifúvótoronnyal.

 


 


 

Mészáros Rajmund

Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy u. 63.

Telefon: 56/527-014

Fax: 56/240-380

E-mail: info@Kvernelandgroup.hu

www.kvernelandgroup.hu



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!