A 2008-as év Pioneer kukoricahibrid újdonságai

Agro Napló
A 2007-es aszályos esztendõ alaposan megválogatta a kukorica hibrideket stressztûrés vonatkozásában.

Most láthattuk igazán melyek azok, amelyek egy átlagos és jó évben, és egy a tavalyihoz hasonló szélsőséges évben is nagy biztonsággal teremnek. A hibridválasztásnál ezért nagyon fontos, hogy a korábbi évek tapasztalatai mellett nézzük meg a 2007-es eredményeket is, olyan hibridet válasszunk, ami nem fog cserbenhagyni akkor sem, ha szélsőségesre fordulnak a körülmények.

A Pioneer több, mint 80 éves nemesítői munkája, az itt folyó szerteágazó kutatások adnak kellő alapot az ilyen nagy biztonságot adó és egyben rekordtermő hibridek termesztésére.



Az intenzív nemesítői munkának köszönhetően az idei évtől is több új hibriddel jelentkezünk, ezért ezt a cikkünket a korai PR38A79, PR37N54, PR37N01, a középérésû PR36D79 és késői PR35F38 bemutatására szenteljük. A korrekt, részletes eredményközlés miatt igyekeztünk több év eredményeit is bemutatni, hogy láthatóvá váljon a termésbiztonság eltérő évjáratokban is. Arra törekedtünk, hogy ne csak a saját kísérleteinket jelenítsük meg, hanem a független és hivatalos vizsgálatokon keresztül is érzékelhető legyen az adott hibrid teljesítménye.



Az említett hibridek a PR37F73-al kiegészülve a Pioneer legújabb ajánlata, melyek a 2007-es kísérleti rendszerekben rendre az élen végeztek.



FAO 300-as éréscsoport



PR38A79

A 300-as éréscsoport legkorábbi hibridje, FAO száma 300. Termés – betakarítási nedvességaránya egészen egyedülálló, jóval későbbi hibrideket is megelőz szemtermésével. A rendkívül aszályos 2007-es évben azt is bizonyította, hogy extrém körülmények között is megállja a helyét, a sztenderd fajták átlagát 910 kg-mal (!) haladta meg. A másodéves fajtajelöltek között elért eredményét mutatja az

1. diagram.

A PR38A79 tökéletes választás az őszi kalászosok előveteményének, minden termesztési körülmények között megállja a helyét. A hibridnek kiváló a csőegészsége, növénymagassága ideális, jó a korai fejlődési erélye. Alkalmas korai vetésre is, amivel még előrébb hozhatjuk virágzását (ez által esetlegesen megelőzheti a július derekára jellemző légköri aszályt), illetve még korábbra tervezhetjük a betakarítását.

A PR38A79-et ajánljuk minden termőhelyre, 65–75 ezer termőtő/ha körüli tőszám optimummal.



PR37N54

A 300-as éréscsoport második felében érik, FAO száma 380. Ezt a hibridet ajánljuk mindazoknak, akik jó körülmények között gazdálkodnak. A PR37N54 intenzív hibrid, igényli a megfelelő tápanyag ellátást. Kiemelkedően jó a betegségekkel szembeni ellenálló képessége, csőegészsége kiváló. Javasolt termőtőszám 68–75 ezer növény/ha, a magasabb tőszámokon képes a legnagyobb termésre. Korai vetésre szintén alkalmas, kezdeti fejlődési erélye gyors.



PR37N01

A 300-as éréscsoport termésbajnoka. A 2007-es évben a Pioneer sorokban elért eredményét mutatja a 2. diagram.

 


 

 





Azonban nem csak az aszályos évben teljesített kiemelkedően, hanem a 2006-os csapadékos évben az OMMI vizsgálataiban, a másodéves fajtajelöltek között is a legnagyobb termést adta – FAO 380-as besorolással. Ez az eredménye látható a 3. diagramon.

 


 

 



A 2007 évben a független VSZT-GOSZ Kukorica Posztregisztrációs kísérletekben is az N01 lett az első helyezett. Megállapíthatjuk, egyetlen kísérleti helyen sem talált legyőzőre.

Korai fejlődési erélye kiváló, korai vetésre ezért javasolható. Tipikusan zöldszáron érő hibrid, az aszályos évben ez a tulajdonság nagy előnye volt. A PR37N01-es a forró és aszályos júliust a legtöbb zöld levéllel vészelte át. Azonban nem csak kinézetre viselte jobban a szélsőséges időjárást, hanem szemtermésében is rendre az első helyeken végzett. Fontos tulajdonsága továbbá magas hektoliter súlya. Javasoljuk minden termőhelyi körülmények közé, széles tőszám intervallumban. Termőhelytől függően 68–80 ezer termőtő/ha a javasolt növényállomány, magasabb növényállományt a jó területeken és jó tápanyag-ellátási viszonyok között rekordterméssel hálálja meg.

 

FAO 400-as csoport



PR36D79

A tavalyi esztendő egyik nyertes hibridje, mely már 2007-ben piacra került, kisebb mennyiségben. FAO száma 440, vízleadásban viszont nála korábbi hibrideket is megelőz, azaz rendkívül jó a termés-szemnedvesség aránya. Jól bírja a magasabb tőszámokat, termőtő optimuma 65–75 ezer között van, termőhelytől, tápanyag ellátottságtól függően. A csapadékos 2005-ös és 2006-os éveket fajtajelöltként az MgSzH (OMMI) kisparcellás kísérleteiben töltötte, ezen évek eredménye látható a 4. diagramon. A 2007-es évben a Pioneer saját kísérleteiben a D79 is látható a 2. diagramon. A független VSZT-GOSZ Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletekben a FAO 400-as éréscsoportban is nagy fölénnyel nyert a PR37F73-al fej-fej mellett.



PR37F73

Az előbbi hibrid esetében már megszólításra került, nem véletlenül. Az F73-as két éve szerepel a köztermesztésben, FAO száma 410. Az elmúlt két év eredményei mutatják rendkívüli termésbiztonságát, olyan kukoricáról van szó, ami minden évjáratban, minden körülmények között a legjobban szerepelt. A 2004-es csapadékos év MgSzH (OMMI) eredményét láthatjuk az 5. diagramon. Az F73-as „plasztikus” hibrid, az ország hûvösebb részei kivételével minden termőhelyre ajánljuk. Tőszám optimuma 65–75 ezer termőtő/ha között van, talaj- és tápanyag viszonyoktól függően.



FAO 500-as csoport



PR35F38

A déli országrész új, rekordtermő kései kukoricája. FAO száma 510, termés-szemnedvesség aránya kiváló, ezért gazdaságosság szempontjából is a legjobb FAO 500-as választás. A Pioneer bemutató kísérletekben az idei aszályos évben az abszolút első helyen végzett, (2. diagram). A csapadékos években is rendkívüli termőképességéről és jó vízleadásáról tett tanúbizonyságot, ezt szemlélteti az MgSzH (OMMI) kísérletekben fajtajelöltként való szereplésének 2005–2006 évi átlaga a 6. diagramon.

 

 


 

 





Javasoljuk korai vetését, kezdeti kiváló fejlődési erélye erre alkalmassá teszi. Széles tőszám optimumon termeszthető, 55–75 termőtő/ha közötti növényállomány számára a kedvező. Száraz viszonyok között 55–60 ezres növényállományra törekedjünk, míg a jobb körülmények között, esetleg öntözött viszonyok között a 70–75 ezres tőszám fogja a rekordtermést adni.





Kedves Partnereink!



Fontosnak tartjuk megemlíteni a Pioneer új hibridjeinél, hogy egy extrém aszályos évben kerültek bemutatásra a Pioneer kísérletekben, itt láthatták először szerepelni őket. Eredményeik bizonyították, hogy kiváló aszálytûréssel rendelkeznek, termésükkel tanúsítják mit is jelent a termésbiztonság a Pioneer nemesítői munkájában. Az aszályos 2007-es év mellett a korábbi csapadékos években is a korai PR38A79, PR37N54, PR37N01, a középérésû PR37F73 és PR36D79 valamint a késői PR35F38 hibridek szerepeltek az elsők között az MgSzH (OMMI) fajtajelöltek vizsgálataiban, így biztosak lehetünk benne, hogy minden körülmények között megállják a helyüket!





Fábián László

Termékmenedzser

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?