Bemutatkoznak az új, cikloxidim toleráns (CTM) kukoricahibridek

Agro Napló
Napjainkban egyre többet lehet hallani, hogy a biotechnológia tudománya gyökeresen változtatja meg kultúrnövényeink legtöbbjét és ennek következtében a genetikailag módosított növények köztermesztésbe vonása egyre gyakoribb téma Európában.

Vannak olyan növénynemesítő cégek, amelyek a hagyományos nemesítési módszereket tûzik zászlajukra. Így például a herbicid tolerancia nemesítés fejlesztésével kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy még nyereségesebb és hatékonyabb legyen a növénytermesztés.

Szükség is van minderre, hisz ahogy az elemző szakemberek jósolják, az elkövetkező évtizedben megnő a kereslet az agrár alaptermékek iránt azáltal, hogy az ázsiai piacok egyre nagyobb méreteket öltenek. Az európai növénynemesítés élmezőnyéhez tartozó Rustica/Euralis nemesítőház hosszú évek kitartó munkájának köszönhetően megalkotott két olyan kukoricahibridet, amelyek jelentős gazdasági előnnyel rendelkeznek a hagyományos kukoricahibridekhez képest. A Summit-Agro Hungária Kft., mely kizárólagos forgalmazó partnere a Rustica/Euralisnak, már 2007-ben a szakmai közönség elé tárta a két újdonságot, az ES Ultrastar és ES Ultrafox Duo kukoricahibrideket. Kereskedelmi forgalmazásuk pedig 2008 januárjától széles körben elkezdődik.

Mindkét kukoricahibrid fő ismérve, hogy úgynevezett CTM (Cycloxidim Tolerant Maize) típusúak, ami lehetőséget biztosít arra, hogy posztemergensen cikloxidim hatóanyagú Focus Ultra szelektív egyszikûirtóval kezelhessük őket. E hibrideknél lehetővé válik, hogy az adott területen gondot okozó nehezen irtható egyszikû gyomfajok jó időzítés esetén az állományból egy kezeléssel teljesen kiirthatók legyenek. A cikloxidim toleráns – ES Ultrastar és ES Ultrafox Duo – kukoricahibrideknek a cikloxidim hatóanyagú Focus Ultra herbiciddel történő gyomirtását jelenti a Duo System technológia, mely önálló márkanévként kerül bevezetésre. A kialakított rendszer számos technológiai előnyt jelent azoknak a termelőknek, akik ezt választják. Lehetőség adódik arra, hogy bármely egyszikû gyomfajt tökéletesen kiirthassunk az állományból úgy, hogy a kezelés független a kukorica fejlettségi állapotától. Az ES Ultrastar és ES Ultrafox Duo tökéletes és egyedülálló szelektivitást mutat. A technológia további előnye, hogy a kevert egyszikû gyomflórával fertőzött területeken is megoldást jelent. Jól vizsgázott a készítmény és a hibrid, olyan rendkívül száraz termesztési körülmények között, ahol nagy számban fordult elő csillagpázsit, pirók ujjasmuhar vagy átoktüske. A Duo System alkalmazható nedves élőhelyeken is, ahol a fő problémát a nád és sás jelenti. A Duo System technológia további előnye, hogy a kevert egyszikû gyomflórával fertőzött területeken is megoldást jelent. A technológia segítségével termesztésbe vonhatunk olyan elhanyagolt, siska nádtippannal fertőzött vadföldeket is, melyeken korábban nem lehetett a kukorica előállítását megvalósítani. A Duo System a kukoricában mindezidáig óriási gondot jelentő évelő fûfélék pl. fenyércirok ellen is tökéletes megoldást jelent. A Focus Ultra dózisa magról kelő egyszikûek esetében 1 liter/hektár, míg évelő egyszikûeknél értelemszerûen magasabb 3–4 liter/ha dózist kell alkalmazni. Évelő egyszikûek ellen kiváló eredményt mutatott az osztott kezelés. Pl. 2 × 2 liter/ha, azonban a gyakorlatban a tapasztalatok szerint a Focus Ultra 2,5 liter/ha + Dash 1,0 liter/ha adalékanyag nyújtja ellenük a legjobb és a leggazdaságosabb megoldást.

Figyelem! A cikloxidim toleráns kukoricahibrideket minden más, NEM CIKLOXIDIM hatóanyagú szelektív egyszikûirtó KIÍRTJA!

Az ES Ultrastar és ES Ultrafox Duo hibridek 300-as FAO számmal rendelkező, kétvonalas korai éréscsoportba tartozó anyagok. Habitusát tekintve generatív, rövid csőkocsánnyal és szárhoz simuló csőállással rendelkeznek. Szemtípusuk félig lófogú. Termőképességük és vízleadásuk alapján bátran mondhatjuk, hogy felveszik a versenyt éréscsoport vezető hibridjeivel. Az idei évben több kísérletben és különböző termelési körzetekben is vizsgáltuk a hibridek termőképességét. Összességében az volt a tapasztalatunk, hogy annak ellenére, hogy a 2007-es év nem nevezhető jó kukoricás évnek elfogadhatóan jó termésszinteket értek el hibridjeink. Az ES Ultrasar 6,5 t/ha, míg az ES Ultrafox Duo közel 7,0 t/ha-os országos eredményt tudott realizálni. Jól szemlélteti a két kukorica terméspotenciálját a tavalyi esztendő egyik nagyüzemi kísérlete, ahol az ES Ultrastar 10,2 t/ha, míg az ES UltrafoxDuo 9,7 t/ha-s eredményt ért el. Intenzív típusú hibridek, bőséges terméssel hálálják meg a magasabb szintû tápanyag ellátást. Termesztése az ország bármely körzetében javasolt. Mindkét hibridre jellemző a nagyon jó kezdeti fejlődési erély, és a kiváló tápanyagreakció. Mindkét hibrid zöld száron érő, rendkívül intenzív az éréskori vízleadása. Kérem válasszák és keressék kereskedő partnereinknél a Summit-Agro két új kukoricahibridjét, mely meghozza az igazi áttörést a hazai kukoricatermesztés területén.

Kiss Péter

Summit-Agro Hungária Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!