Az Acid Buf a tejelõ tehenek takarmányozásában

Agro Napló
Ki ne hallott volna már a bendõacidózis rostemésztésre gyakorolt hatásáról.

A lehetséges kártétel mértékét Wales et al (2004)* kísérletének eredménye igen jól mutatja

(ld.: 1. táblázat). A bendő pufferelése pH 6,1 körüli értékre szignifikáns javulást eredményezett a rostemésztés hatásfokában a kiindulási, pH 5,6 körüli tartományhoz képest.

 


 

 



Az Acid Buf-ot tengeri algák elmeszesedett vázából állítják elő, az ír és az izlandi partok mentén kitermelt nyersanyag tisztításával és darálásával. Régóta használják bendőpufferként a kérődzők takarmányozásában, de hatásainak mélységét csak nemrégiben sikerült pontosan felmérni. A Stellenbosch Egyetemen

Dr. Christian Cruywagen vezetésével lefolytatott kutatás célja az volt, hogy meghatározzák a takarmányban adagolt AcidBuf hatását a tejelő tehenek tejtermelésére, a tej összetételére, ill. a bendő egyéb paramétereire, nagy abraktartalmú fejadagok esetében.



Kísérleti elrendezés

Két kísérlet lett berendezve:

1. Termelési kísérlet. Korai laktációs stádiumban levő állatokat válogattak ki egy tehenészet állományából. Az állatok 70 napon át a kísérleti összetételû takarmányt kapták. Mérték a napi termelést, ill. hetente vizsgálták a tej fehérje-,

zsír- és laktóztartalmát. Az állatok testtömegét mérték, ill. kondíciójukat pontozták a 0., 28., 56. és 70. napon. Ezen kívül regisztrálták a napi szárazanyag-felvételt is.

2. Metabolikus kísérlet. A bendőtartalom pH-ját folyamatosan mérve és bizonyos időközönként abból mintát véve (illózsírsav-, és nitrogén meghatározás céljából) figyelték az anyagcserét. A különböző fejadagokat bendőfisztulával ellátott Holstein-Fríz tehenekkel (110–130 DIM) etették. Az állatokat a klasszikus latin négyzet rendszer szerint rendezték el. Minden állat 22 napon át kapta az egyes takarmányokat, amit 8 napos adatgyûjtési időszak követett. A bendő pH-ját 4 napon át 10 percenként mérték egy bendőbeli készülékkel. A bendőfolyadékból mintát vettek 2 órával a reggeli etetés előtt, majd 2, 6, ill. 10 órával az etetést követően.



Termelési kísérlet

Egy magas abraktartalmú potenciálisan acidotikus fejadagot állítottak össze az állatok számára. A kísérleti fejadagba az Acid Buf a mész részbeni kiváltásával lett beillesztve. A kontroll fejadag

nyf-tartalma: 17%, NDF: 26%, NFC: 46,8%, a sza%-ában kifejezve.



A tejtermelés szignifikánsan emelkedett az Acid buf hozzáadásának hatására, ezzel együtt a tej zsírtartalma is magasabb lett. A tej fehérjetartalma is emelkedett, igaz kisebb mértékben. A kísérlet végére (a laktáció 70. napjára) a résztvevő összes tehén pozitív energiastátuszba került (2. táblázat).

 


 

 





Metabolikus kísérlet

A bendő pH-jának folyamatos figyelése megmutatta, hogy az etetés után savasodik el a bendő. A legalacsonyabb értékek a 2. etetés után voltak mérhetők. Az Acid Buf hozzáadására az állatok átlagosan 0,34 egységgel magasabb pH-val reagáltak (1.ábra).

 

 


 







Következtetés

A kísérlet megmutatta, hogy a bendő pH-jának emelkedése nem csak a rost emészthetőségét javítja, ahogy ezt Wales és társai is bizonyították, de pozitív hatással van a termelt tej mennyiségére és minőségére is. A magas abrakarányú TMR-ekben a szárazanyag 0,3%-ában bekeverve (80g/tehén/nap) kaptuk a legjobb hatást.



Az AcidBuf a Celtic Sea Minerals Ltd. terméke.

Magyarországi kizárólagos forgalmazó a Noack Magyarország Kft.



Dr. Csutorás István

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!