2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Nagy sikerû fajta és gyomirtási bemutató Keszthelyen a SUMMIT-AGRO juniálison

Agro Napló

A zsúfolásig megtelt rendezvénysátorban Wirth László ügyvezető igazgató megnyitójában hangsúlyozta, hogy a cég speciális helyzetéből adódóan önálló fejlesztési és innovációs tevékenysége igen jelentős, ezért különösen fontos számukra, hogy rendszeresen és „testközelből” tájékoztassák partnereiket a legújabb eredményekről. Többek között ezt a célt is szolgálják a hagyományteremtő jelleggel megrendezésre kerülő regionális bemutatók.

Ezt követően Tomoaki Tetsu a Summit-Agro Europe igazgatója a francia vetőmag nemesítő EURALIS céggel való együttmûködésben rejlő további lehetőségekről beszélt.

Szakmai előadás keretében Kiss Péter vetőmag szaktanácsadó ismertette a cég által képviselt Euralis-Rustica nemesítő ház repce, napraforgó, szója, ill. kukorica és cirok vetőmagjainak értékmérőit. Napraforgó nemesítésük eredményességét jellemzi, hogy az európai napraforgó vetésterület 22%-án a cég hibridjei vannak elvetve. A hazai forgalmazást alapos adaptációs kísérletek előzik meg, így csak azok a fajták kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, amelyek markánsan bizonyították, hogy legalább ugyanolyan jók, vagy még jobbak, mint a köztermesztésben lévő standardok.

A repcehibridek közül a legismertebb, az igen korai éréscsoportba tartozó rendkívüli termőképességû Elvis és a tavalyi évben megjelent kiemelkedő betegség-ellenállóságú Olano. Az idei év újdonsága az ES Artist hibrid. Az ES Astrid fajtarepce vetésterülete már tavaly jelentősen megugrott és éréscsoportjának üzemi körülmények között is egyik vezető repcéje. Az Eleonore igen korai, rendkívül megbízható fajtarepce, míg az ES Nectar régebbi genetikája ellenére is változatlanul jó termésekkel rukkol elő.

A program a fajtasorok megtekintésével folytatódott. A nagyszámú genetikai változatosság jól látható volt az elvetett fajtasorban a szakemberek számára. A Pomar RM évek óta vezető helyen van a fajtakísérletekben és az üzemi területeken. Kiváló beltartalom és korszerû, félig bókoló tányérállás jellemzi. A Petunia igazi sláger hibrid. Növekvő népszerûségét kiemelkedő terméspotenciáljának és fertőzés toleranciájának köszönheti. A Joana RM-et megbízható, kiváló termőképesség és betegség ellenállóság jellemzi. A középérésû csoportban az Albatre és Lolita, nagyon nagy termésekre képes. Mindkettő toleráns a Magyarországon előforduló legfontosabb peronoszpóra rasszokra.

A magas olajsav-tartalmú napraforgó hibridjeik a Pacific RMO, az ES Zalema és a Heroic. Mindhárom nagyon magas 85–90% körüli olajsav-tartalommal rendelkezik. Az ES Zalema alacsony termetû hibrid, ezáltal lehetővé válik a hidastraktoros mûvelése.

Kukorica ajánlatuk az igen korai FAO 280-as hibridektől egészen a 480-asig terjed. A hagyományosan népszerû 300-as éréscsoport elején található a cég két új cikloxydim toleráns kukoricahibridje (CTM), az Ultrastar és az Ultrafox.

A „nagy reménység” kategóriába tartozik, a 2006-ban minősített ES Benita 340-es hibrid. Termőképessége meghaladja éréscsoportjának átlagát, valamint vízleadás tekintetében is 3%-kal bizonyult jobbnak. Érdemes odafigyelni az „új trónkövetelő” ES Imanol-ra. Országosan 11,72 t/ha-s termésátlagot produkált, betakarításkori szemnedvessége pedig 17,97%-os volt.

Dr. Magyar László a Summit-Agro növényvédelmi szaktanácsadója a cég növényvédelmi technológiáit mutatta be. Kiemelte a napraforgó gyomirtásban flexibilisen, pre- és posztemergensen használható Pledge 50 WP-t. Megemlítette a „technológiai” csomagban idén is kedvezőbb áron megvásárolható Frontier + Pledge kombinációt, amelynek kedvező tulajdonságai szójában is jól kihasználhatók. A biztonságosabb és gazdaságosabb napraforgó termesztésért meghirdették a „Tiuram” programot, amellyel további költségcsökkentés érhető el a gombaölő szeres védekezések során. A napraforgó rovarkártevői elleni tökéletes védelemről, pedig a Mospilan termékcsalád gondoskodik a vetéstől az aratásig. A cég növényvédelmi szempontból továbbra is kiemelten fontos szántóföldi növénye a kukorica, amelyben az elmúlt évben sikerrel bemutatkozott Pledge-Profi mellett egy teljesen új, egyedülálló technológiáról a CTM kukorica-termesztési rendszerről is rövid ízelítőt kaphattak a jelenlévők.

A bemutatót kötetlen, jó hangulatú juniális zárta, ahol a finom ebéd és a baráti beszélgetések mellett a vállalkozó kedvûek még íjász képességeiket is próbára tehették. Jövőre újra találkozunk!

 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!