2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Különbözõ fehérjeforrások hatása a fiatal malacok teljesítményére

Agro Napló
A fiatal malacok számára a megfelelõ fehérjeforrás kiválasztása nem könnyû feladat.

Számtalan termék áll a receptúra összeállítójának rendelkezésére, melyek mind árukban, mind értékükben igen különbözőek lehetnek. Az alábbi összehasonlítással azoknak szeretnénk segíteni, akik a legmegfelelőbb takarmányt szeretnék adni állataik számára, de a gazdasági szempontokat is szem előtt tartják.



Kísérletünket 120 malaccal folytattuk le, hogy összehasonlítsuk a HP 300 fehérjekiegészítő (a Hamlet Protein A/S, DK8700 Horsens, Dánia terméke), egy szójafehérje-koncentrátum és egy fullfat szójakészítmény választási malacok teljesítményére gyakorolt hatását.

A kísérlet a reusi székhelyû Spanyol Takarmányozási Kutatóintézet (IRTA) Takarmányozási Részlegének állatházaiban zajlott, három fázisban: május 5-től 36 állattal, május 12-től 48 állattal, ill. június 9-től 36 állattal.

Vizsgálatunkat három hetes korban választott egyedekkel végeztük, az állatok átlagos testtömege a kísérlet kezdetekor 5,7 kg volt. Az istállózási körülmények lehetővé tették a négy egyedből álló csoportok kialakítását, így a falkán belüli stressz mértékét minimalizálni tudtuk.

Az állatokat három takarmányozási csoportba osztottuk. Három héten át a hasonlóképp összeállított, de különböző fehérjekiegészítést tartalmazó (1, HP 300; 2, szójafehérje-koncentrátum; 3, fullfat szója) kísérleti takarmánykeverékek egyikével etettük. A harmadik hét után az állatok ugyanolyan összetételû takarmánykeveréket kaptak négy héten át, így vizsgálhattuk a különböző fehérjeforrások későbbi teljesítményre gyakorolt hatását is.






 

Az állatok testtömegét mértük a kísérlet kezdetén, majd a 14., 21., 35., 42. napon és a kísérlet végén (49. nap). A kísérletünket a kezdő-, és végsúly, a napi tömeggyarapodás, a takarmányfelvétel és a takarmányértékesítés adatai alapján értékeltük.

Két állat (egy a HP 300-as és egy a fullfat szójás csoportból) ki lett zárva a kísérletből az első 14 nap során, gyenge általános állapotuk miatt. Ezen állatok négyes csoportjának takarmányfelvétele és takarmányértékesítése ezen időszakban nem lett figyelembe véve az értékelés során. A 35. napon egy állat akut szívelégtelenség következtében elhullott. A továbbiakban – miután bebizonyosodott, hogy eredménye az átlagot nem befolyásolja – értékei a csoport átlagával lettek behelyettesítve. Minden további állat sikeresen fejezte be a kísérletet.

Vizsgálatunk eredményeit összegezve az alábbi megállapításokra jutottunk: a kísérlet első két hetében a HP 300 kiegészítést fogyasztó állatok szignifikánsan többet ettek, és többet gyarapodtak, mint a szójafehérje-koncentrátumot, ill. a fullfat szóját fogyasztó társaik (P

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!