2024. május 5. vasárnap Györgyi

A gombabetegségek tél nélkül, avagy a "tonnamentõ" búza gombaölõ szerek

Agro Napló
Valószínû, hogy ilyen évjáratról csak a hosszú évek tapasztalatával felfegyverkezett növényvédõs kollégáknak vannak emlékei.

Félő, hogy rosszak. Az enyhe tél következtében a lisztharmat folyamatos sanyargatása mellett már a tél végén megtalálhatók voltak az első vörös rozsda tünetek és tömegével a levélfoltosságot és levélszáradást okozó szeptóriás betegségek piknidiumai. A márciusi csapadék és az enyhe tavaszi hőmérséklet kedvezett az elsődleges fertőzésnek, így mára jelentős fertőzés található a búzaállományokban. Ez félelmetes fertőzési forrást jelent!









Amennyiben az április végi–májusi időszak átlagosan csapadékos lesz, úgy akkor már a második felszívódó gombaölő szeres kezelésre lesz valószínûleg szükség, akár a virágzást megelőzően is (az első képsoron a lisztharmat, vörös rozsda, HTR és kalászfuzárium tünetek). Idén a permetezéseket a betegségek fertőzési dinamikájához célszerû igazítani, természetesen figyelembe véve a fungicidek tartamhatását és az időjárás befolyásoló hatásait.

Külön figyelmet kell szentelni a búza előveteményû búza és az árpaterületekre! A különféle „helminthosporiózisok” közül a búza sárga levélfoltossága és az árpák barna levélfoltossága a nekik kedvező körülmények között nagyon rövid inkubációs idejûek (2. táblázat). A védekezést ellenük már szintén indokolt volt elkezdeni és szükség esetén még akár kétszer is ismételni kell, hogy a tüneteket az alsó levélszinteken tudjuk tartani. A szeles, változékony időjárási periódusok nagyon veszélyessé teszik ezeket a betegségeket, a gyors levélszáradás következtében több tonnás terméskiesést is okozhatnak.

Az enyhe télnek volt egy másik kórtani következménye is: a vírusvektor levéltetvek és kabócák őszi kártételi időszaka kitolódott és súlyos vírusfertőzést okozott a korai vetésû, a szívó kártevőktől nem jól védett területeken. Ezek a tünetek már nem orvosolhatóak (3. kép). Ősszel és kora tavasszal – esetleg télen – kellett volna védekezni tartamhatású rovarölőkkel. Sajnos a kártevők tavaszra is ott maradtak az állományokban, tovább fertőzve azokat vírusokkal, mellesleg gyengítve is a szivogatásukkal. Ezeket a legyengült állományokat a gombabetegségek még inkább sújtják. A védekezéskor – főleg a szárazabb periódusokat is áthidalva – lombtrágyázással segíthetjük őket, és persze a pénztárcakímélő gombaölők kiválasztásával, hiszen ezeken a táblákon termésmentésre kell készülnünk, nem csúcstermésre. A kontakt hatásmódú, foto-stabil Talstar® 10 EC 0,1 l/ha dózisban az őszi-téli körülmények között kb. 2 hétig, míg az intenzívebb tavaszi növekedési időszakban kb. 1 hétig képes visszatartani a szívó és rágó kártevőket. A korai vetésû kis csíraszámú technológiákban már több éve bizonyítja fontos szerepét a vírusbetegségek megelőzésével. Ebben a fagymentes évjáratban pusztán az őszi rovarölő szeres kezelésnek több tízezer forintos eredménye lehet, melyet előre nem láthattunk. Ez is egy megelőző jellegû beavatkozás lett volna.






 

A Magyar Kwizda Kft. gombaölő szer ajánlatában az Eminent® SL – tetrakonazol hatóanyag – idén nagyon kedvező áron érhető el a nagykereskedőknél. Szerves oldószer nélküli formulációja lehetővé teszi a lombtrágyákkal és rovarölő szerekkel való biztonságos keverhetőséget. A későbbi meleg időszakban sem növeli a perzselés veszélyét. A betegségek elleni hatékonysága általánosságban a többi triazol típusú készítményhez hasonló (4. diagramm: fungicidek összehasonlítása helminthospóriumos sárga levélfoltosság ellen). Dózisa az érzékenyebb lisztharmat és rozsda ellen 0,8 l/ha, míg a szeptóriás és helminthospóriumos levélfoltosságok ellen 1 l/ha. A fuzárium ellen a szercsoportra jellemző jó mellékhatásának köszönhetően a célzott, virágzáskori permetezéssel védekezhetünk szintén az emelt 1 l/ha-s dózissal. Az idei nagy fertőzési nyomás miatt célszerû a fungicideket az engedélyezett magasabb dózisban alkalmazni. Csapadékos időszakban a fiatalabb leveleken megjelenő új tünetek egyben a szerek tartamhatásának végét, vagyis az új permetezési időpontot is jelzik. A vírussal is fertőzött, legyengült állományokban lombtrágyázási ajánlatunk az Agriplant® Kalászos – N, P, K, Mg, Cu összetételû – vízoldható mûtrágya, melynek dózisa az alkalmazáskori hőmérséklettől és a vízdózistól függően 2–5 kg/ha. Az alacsonyabb dózis melegben sem okoz perzselést, a tankkombinációban törzskeverék készítése nélkül is teljesen feloldódik.

Végezetül ne feledjük el, hogy a fungicid permetezések még szárazabb évjáratokban is megtérülnek. A kezeletlen és a kétszer kezelt táblák terméskülönbsége az elmúlt évek kwizdás kísérletei alapján 5–10 q/ha értéket mutattak. Idén nagyobb a tét valószínûleg 1–2 t/ha, és lehetnek állományok, ahol szükség lesz akár a harmadik permetezésre is, mert megtérül!






.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!