A mikroelemek kapszulázása extrudálásssal

Agro Napló
Megváltozott a szokásos kép a hõérzékeny komponenseket érintõ extrudálás felhasználási lehetõségeivel kapcsolatban, s e változás idén kettéosztotta a dániai szakemberek véleményét.

Az extrudált anyagok a táplálkozásban felhasznált vitaminok és ásványok védelmének újonnan piacra dobott módszerét jelentik.

A részletek a 2007-es Agromek (Dánia, Herning) mezőgazdasági gépbemutatóján derültek ki. A dán kiállító, a Vitfoss egy kivetítőn mutatta be, hogyan alkalmazza ezt az új módszert pici, lemezke alakú vitamin és ásványkeverékek előállítására.

A módszert magát egy dán mérnök, Dan Edberg dolgozta ki a dán technológiai intézettel együttmûködésben. Olyan megoldást keresett, mellyel kapszulákba zárhatja a vitaminokat és a mikroelemeket, hogy kevésbé poros, egyenletesebben keveredő és a magas takarmányipari feldolgozási hőmérsékletnek jobban ellenállók legyenek. Módszerének alapja a módosított extrudálás, melynek jelenleg folyik a szabadalmaztatása.

Az eljárás lényege, hogy az ásványokat és vitaminokat búzakeményítővel ragasztják össze, majd átnyomják a keveréket egy formán, mely során 3-5 mm-es lemezek keletkeznek.

Első lépésként a búza és víz kerül az extruderbe a keményítő zseletinozása érdekében. Miután az anyag elasztikussá és összetartóvá válik, az extrudáló-berendezés egy nyílásának kinyitásával csökken a nyomás, minek következtében a gépben a hőmérséklet leesik 60 ºC körülire, így a hőérzékeny termékeket is károsodás nélkül hozzá lehet adni és elkeverni. Végül a keveréket összepréselik, lemezekre vágják és lehûtik a zsákokba töltéshez, s úgy szállítják a keverőüzemekbe és az állattartó telepek keverőibe.

„Egyfajta kapszulázásnak nevezzük az eljárást.” – mondta Hans Aae a Vitfoss vezető takarmányozási szakértője.

„A keményítőragacs az érzékeny anyagok között és körül védőtokként mûködik. Az eredeti ötlet egy olyan nagy granulátum készítése volt, melynek ehető tokja van, de úgy tapasztaltuk, a kisebb szemcsék jobban mûködnek, hatékonyabban körbe fogják a sérülékeny elemeket. A védelemnek köszönhetően a premixben lévő vitaminok és ásványi anyagok nagyobb aránya kerül ténylegesen az állatba, melyből fakadóan tovább javul az állatok teljesítménye, egészségi állapota.”

„A módszer kidolgozójával kötött megállapodásunk lefedi az eljárás tenyésztett háziállatok állatok takarmányozásában való alkalmazását. A Vitfoss jelenleg üzemeli be az új berendezést, mely 2007. áprilisától fogja teljes kapacitással előállítani az új Vitacaps termékeket. E termékek magas koncentrátumúak.

80-85 %-ban tartalmazzák az elsődleges alkotókat, és 15-20 %-ban búzakeményítő zselatint. Elkerülhetjük a veszteségeket és a frakcionálódást, amely a hagyományos gyártás során a különböző méretû részecskék között megy végbe. A kapszulázás javítja az ízt, csökkenti a port és a frakcionálódást, ez által javul a termelés hatékonysága.”




Írta: Peter Best



2007. február FEEDinternational



VITFOSS Hungaria Kft.

6000 Szentes, Klauzál u. 17.

www.vitfoss.com



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!