Bemutatkoznak a Területi Szaktanácsadási Központok

Agro Napló
Az EU minden tagállamában, így Magyarországon is ki kell alakítani, és mûködtetni kell a Mezõgazdasági (Szak)tanácsadó Rendszert (Farm Advisory System).

Az 1782/2003 EK rendelet, amely alapvetően a közvetlen támogatási rendszerek közös szabályairól szól, meghatározza a szaktanácsadással szemben támasztott követelményeket is. Alapvető célkitûzés a köz-, állat- és növényegészségügy, a környezetvédelem és az állatok kímélete területén az uniós követelmények érvényesítése.



Ezt tükrözik az ún. kölcsönös megfeleltetés területei, amely kiterjed a

• természetvédelem,

• talaj- és vízvédelem,

• állattenyésztés,

• növényvédelem,

• élelmiszerbiztonság,

• állategészségügy követelményeire.



További célkitûzés a jó mezőgazdasági és ökológiai állapot fenntartása a helyes gazdálkodási gyakorlat szabályainak betartásával.

E területek ismerete, és követelményeik teljesítése azért is fontos, mert a közvetlen támogatások kifizetésének alapvető feltétele az előbbi kritériumok betartása. Ugyanakkor a szaktanácsadás igénybevétele 80%-os mértékben EU által támogatott, tehát a termelőt a költségeknek csak egy kisebb hányada terheli.

Ennek megvalósítására hazánkban már korábban elindult az előkészítő munka, s fontos állomása volt az FVM felhívása 2006. végén a Területi Szaktanácsadási Központok előzetes regisztrációjára. A Minisztérium tájékoztatója szerint több, mint 100 pályázat érkezett. Az előzetes szûrések és bírálat után várhatóan március elején jelenik meg a jóváhagyott TSZK-k listája. A Területi Szaktanácsadási Központok lesznek a rendszer alapvető egységei, a termelőknek velük kell szerződést kötniük, ezek biztosítják, hogy minden szakmai területet lefedően nyújtsanak segítséget, a központok fogják össze és irányítják a különböző szakterületi tanácsadók munkáját. Éppen ezért az FVM jóváhagyása után komoly előkészítő munka következik, hogy 2007. július elsején megindulhasson a tényleges munka.

Mindezek alapján úgy gondoltuk, hogy a termelőknek alapvető érdekük néhány jelentősebb, reményteljes szaktanácsadási szervezet megismerése. A gondolat nyomán születtek a következő bemutatkozások, amelyek taglalják a TSZK-k munkáját, szakmai hátterét, jövőbeni terveit. Reméljük ezzel is segítjük a gazdálkodókat a helyes választásban.



A Gödöllői Agrárközpont Kht., mint az új szaktanácsadási rendszer bázisa, Gödöllő

A Szent István Egyetem Magyarországon elsőként 1995-ben, az egyetemi oktatási-kutatási szféra és a gyakorlati felhasználás közötti információáramlás érdekében – a legjelentősebb hazai agrárgazdasági részvénytársaságok, kereskedelmi pénzintézetek, cégek, valamint agrár-érdekképviseleti és szakmai szervezetek bevonásával – azzal a céllal hozta létre a Gödöllői Agrárközpont (GAK) Kht-t, hogy egy termelői és európai közösségi integrációt elősegítő térségi információs, szaktanácsadási rendszert és hálózatot alakítson ki.

A GAK Kht. múltja, jogelődjei tevékenysége és jelenlegi feladatai előre vetítették részvételét a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett szaktanácsadási rendszer kialakításában. Társaságunk 20 éves szaktanácsadási, kapcsolódó szervezési, ügyviteli tapasztalattal rendelkezik, jogelődje a GATE Szaktanácsadás Intézete (MSZKI) volt, amely hosszú időn keresztül koordinálta a Gödöllői Agrártudományi Egyetem közvetlen termelői szakmai kapcsolatrendszerét. Ezen túlmenően komoly szerepet játszott és játszik a szakmai képzési-továbbképzési rendszerben, hiszen regisztrált felnőttképzési intézményként évente több tucat tanfolyamot szervez és bonyolít le közmegelégedésre.

Mindezen adottságok és lehetőségek felhasználásával régiónkban olyan modellrendszer került létrehozásra, amelyben az egyetemi tanüzemi rendszer keretei között mûködő 7 gazdaságon belül különböző gazdálkodási formák és tevékenységek összhangja alakult ki. Rendszerünkben megtalálható így a családi gazdálkodási modellt képviselő 100 tejelő tehénnel rendelkező gazdaság, szarvasmarha és kecske tartástechnológiák fejlesztésével foglalkozó állattenyésztési tanüzem, növénytermesztési és növényvédelmi fejlesztéseket befogadó növénytermesztési tanüzem, vidékfejlesztési és turisztikai modellközpont, integrált és biotermesztéssel foglalkozó kertészeti üzemek.

Meglévő erőforrásainkon kívül azonban komoly erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a modern követelményeknek megfelelő, színvonalas szolgáltatási rendszert hozzunk létre az informatika, a projekt menedzsment és a pénzügyi menedzsment terén. Meggyőződésünk, hogy a korszerû szaktanácsadási rendszerek nem nélkülözhetik egy olyan informatikai háttér kialakítását, amely szolgáltatásaival felgyorsítja és megkönnyíti a termelők felé történő információ áramlást. Ilyen rendszer kialakítása természetesen nem megy egyik napról a másikra, ezért társaságunk már az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett a rendszer egyes elemeinek kidolgozása érdekében. Így született meg a teljesség igénye nélkül a közösségi és a hazai joganyag összefüggésrendszerének és gyakorlati alkalmazásának elősegítését célzó EU-Info tevékenység részeként jogszabály fordítás és kivonatolás az FVM számára, az eFarmer tevékenység keretében az Európai Bizottság megbízásából a területalapú támogatások igénylésének elősegítésére, valamint nem utolsó sorban a Közös Agrárpolitika kifizetési rendszeréhez kapcsolódó elektronikus szolgáltatások terén a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal közös program, melynek keretében a területalapú támogatások kérelembevallási rendszerének fejlesztésében veszünk részt.

Technikai felszereltségünk fejlesztésére is komoly gondot fordítunk, így ma jelentős infrastruktúrával rendelkezünk a szaktanácsadási munka támogatására. Ezek a teljesség igénye nélkül:

• 400 nm-es irodaépület az egyetem kísérleti terén,

• 60 fős, 150 nm-es tanácsterem, előadástechnika,

• ePont: PC terminál, színes lézernyomtatás, WIFI hálózat, szerver tárkapacitás, internetszolgáltatás, grafikai mûhely és web labor,

• szaktanácsadó kisbusz,

• mezőgazdasági szakkönyvesbolt és internetes terjesztés



Amint a fentiekből is kiderül tehát, a GAK TSzK erősségei közé tartozik az egyetemi tudásbázis gyakorlati ismeretátadást segítő oktatási és kutatási háttere, a Kht által mûködtetett modellgazdasági rendszer gyakorlati bemutató helyként történő rendelkezésre állása, a mintaüzemi környezetben megvalósuló személyre szabott szaktanácsadás, az irodaközpont kitûnő infrastrukturális felszereltsége, a Kht agrárkormányzati szaktanácsadási fejlesztésekben is jártas információszervezési csoportjának szolgáltatásai, a szigorúan felügyelt számviteli, pénzügyi bonyolító csoport megbízható munkája, valamint számos EU-s és hazai projekt sikeres bonyolítása során megszerzett széles, magas szintû kapcsolatrendszer és referencialista.

Sajnálatos módon a TSZK rendszer pontos jogi szabályozása még nem ismert. Meggyőződésünk azonban, hogy az erőforrásaink megfelelő tanácsadói kör segítségével lehetővé teszik számunkra egy országos lefedettségû, az elvárt tanácsadói szolgáltatások minden területén a keresztmegfelelőség feltételeinek is eleget tevő rendszer kiépítését. Ehhez jelenleg több, mint 80 tanácsadó közel 50 végponton nyújtott tanácsadói szolgáltatásaival állunk készen.

Dr. Horváth Mihály, igazgató



Károly Róbert Kutató-Oktató Kht., Gyöngyös

A Kht 1995. december 18-án kezdte meg mûködését. A rendelkezésére álló mûszaki-technikai és szellemi erőforrással a Kht lehetőséget teremt a térségben gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók számára, hogy folyamatosan bővítsék elméleti ismereteiket és gyakorlati tapasztalataikat, valamint megismerjék, és fel tudják használni a legújabb tudományos eredményeket. A társaság 2000. évtől vesz részt aktívan a szaktanácsadási és képzési tevékenységben. A Kht mezőgazdasági tevékenysége keretében foglalkozik növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, kertészettel (szőlő- és gyümölcstermesztéssel), valamint borászattal.



a) Növénytermelési és állattenyésztési szolgáltatás

Növénytermelési szolgáltatásunk keretében végeztünk növénytermesztési és betakarítási munkákat, szőlő- és gyümölcsápolást, növény-egészségügyi szolgáltatást, talajerő-gazdálkodási szolgáltatást. Állattenyésztési szolgáltatásként állatgondozást, pataápolást végeztünk.



b) Szaktanácsadási tevékenységek

A társaságunk jelenleg az alábbi témákban viseli a Bemutató üzemi címeket:

• Bü-18-2000 Szőlőtermesztés;

• Bü-01-08 Borszőlő termesztése, feldolgozása, gyümölcstermesztés;

• Bü-03-07 Hidrokultúrás növényházi növénytermesztés;

• Bü-03-08 Minőségi bor előállítás;

• Bü-04-10 Juhtenyésztés, német húsmerinó törzstenyészet.



A Kht. korszerû termelési feltételei a hallgatók számára is lehetőséget biztosítanak szakdolgozatok és Tudományos Diákköri dolgozatok elkészítéséhez.

A Kht foglalkozik termékfejlesztéssel, szellemi és technikai innovációval, melynek fő területei:

• vidékfejlesztés AVOP LEADER 3.5.2 a Kht a Dél Mátra 11 Akciócsoport Gesztorszervezete;

• humán erőforrás fejlesztés HEFOP -3.3.1 program;

• bioenergetikai kutatás, Bioenergetikai Innovációs Klaszter létrehozása és K+F programok megvalósítása a biomassza területén;

• borászati termékek fejlesztése.



c) Mûszaki kutatás, fejlesztés

A társaság rendelkezésére álló eszközöket és forrásokat igyekszik feladatai ellátása érdekében racionálisan felhasználni.

A Károly Róbert Főiskola oktatói részére, kutatásaikhoz, kísérleteikhez a tárgyi feltételeket folyamatosan biztosítja.

A laboratóriumi mûszereket, berendezéseket a kutatások során felhasználják talaj- és növényminták előkészítéséhez, a környékbeli vízbázisok, élelmiszerek ellenőrzéséhez, a fajtakísérletek eredményeinek kiértékeléséhez.

2005-ben az alábbi témákban folytak kutatások, kísérletek

• kisparcellás és félüzemi fajtakísérletek kalászos gabonákkal (őszi búza, tavaszi árpa, őszi árpa), kukoricával, napraforgóval és őszi káposztarepcével;

• a mustár új ökologikus és gazdaságos termesztése, a továbbhasznosítás bővítésére szolgáló új eljárások, módszerek és termékek kifejlesztése és modell szintû megvalósítása;

• fajélesztős erjesztés hatásvizsgálata;

• biomasszák energetikai hasznosítása;

• a Tisza holtterének nehézfémtartalom vizsgálata, annak migrációja;

• mûtrágyázási kísérletek.



A központi labor 2006. november 29-től akkreditált laborként mûködik. Akkreditált vizsgálatokat végzünk: talaj és gabona témakörben.



d) Felnőtt- és egyéb oktatás

A Kht. ezen tevékenységének keretében oktatásszervezést, gyakorlati oktatást, tanfolyami oktatást végez. Társaságunk 2004. március 24-től akkreditált oktatási intézményként is mûködik, intézményi lajstromszáma: 04-0056-03. 2006 évben. 107 tanfolyamot szerveztünk, melyen összesen 1900 fő vett részt.

Ezüstkalászos gazda tanfolyamunkon 2006-ban 30 fő vett részt. 2006-ban gyakorlati képzést, idegenforgalmi és szállodai ismeretek, valamint mezőgazdasági ismeretek tématerületeken végeztünk, összesen 720 fő részére.

Szaktanácsadáshoz szükséges szakmai hátteret a Kht-val munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban lévő 47 fő szaktanácsadó biztosítja. A Kht 6 szolgáltatási végpontot tervez mûködtetni, Gyöngyös, Miskolc, Salgótarján, Hatvan, Abasár, Ecséd településeken. Minden szolgáltatási végpont irodaként mûködik magas színvonalú számítástechnikai háttérrel.

Az alapszolgáltatások teljes körét tudja biztosítani a Kht. A rendelkezésre álló erőforrások segítségével egyéb szolgáltatásként, talaj és gabona labor vizsgálatokat, gazdasági tanácsadást, pályázatfigyelést, pályázatírást végzünk.

A szaktanácsadási tevékenység hosszú távú célkitûzése az Észak-magyarországi régióban, de kiemelten Heves megyében tevékenykedő mezőgazdasági vállalkozások szaktudásának megerősítése, innovatív képességük fejlesztése, eredményességük támogatása. Rövid távú célja pedig egy komplex oktatási és szolgáltatási csomag kínálata, amely hozzájárul a vállalkozások fejlesztéséhez, valamint vállalkozási ismereteket és segítséget nyújt kezdő vállalkozások számára, a jelenleg munka nélkül lévőket pedig arra ösztönzi, hogy bátran merjenek vállalkozni.

Heves megyében, 2006. évben 16 366 regisztrált gazdálkodóból támogatást igényelt magánszemélyként 14 536, cégként 767. Az ország regisztrált gazdálkodóinak 9%-a megyénkben található.

Az általunk célterületként megjelölt településeken a gazdák tevékenységi köre igen sokszínû, ami abban nyilvánul meg, hogy a szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet-szőlészet, erdőgazdálkodás, gyepgazdálkodás ágazatiban termelnek ezekben a körzetekben.

Ezek alapján célcsoportunk a mezőgazdaságban, erdőgazdaságban, élelmiszeripari feldolgozásban már mûködő, illetve területeken kezdő vállalkozások.

Kiemelt célcsoportnak tekintjük:

• negyven év feletti alacsony képzettséggel rendelkező nőket;

• pályakezdő agrárvállalkozókat;

• 50 év feletti korosztályt.



Szaktanácsadás keretében az együttmûködés kiterjed a térségben mûködő mezőgazdasági vállalkozók, termelők széleskörû kiszolgálására. A megvalósítás során együttmûködési megállapodás megkötését tervezzük minimum 5 év időtartamra.

Együttmûködő partnereink:

• Heves Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás;

• Mezőgazdasági Középfokú Szakoktatási Továbbképző és Szaktanácsadó Intézet, Pétervására, Bemutató Üzem;

• Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Eger;

• GAK KHT Kísérleti és Tangazdaság;

• SZIE Növénytermesztési Tanüzem.

Bárdosné Kocsis Éva, cégvezető



Kruppa-Innova Kft., Kisvárda

A Kruppa-Innova Oktatási és Szaktanácsadó Kft. 2006. november 23-án alakult kisvárdai székhellyel. A fenti Kft. cégjegyzésével Dr. Kruppa József alapító szaktanácsadó célja volt, hogy megfeleljen a Területi Szaktanácsadási Központ előzetes nyilvántartásba vételi, majd később akkreditálási követelményeinek és korábbi egyéni vállalkozóként végzett szaktanácsadási tevékenységét kibővíthesse újabb szakterületekre (szaktanácsadók alkalmazásával) és régiókra (szolgáltatási végpontokkal). A cégalapító a szaktanácsadási tevékenységet egyéni vállalkozású, másodállású szaktanácsadóként 1999-ben kezdte. Kezdetben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú Bihar megyei növénytermesztő gazdálkodók voltak a szaktanácsadás célcsoportjai, majd 2002-től Csongrád megyei (Mórahalom és térsége), 2004-től pedig Pest megyei és Bács-Kiskun megyei termelőkre is kiterjesztette. A szaktanácsadás elsősorban burgonyanövény termesztésére terjedt ki, de több esetben más szántóföldi és kertészeti növényekre is. Egyre több visszatérő termelővel kötött szerződést, vitás ügye nem volt. Kiemelkedő referencia hely a szaktanácsadásában a Mórakert TÉSZ burgonyatermelőinél végzett csoportos és szerződéses egyéni szaktanácsadás, amelyet mindkét fél eredményesnek minősített. 2005-ben „minősített szaktanácsadó” címet kapott. 1988–1999-ig a DATE Kutató Központ Kisvárdai Teichmann Telepén számos csoportos szaktanácsadást és gyakorlati bemutatót szervezett. Az 1996–1999 közötti időszakban a szaktanácsadási tevékenység is és a gyakorlati bemutatók szervezése (gyakorlati oktatással egybekötve) még intenzívebbé vált a Holland-Magyar Kormányközi Burgonya Program (PSO96/HU/2/1) keretén belül, ahol projekt koordinátor és egyben burgonyatermesztési szaktanácsadó volt. Ez időszak alatt több alkalommal részt vett szaktanácsadó elméleti és gyakorlati képzésen Hollandiában. Ugyanezen időszakban az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Intézete (USAID) és segélyszervezetei (ACDI/VOCA) által meghirdetett és elnyert Burgonya Integrációs Program keretében Gazdaképző tanfolyamot szervezett Kisvárdán, amelyben oktatást is vállalt. Főállású kutatója-oktatója jelenleg is a Debreceni Egyetem ATC MTK Növénytudományi Tanszékének és címzetes főiskolai tanára a Tessedik Sámuel Főiskolának, Szarvason.

A Kruppa-Innova Kft. szaktanácsadását komplex csomagként ajánlja a szántóföldi növénytermesztési és/vagy kertészeti növénytermesztést végző gazdálkodóknak, TÉSZ-eknek és tagjaiknak. Kiemelt célcsoportjaink a zöldség-, gyümölcs-, és szántóföldi növényeket termelő TÉSZ-ek tagjai, ezért elsősorban ezekre a szakterületekre integráltuk és kívánjuk integrálni a legtöbb szaktanácsadót, de természetesen a termelő tevékenysége és igénye szerint készek vagyunk komplex szaktanácsadásra is, amelyhez szaktanácsadóink az alap szakterületek közül 9 szakterületre regisztrálva vannak, vagy lesznek és ezen kívül a 95/1999. (XI. 5.) FVM rendelet szerinti további 3 szakterületre. A szolgáltatás személyi hátterét jelenleg 24 fő szaktanácsadó kollektíva alkotja, amely kiváló egyetemi-főiskolai oktatók-kutatókból és gyakorlott kiváló szakemberekből áll. A termelők által igénybevett és az UMVP keretéből részükre tervezetten támogatott szaktanácsadási tevékenységünket 5 megyében (Tiszántúl és Duna-Tisza köze) 18 irodával rendelkező szolgáltatási végponton vagyunk képesek indítani, ha az ehhez szükséges akkreditációt megkapjuk. Az ügyfélkört a jelenlegi 150–200 termelőről fokozatosan 2 éven belül 700–800 főre kívánjuk fejleszteni és a további igényeket is újabb szaktanácsadók bevonásával kívánjuk kielégíteni. Rendelkezünk több TÉSZ szándéknyilatkozatával hosszú távu komplex szaktanácsadás igénybevételére vonatkozóan.

Az oktatásban-képzésben együttmûködő partnereink közül a „Rétközi” Szakiskola és Népfőiskola akkreditált felnőttoktatási intézmény, amely szinte mindegyik FVM által felügyelt OKJ képzési szakterületen alkalmas képzésre. A velük kötött együttmûködés keretében a termelők (termelői körök, csoportok) részéről igényelt OKJ képzéseket szaktanácsadóink közremûködésével kívánjuk megvalósítani. A szabolcsi oktatási intézmény saját tangazdasággal is rendelkezik, amely az együttmûködés keretében gyakorlati bemutató helyként is igénybe vehető. Szintén együttmûködési megállapodást kötöttünk egyik szintén szabolcsi szaktanácsadónk által mûködtetett Bemutató Üzemmel is, amely további lehetőséget teremt gyakorlati bemutatók és csoportos szaktanácsadás lebonyolítására. Együttmûködési szándéknyilatkozattal rendelkezünk a Debreceni Egyetem Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet részéről is, amely Hajdú-Bihar megyében segítheti a gazdálkodók gyakorlati képzését növénytermesztés, kertészet és állattenyésztés területén egyaránt. Szándékát fejezte ki a szaktanácsadásban történő együttmûködésre a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete is, amely együttmûködés az „Új gazdaságos és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszer” gyakorlatba történő alkalmazását tûzi ki célul, lehetővé téve ezzel a termelők jövedelmezőbb és egyben környezetkímélőbb gazdálkodását. Ehhez természetesen talajvizsgálatra van szükség, amelyhez a talajminták vételét, a laboratóriumi vizsgálatát, elvégzését és ez alapján – számítógépes program használatával – a trágyázási szaktanácsadást is elvégezzük.

Dr. Kruppa József ügyvezető, szaktanácsadó



Univer-Penta Társaság

Az UNIVER-PENTA Szaktanácsadó Társaság 1993-ban alakult. Fő tevékenysége a mezőgazdasági szaktanácsadás. Ezen belül is a szakmai, komplex üzletviteli és technológia-fejlesztési szaktanácsadás, amelyet az ország egész területén végez. Folyamatos és eseti megbízások alapján mára több, mint 600 szerződéses partnerrel tart kapcsolatot. Mindkét típushoz tartozó szerződés közös jellemzője, hogy a legtöbb esetben visszatérő ügyfeleket takarnak. A szaktanácsadási rendszer kettős felépítésû, minden megyében biztosított a személyes kapcsolattartó. Az első szintet 20 főből álló junior szaktanácsadó asszisztensi csapat képezi. Az ő munkájukat regisztrált, minősített szaktanácsadók koordinálják, felügyelik.

A cég telephelye Mosonmagyaróváron található, ahol jelenleg 2 irodaház szolgál a tevékenység végzésének alapjául. A központi épületeken kívül jelenleg még két vidéki városban, Hódmezővásárhelyen és Debrecenben van folyamatos ügyfélszolgálati tevékenység. A társaság az elsők között, 1993-ban került regisztrálásra az FVM szaktanácsadást szabályozó rendelete alapján létrehozott szaktanácsadói névjegyzékbe. Ezt a státuszát mindaddig megőrizte, amíg gazdálkodó szervezetek megtarthatták névjegyzéki besorolásukat. Azóta az Univer-Penta Társaságnál dolgozó szaktanácsadók képviseltetik magukat a jegyzékben. Mindannyiukra az a jellemző, hogy a szaktanácsadási munkát élethivatásszerûen végzik.

A társaság tevékenységének legfőbb elemei:

• támogatási források (közvetlen kifizetések és pályázatos lehetőségek) teljes körû managementje,

• pénzügyi konstrukciók felülvizsgálata, támogatott és piaci kondíciójú pénzügyi szolgáltatások közvetítése,

• komplex üzletviteli és technológia-fejlesztési tanácsadás,

• szakmai programok országos koordinálása: EURO-ÖKO FARM PROJEKT – „Csökkentett energiaigényû, környezetkímélő növénytermesztési technológiák” program,

• bemutató üzemi programok szervezése, bonyolítása,

• központi szervezésû szaktanácsadási programok bonyolítása, együttmûködés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal.



Az országos szaktanácsadási rendszer átalakítása kapcsán a társaság egyértelmû célként fogalmazta meg egy minőségi szolgáltatást biztosító központ létrehozását. A belső erőforrások mellett természetesen nyilvánvaló volt, hogy jól képzett külső szakemberekre is szükség lesz ahhoz, hogy TSZK szolgáltatásait teljes körûvé lehessen tenni. Szerencsére ebben sok olyan gyakorló szaktanácsadó volt partner, aki már hosszú évek óta sikeresen folytatja a tevékenységet. A közös érdekek több, mint 100 szakembert hoztak össze egy csapatba. Ilyen szakmai háttérrel a központ bátran felvállalhatja a gazdálkodók problémáinak megoldását. Különösen erős területek a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés, a tápanyag-gazdálkodás, a növényvédelem, a talajvédelem, az agrárökonómia és gazdálkodás, az agrár-környezetgazdálkodás, de vannak olyan szakemberek is, akik a kertészetet, az erdő- és fagazdálkodást, vadgazdálkodást, ökológiai gazdálkodást tekintik saját szakterületüknek.

A saját ügyfélkör és a TSZK mûködésébe bevont partnerek ügyfélkapcsolatai jelenleg is több ezerre tehetőek. Az újonnan kialakításra kerülő központ elsősorban ezeket a gazdálkodókat szeretné tovább támogatni, azonban a kiterjedt kapcsolatrendszer és a meglévő szolgáltatási kapacitások lehetővé teszik a kapcsolódó termelők számának növelését is. A központ országos területi lefedettséget biztosít tevékenységének végzése során. Az Univer-Penta Társaság saját és a partnerek által rendelkezésre bocsátott irodáknak köszönhetően a szolgáltatás minden megyében hozzáférhető. A szolgáltatási végpontok könnyen elérhetőek és a szaktanácsadáshoz szükséges infrastruktúrával rendelkeznek. Nagyon fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy ezt a TSZK-t a praktizáló szaktanácsadók hozzák létre, akiknek eddig is, ezután is elemi érdeke az ügyfelek magas szintû kiszolgálása. A központhoz csatlakozó tagok mindannyian bizonyítottak. Hiszen aki, több éve piacon tudott maradni a mostoha magyar feltételek ellenére, annak el kellett nyernie a gazdálkodók bizalmát. Márpedig a szaktanácsadás egyik legfontosabb eleme a kölcsönös bizalom! A szakmai múlt lehet a biztosítéka annak, hogy az Univer-Penta Társasággal szerződő ügyfelek megfelelő „kezekbe teszik” majd támogatásaik sorsát.

Dr. Novák László vezető szaktanácsadó



Tudásközpontok a mezőgazdasági szaktanácsadás szolgálatában

A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2006 decemberében pályázati felhívást tett közzé a mező- és erdőgazdasági szaktanácsadást szolgáltató szervezetek EU-konform Területi Szaktanácsadási Központként való előzetes nyilvántartásba vételére. A nyugat-dunántúli régióban a pályázati felhívásra jelentkezett a Fertődi Kutató Kht. amely konzorciumot alapítva kívánja koordinálni a szaktanácsadási feladatokat. A konzorcium tagjai a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar.

A konzorcium tagjai, mint a régió tudásközpontjának képviselői, évtizedek óta foglalkoznak szaktanácsadással, ki-ki a maga szakterületén.

A Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Kht. 1999 július 1-jén alakult meg. Az azonos tevékenységi körrel rendelkező jogelődjei több, mint ötven éve foglalkoztak a bogyós-gyümölcsûek nemesítésével, honosításával, termesztéstechnikai elemeinek kutatásával. A kutatási feladatok ellátása mellett az intézet – mint egyetlen bogyós gyümölcs kutató – országos szinten vesz részt a termelési tevékenység szaktanácsolásában.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán és a Faipari Karon a mezőgazdasághoz kapcsolódó erdészeti és faipari oktatás, kutatás folyik. A szaktanácsadási tevékenység az erdőmûvelés és erdőhasználattal kapcsolatos, speciális feladatok koordinálására terjed ki.

A nyugat-dunántúli régióban (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyékben) a szaktanácsadás szervezését az FVM kijelölése alapján az NYME Mosonmagyaróvári Agrártudományi Centrumán belül mûködő Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet végzi, a régióban mûködő más felső- és középfokú oktatási és kutatási intézményekkel együtt.

A Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet tevékenysége az oktatás és továbbképzés, a kutatás, a szaktanácsadás és a régiófejlesztési területeket fogja át. Az SZTI – mint közigazgatási határokkal rendelkező, területi koordinációt végző szervezet – az adott régióban irányítja és szervezi a szaktanácsadási tevékenységet. A fentiekből kitûnik, hogy a létrehozott TSZK rendelkezik azzal a szakmai múlttal, amely biztosítja a hátteret az EU által kötelezően mûködtető Mezőgazdasági Szaktanácsadási Rendszer kialakításához.

Jelenleg 46 szaktanácsadó csatlakozott a területi központhoz és tevékenységi körükből adódóan a kölcsönös megfeleltetés által előírt szakterületeket szinte teljes mértékben képes lefedni a TSZK. A szaktanácsadók túlnyomó része FVM Névjegyzéki tanácsadó, illetve NVT tanácsadói képesítéssel is rendelkezik. A TSZK által mûködtetni kívánt végpontok a nyugat-dunántúli régió mindhárom megyéjében megtalálhatók, oly módon, hogy területi lefedettséget biztosítanak a tanácsadói tevékenység végzéséhez. A végpontok technikai felszereltsége megfelel a modern kor követelményeinek, minden egyes végpont rendelkezik internet hozzáféréssel, valamint olyan irodai felszereltséggel, amely teljes mértékben képes kiszolgálni a gazdálkodó igényeit.

A TSZK célja minél szélesebb körû, komplex szaktanácsadási szolgáltatás végzése a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben érintett gazdálkodó szervezetek részére. A központ ügyfélköre elsősorban mezőgazdasági termeléssel foglalkozó gazdálkodókból tevődik majd össze, gazdasági méretektől függetlenül, hiszen ma már nyilvánvalóvá vált, hogy a támogatási rendszerek egyre bonyolultabbá válása miatt a mezőgazdaság összes szereplőjének szüksége van szaktanácsadási szolgáltatásra.

A TSZK feladatai közé tartozik a mezőgazdasági termelők igényei alapján közvetlen szaktanácsadási szolgáltatás nyújtása. A központ a tanácsadói körének kialakítása során törekedett olyan szaktanácsadói bázis kialakítására, akik segítségével minél teljesebb szolgáltatási csomagot tud majd nyújtani a gazdálkodóknak. Így jól képzett szakembergárdát tudhat maga mögött a központ. A következő szakterületeken kínálja szolgáltatásait: szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet, erdő- és fagazdálkodás, vadgazdálkodás, ökológiai gazdálkodás, növényvédelem, tápanyag-gazdálkodás, melioráció, vízgazdálkodás, élelmiszerbiztonság, ökonómia, agrár-környezetgazdálkodás, pályázatírás.

A TSZK a jövőben kiemelt feladatként határozta meg az új kutatási eredmények gyakorlati alkalmazásának elősegítését. Ezt a feladatot az NYME MÉK Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete által mûködtetett Mintagazdasági hálózattal együttmûködve szeretné megvalósítani. A Mintagazdaság tagjai olyan korszerû technológiákat alkalmazó gazdaságok, akiknek vezetői kiemelkedő szakmai tudással rendelkeznek és ezek a gazdaságok alkalmasak a legfrissebb kutatási eredmények alkalmazására. Ezt a szolgáltatást a TSZK plusz szolgáltatásként nyújthatja majd a gazdálkodók számára. Jelenleg a mezőgazdasági tárca még nem döntött a Területi Szaktanácsadó Központok előzetes nyilvántartásba vételével kapcsolatban. A Fertődi Kutató Kht. által létrehozott konzorcium, mint leendő TSZK, készen áll a feladat ellátására a nyugat-dunántúli régióban.

Krassné Tóth Melinda, szaktanácsadási osztályvezető



Dunántúli Mezőgazdasági Szaktanácsadók Szövetsége

A Dunántúli Mezőgazdasági Szaktanácsadók Szövetsége egyesületként mûködő önálló jogi személyiséggel bíró, közhasznú szakmai szervezet.

1990-ben a Pannon Agrártudományi Egyetem kezdeményezésére kezdte meg tevékenységét, céljai között szerepel az európai országok gyakorlatában eredményesen mûködő szaktanácsadási módszerek hazai körülmények közötti alkalmazásának segítése.

Közremûködött a PHARE szaktanácsadási projekt megvalósításában, a SAPARD agrár- és vidékfejlesztési programok kidolgozásában, a LEADER + képzési programokban. Közvetlen tanácsadói szolgáltatást végez a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) intézkedéseinek eredményes megvalósítását szolgáló közhasznú információs és tájékoztató-tanácsadó hálózatban konzorciumi ernyőszervezetként.

A DMSZSZ pályázati támogatással 95 fő tanácsadót foglalkoztat, elsősorban ügyfélszolgálati tanácsadási tevékenység végzésére. A több, mint másfél éves tevékenység során közel százezer tanácsadói kontaktust – információszolgáltatást teljesített, a tanácsadók által tartott tájékoztatókon több, mint 5000 fő, a bemutatókon közel 2000 fő vett részt. Az „állandónak” tekinthető partnerek száma több, mint 10 000 gazdálkodó. Az egyes NVT intézkedésekhez kapcsolódó a DMSZSZ által szervezett kötelező továbbképzéseken 5400 fő vett részt, akik részére a képzés témaköreihez kapcsolódó nyomtatott ismertetőt juttatott el. A DMSZSZ tanácsadói a szakterületeiken 500 cikket jelentettek meg, a rádió és tv szerepléseinek száma meghaladja a 10 alkalmat, az információcsere érdekében honlapot – FÓRUM-ot – mûködtetnek.

Az EU konform tanácsadói rendszerben a DMSZSZ országos hálózatként mûködő Területi Szaktanácsadási Központként kívánja végezni munkáját, ha az ügyfélszolgálati tanácsadói szolgáltatás végzésére nem kap teljes vagy részleges megbízást. A Területi Szaktanácsadási Központ szervezeti alapját a DMSZSZ mint közhasznú szakmai szervezet jelentené. A szervezet irányítását 9 fős ügyvezető elnökség végzi, mûködésének ellenőrzését 3 tagú felügyelő bizottság látja el.

A pályázati projekt tervezésének időszakában 200 fő tanácsadó adott olyan szándéknyilatkozatot, hogy a DMSZSZ-hez, mint Területi Szaktanácsadási Központhoz csatlakozva kíván szaktanácsadói tevékenységet végezni. Az előzetes tervek szerint 310 szolgálati végpont kerülne mûködtetésre. A szaktanácsadó szervezet együttmûködési megállapodást kötött problémamegoldó képességének növelésére 13 tudásközponttal, akkreditált felnőttképző intézménnyel az agrár szakképzés végzésére, a gyakorlati fejlesztési eredmények bemutatására 30 bemutató gazdasággal, és 10 fő IT mentorral az e-ügyintézés támogatása érdekében.

A DMSZSZ belső szervezeti struktúráját – az Európai Uniós elvárásoknak megfelelően – az ügyvezető elnökségi tagok által vezetett regionális tagozatok kialakításával, és kistérségenként szervezett szolgálati végpontok kialakításával tervezi. Az országos hálózati funkcióhoz igazodva nevét MAGYAR SZAKTANÁCSADÓ SZOLGÁLAT-ra (MSZSZ) kívánja változtatni.

A DMSZSZ, mint leendő Területi Szaktanácsadó Központ megkezdte felkészülését a Mezőgazdasági Szaktanácsadó Rendszer (Farm Advisory System) által támasztott követelmények teljesítésére és 200 fő tanácsadó részvételével 2007. március 1-jén munkaértekezletet tartott a jövő feladatairól. Az igények és a kapacitások összhangjának megteremtése érdekében rövidesen kezdődik a potenciális partnerekkel való előzetes szerződések megkötése és a szaktanácsadók auditálását biztosító szakmai továbbképzések megvalósítása.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervben szereplő tanácsadói támogatási keretek figyelembevételével „új”, a leendő jogszabályoknak megfelelő, hatékony, a gazdálkodók és tanácsadók érdekeit figyelembe vevő és a szakmai szempontokat érvényesítő tanácsadói hálózatot kívánunk kialakítani.

Dr. Kárpáti László – Bencze Henrietta

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!