Élelmiszer, takarmány vagy üzemanyag?

Agro Napló
A takarmányiparban közismert Alltech Hungary Kft. anyacége (85 országban 14 gyáregységével) a természetes megoldások vállalatának hírében áll több mint negyed évszázada.

Az Alltech 21. Európai Előadókörútjának fókuszában az etanol robbanás áll. Köztudott, hogy a kukorica az etilalkohol révén jelentős megújuló energiaforrást képez, a technológia alakalmazásához azonban szükség lesz a világ kukorica termésének jelentős részére. A megnövekedett kereslet következménye a kihívás: egyrészt elegendő kukoricát kell termeszteni az etanol üzemek számára, másrészt ki kell elégíteni az emberek és állatok táplálékellátását szolgáló élelmiszer- és takarmányiparokat is.



A Kentacky székhelyû nemzetközi állategészségügyi vállalat a takarmányozásban igen jelentős szerepet játszik, folyamatosan kínálva teljesen természetes megoldásait. Az Alltech küldetése az állategészség és teljesítmény fokozása a takarmányok tápláló értékének növelésével.

Az idei rendezvény fő témája: Élelmiszer, takarmány vagy üzemanyag? Napjaink egyik fő kérdése, hogy üresen marad-e a tányérunk a a kukorica alapú etanolgyártás miatt. A 39 országot érintő nagyszabású előadókörút Európában, Afrikában és a Közel-Keleten február 12-én vette kezdetét Írországban, s március 23-án zárul Marokkóban.

A szeszipar jelenlegi és jövőbeli bővülése mellett a rendelkezésre álló, fogyasztható kukorica százalékarányának csökkenése gyors ütemben tovább folytatódik. Az elmúlt négy évtizedben a takarmányozás céljára felhasznált kukorica hányada 80 százalékról 50 százalékra esett vissza – ezzel szemben az etanolgyártás az elmúlt két évben 250 százalékkal nőtt, s az elkövetkező két-három évben további 100 százalékos bővülés várható. Az Alltech idei Európai Előadókörútja egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel foglalkozik majd.

Dr. Pearse Lyons, az Alltech elnöke „Az előttünk álló út” címû előadásában az agrobiznisz ágazatot fenyegető takarmányválságot elemezte, s tárgyalta azon felvetéseket, hogy vajon globális szinten miként emészti fel a növekvő etanol gyártás a takarmányozáshoz szükséges gabonaforrásokat. Az iparág felelős a világ 6,4 milliárd lakosának táplálásáért, tevékenysége 130 milliárd dollár értéket képvisel, és gyorsan bővül a világ számos részén. A természetes erőforrások kimerülőben vannak, az energiaárak növekednek és a népesség száma robbanásszerûen emelkedik.

A tudomány speciális élelmiszereket, speciális takarmányokat és különböző géneket fejleszt ki. A fogyasztók vezérlik a tudományt és nincs már többé olcsó kőolajunk. Kína népessége mára elérte az 1,3 milliárdot, s amikor pedig eléri a másfél milliárdot egyedül ennek az országnak 600 millió tonna takarmányra lesz szüksége. Jelenleg az egész világ éves takarmánygyártása csak 614 millió tonna. Ez nyomasztó kihívás, ugyanis még ha Brazília, Ukrajna, Argentína és az Egyesült Államok megduplázná vagy akár megháromszorozná is a termelését, még mindig szemesgabona hiány lesz.

Felmerült, hogy a kimerülőben levő ásványi eredetû üzemanyagok pótlásának megoldása a kukorica etanol és a szója biodízel használata lehetne. Fennáll az az aggodalom is, hogy a világ népességének növekedésével egyre nő a tömegek táplálását szolgáló kukorica és szója szükséglet.

Ha az Egyesült Államok a bio-üzemanyag programot a logikus végkifejletéig követi, akkor az USA gabonatermés mintegy 60 százalékát az üzemanyag nyeli el.

Felvetődik, hogy a szemesgabona nem jelent megoldást, akkor az alternatív alapanyagok – így például a rost – választ jelenthetnek-e. A rost a természet alapvető megújuló nyersanyaga, amelyről azonban csak nagyon keveset tudunk. Az Egyesült Államok évente 1,4 milliárd tonna rostot termel például fûnyesedék és faforgács formájában. Ha ebből 900 millió tonnát használna üzemanyag gyártására, akkor kielégíthető lenne az USA motorbenzin szükségletének 63 százaléka, és még mindig marad 500 millió tonna rost takarmány célú felhasználásra.

Ennek alapján tehát nincs takarmány-hiány és nincs üzemanyag-hiány. Logikus, hogy ez kell legyen az emberiség következő nagy projektje. Ha át lehet alakítani a rostot üzemanyaggá és fehérjévé, az óriási előrelépést jelent majd a takarmányipar számára.

A vállalat elnöke szólt még az új fehérjeforrásokról, elemezte a szénhidrátokat, mint teljesítményt javító eszközöket és kitért a nutrienomikára, amely tudomány az étrendnek és a táplálóanyagoknak a sejtek és szövetek genetikai programozására gyakorolt hatását vizsgálja.

A szénhidrátokról, mint teljesítményt javító eszközökről megtudhattuk: úgy manipulálhatók, hogy a kórokozók rajtamaradnak a szénhidráton, s ezzel eltávolítható a mikroorganizmus (kórokozó) antibiotikumok nélkül. A glikomika által nyújtott segítség még csak kezdeti szakaszában van. A szemesgabonáink 30 százaléka szennyezett a rejtett gyilkosokkal, a mikotoxinokkal. Ha tudunk erről a mikotoxin szennyezésről és ismerjük a mikotoxin felépítését, akkor a glikomikától kaphatunk egy fajta csomagolóanyagot, amivel körbevehetjük és lényegében kiküszöbölhetjük azt.

A nutrigenomika tudománya az étrendnek és a táplálóanyagoknak a sejtek és szövetek genetikai programozására gyakorolt hatását vizsgálja, egyik fontos eszköze az Affymetrix® GeneChip®. Amikor majd ez a fajta takarmányozás, a nutrigenomika betör a piacra, megnő az egy kocára eső malacok száma, több lesz az egy brojler szülőpár által előállított csibék száma, csökken a tejelőteheneknél a szomatikus sejtszám és javul a teljesítmény.

Az Alltech szerves szelén termékével most teszi le névjegyét Európában. Jelenleg ez a vállalat rendelkezik a világ legnagyobb adatbázisával, amely egyetlen takarmány-összetevőre, egyetlen táplálóanyagra vonatkozik – ez a Sel-Plex® – és hamarosan rendelkezni fog a világ legnagyobb adatbázisával mindezekről a takarmány-összetevőkről. Ez forradalmasítani fogja a humán egészségről és az állati egészségről alkotott képünket. Olyan szabályozó eszköz, amilyennel korábban még soha nem rendelkeztek, s egy olyan technológia élvonalában lehetnek, amely forradalmasítja majd a tevékenységüket. A Sel-Plex® az egyetlen szerves kötésû szelén, amelynek felhasználása engedélyezett az Európai Unióban, s most kapta meg az engedélyt takarmány adalékanyagként való használatra az összes állatfaj számára.

A szelén nélkülözhetetlen szerepet játszik az anyagcserében, a normális növekedés összehangolásában, a reproduktív tevékenységek megindításában, a szabadgyökök semlegesítésében és a szervezet fertőzések elleni természetes védekezési mechanizmusának támogatásában. Annak ellenére, hogy hagyományos gyakorlatnak számít az állatok takarmányának szervetlen szelénnel való kiegészítése, a szelénhiány továbbra is széles körben elofordul és kedvezőtlenül befolyásolja az állatok általános egészségi állapotát és szaporodását, ezáltal pedig az állattartók gazdasági eredményeit.

Dr. Karl Dawson, az Alltech nemzetközi kutatási igazgatója előadásában „Glikomika a gazdasági állatok termelési rendszereiben: Szénhidrátok új funkcionális szerepének meghatározása” címmel azt tárta fel, mitől válik a szénhidrát több, mint egyszerû energiaforrássá és ugyanakkor hogyan játszik étfontosságú szerepet a sejtanyagcserében, a fehérje-szerkezetben és -funkcióban, valamint a természetes immunitásban. Ezek az eredmények új anyagcsere befolyásoló eszközöket kínálnak minden állatfaj esetében.

Dr. Ronan Power, az Alltech kutatási igezgatója a „Szelén kiegészítés: Az állatok takarmányozásának és teljesítményének holisztikus megközelítése” témakörben tartott előadást, amelyben azt vizsgálta, hogy bár a szelénhiányos állapot eltérő módon nyilvánul meg az egyes fajoknál, ugyanakkor a szelén funkciója az anyagcserében valamennyi állatfaj esetében alapvetően azonos. Arról szólt, hogy a nutrigenomika, – amely az étrend egészségre gyakorolt hatásait vizsgálja – napjainkban az egyik legizgalmasabb tudományterületté vált, illetve hogyan tartja a mezőgazdasági termelést és állattenyésztést a tudományos újítások homlokterében.

Steve Elliott, az Alltech Sel-Plex® termékmenedzsere „A szelén-dilemma: Az EU által engedélyezett Sel-Plex szerepe” címû előadásában arról szólt, hogy a kutatási eredmények azt sugallják: felül kell vizsgálni a szelén-kiegészítés kérdését a magasabb teljesítmény és az állatok egészségének avítása érdekében. A pótlásra legalkalmasabb módszer a szerves-szelén (Sel-Plex) beépítése az állatok étrendjébe.

A nemzetközi állategészségügyi vállalat bejelentette, hogy tovább növeli kutató kapacitását az új Alltech Akvakultúra Központ megnyitásával, amely létesítménnyel az élvonalban maradhat és a legmodernebb megoldásokat kínálhatja az akvakultúra ágazat számára. A vállalatnak van már Európában is akvakultúrás központja a bulgáriai Trakia Egyetemmel együttmûködésben.

A világ egyik vezető takarmányozási cégét jellemzi, miszerint több kutatási, technológiai és innovációs támogatásban is részesült, hogy folytathassa a takarmányipari kutatási és fejlesztési programjait.

Az Alltech tavalyi árbevétele 303 millió USD volt, amely 20 százalékkal haladta meg az előző évit. Az elismerésre méltó mértékû növekedés a vállalat év közben felmutatott jelentős eredményét tükrözi, különös tekintettel a Sel-Plex®-re, amely egyként kapta meg az EU jóváhagyását és a Brazíliában elkészült legújabb gyáregységre, amely évi 50 ezer tonna élesztő előállítására képes. Az Alltech a jövőben Magyarországon három lepárló üzem építését tervezi.

A vállalat tavaly bejelentette, hogy a 2010-es FEI Lovas Világjátékokat szponzorálja, s mivel ez a befektetés a játékok történetének legnagyobb szabású támogatása, ezzel a rangos esemény fő támogatója lett – így a nagyszabású rendezvény nevét Alltech FEI Lovas Világjátékokra változtatták.















A cikk szerzője: Keresztes Júlia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!