John Deere navigációs és irányítási rendszerek a precíziós gazdálkodás alapjai

Agro Napló
A precíziós gazdálkodás eszközeinek alapját képezik a navigációs és irányítási rendszerek.

A John Deere GreenStar navigációs rendszerek segítségével nem csak lehetősége lesz többet kihozni gépeiből, de a hasznos munkaórák mennyiségét is jelentősen növelheti. Akár a Parallel Tracking párhuzamos nyomkövető rendszert vagy az AutoTrac automata kormányzást használja, mindkettő esetében csökken az állásidő, az üzemanyagfogyasztás és a felhasznált input anyag mennyisége egyaránt, összeségében a költségei. Az alap GreenStar csomag három közös komponenst tartalmaz, – a StarFire iTC antennát, a GreenStar kijelzőt és a mobil processzort – amelyek gyorsan átszerelhetők egy másik, AMS-re előkészített jármûbe. A legújabb GreenStar2-es rendszerekben, amely két különböző nagyságú színes kijelzővel is rendelhető (1. ábra), a mobil processzor már a kijelzőbe van integrálva. A StarFire iTC (2. ábra) mûholdvevő antenna különböző pontossági szint jeleit képes fogadni.


 A „változtatható pontosság” azt jelenti, hogy ugyanazzal az antennával különböző munkamûveletekben, mindenütt a szükséges precizitással dolgozhat. Az SF1–es jel körülbelül 30 centiméteres pontosságot tesz lehetővé, használata ingyenes minden John Deere StarFire antennához, használata pl. mûtrágyaszóráshoz ajánlott. Az SF2–es jel a legpontosabb mûholdas navigációs korrekciós jel. A korrigált jel ± 10 centiméteres pontosságot eredményez, amivel a legtöbb mezőgazdasági mûvelethez (pl. vetés, permetezés, talajmunkák) nagy precizitással alkalmazható. Az RTK – A StarFire iTC antenna, a GreenStar AutoTrac kormányzási rendszer a StarFire RTK földi telepítésû korrekciós állomással együtt dolgozva kiegyenlíti a GPS jel sodródását és egyéb hibáit, így ± 2 centiméteres pontosságot tesz lehetővé. A jel „sodródás” kiegyenlítésével a jármû napról-napra, hétről-hétre, évről-évre centiméteres pontossággal képes mindig ugyanazon a nyomon végigmenni. Az automatikus kormányzási rendszerek legújabb változatai (Univerzális AutoTrac) már egy félórás munkával felszerelhetők a régebbi John Deere traktorokra, kombájnokra is, és ugyanilyen gyorsasággal át is szerelhetők egy másik traktorra. A navigációs rendszerekhez ma már jó néhány új funkció is párosul, amelyek mindegyike a szántóföldön végzett munkák precizitását igyekszik fokozni. Ilyen rendszer az iGuide, a GPS alapú munkagép-irányítási rendszer. Ilyenkor a traktorhoz csatlakoztatott munkagép szintén fel van szerelve egy mûholdvevő antennával, amelynek jele tovább pontosítja a kormányzási rendszert, így az erősen tagolt vagy lejtős területeken nem keletkezhetnek mûveletlen sávok. A permetezőkön használható SprayPro rendszer (3. ábra) pedig arra vigyáz, hogy kétszer ne permetezhessük le ugyanazt a felületet, illetve amennyiben a permetezőgép szórókerete az előzetesen felvett tábla körvonalon kinyúlna, kikapcsolja a feleslegesen mûködő szórókeret szakaszokat.


A mezőgazdasági termelés egyre összetettebb feladattá válik. A képesség, hogy adatokat tudjunk nyerni, tárolni és visszakeresni a termelési folyamatról talán soha nem volt még ilyen fontos. Manapság az eszköz, amelynek segítségével adatokat rögzíthetünk és tárolhatunk a mûtrágya vagy a növényvédő szer kijuttatásáról talán olyan fontossá vált, mint maga egy vetőgép vagy egy kombájn. A Field Doc használatával, amely egy a GreenStar rendszeren futó program, ezek a feladatok leegyszerûsödnek. A PC kártyájára a FieldDoc folyamatosan rögzíti a táblán végzett munkák adatait, amelyeket visszatölthet az irodai számítógépébe ahol a JDOffice (4. ábra) segítségével pontos dokumentációt tud tevékenységéről készíteni, mely az egyre fontosabbá váló nyomon követhetőség alapbizonylata lehet. Így időt és költséget tud megtakarítani, a rendelkezésre álló adatai folyamatosan a legfrissebbek lesznek. A Field Doc Connect rendszerrel továbbá lehetőségünk nyílik a munkagép táblán belüli, eltérő módon történő vezérlésére is, így a vetőgéppel változó tőszámmal vethetünk, a mûtrágyaszóróval vagy a permetezővel változó mennyiségben juttathatunk ki szilárd vagy folyékony mûtrágyát vagy növényvédő szert.




 

KITE Zrt.,

Telefon: 54/525-608, www.kite.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!