2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Rally Q - új dimenzió a szõlõ védelmében

Agro Napló
A lisztharmat a szõlõfürt virágzása elõtt, a legérzékenyebb idõszakban fertõz.

Ha nagy mennyiségû csapadék hatására a szőlő lombozata erőteljesen növekszik, akkor a felszívódó készítmények, melyek a csúcsi részek felé vándorolnak, felhigulnak, elvándorolnak a fürtöktől és védtelenül hagyják azokat. A folyamatos esők miatt elvékonyodott viaszréteg az ott megkötődő, kontakt, ill. mélyhatású készítményekből kevesebbet tud felvenni. Önállóan ezek sem adnak tökéletes védelmet. Ezért van szükség a különböző hatásmódú hatóanyagok kombinálására.

A Rally Q* új gombaölő szer két különbőző hatásmodú hatóanyagot tartalmaz a lisztharmat ellen. A felszívódó hatóanyag a már kialakult fertőzést blokkolja és megvédi az új hajtásokat a betegségtől (megelőző és gyógyító hatás). A mélyhatású hatóanyag erősen kötődik a levelek és a bogyók viaszrétegéhez, nem higul fel és nem vándorol a csúcsi részek felé. A levél és a bogyók viaszrétegéből a hatóanyag egy speciális újragázosodás után megkötődik a permetlével nem borított felületeken is. A folyamat addig tart, míg a készítmény be nem borítja a növény egész felületét. Ez a hatóanyag a későbbi fertőzéseket akadályozza meg (megelőző hatás).

A Rally Q kijuttatását a virágzás előtt, a fürtmegnyúlás időszakában kell elkezdeni és erős fertőzés esetén 3–4 alkalommal megismételni. Akik a fürtmegnyúlás időszakában strobilurin típusú készítményekkel (pl. Quadris Max1) indítják a lisztharmat elleni védekezést, azok a strobilurin blokk után használhatják 2–3 alkalommal a Rally Q-t. Dózisa 100–125 ml/100 liter permetlé, de minimum 0,5 l/ha. Ez azt jelenti, hogy a kezdő permetezések esetében 300–400 liter permetlé felhasználásakor is a 0,5 l/ha dózist kell alkalmazni, a későbbi permetezéseknél pl. 600 liter permetlé használatakor a 6 × 125 ml, azaz 0,8 l/ha a készítmény dózisa.

A Rally Q sárga környezetvédelmi besorolású és az integrált technológiákban 4 alkalommal használható. Forgalmi kategóriája II., kiszerelése 1 liter.



Takács Attila, Dow AgroSciences, 30/351-3363

* a Dow AgroSciences LLC védjegye; 1 a Syngenta védjegye

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!