2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

A kondíció hatása a tejtermelésre az egymást követõ laktációk során

Agro Napló
A kondíciópontozás (Body Condition Scoring vagy BCS) egy jó eszköz ahhoz, hogy a tehenek és üszõk energiafelvételét kontrolálhassuk. Ez egy szubjektív bírálat, amely egy gyors mérése az élõ állat energia tartalékainak. Független vizsgálatok bizonyítják, hogy a test tartalékainak mértékét a BCS jobban mutatja, mint az élõsúly változása (Jan C. Plaizier, Brain.W. McBride, and Carlos Lamothe Zavaleta (1998)).
Számos szerző (Bines, Suzuki and Balch (1969), Baile and Forbes (1974), Bines and Morant (1983), Neilson, Whittemore, Lewis, Alliston, Roberts, Hodgson-Jones, Mills, parkinson and Prescott (1983)) mutatta be a tanulmányaiban, hogy a kövér kérődző kevesebbet eszik, mint a sovány társa. Garnsworthy és Topps (1982) ugyanezt bizonyította be a tehén esetében is, kiegészítve azzal, hogy az elléskor soványabb tehén gyorsabban képes a szárazanyag felvételét növelni mint a kövér tehén.

Tanulmányok hosszú sora bizonyította a kondíció pontszámok, a reprodukció, és a laktációs teljesítmény a pozitív kapcsolatát. Pedron et al. 1993; Waltner et al. 1993; Domecq et al. 1997) szerint a magas tejtermelésû tehenek mindig vékonyabbak, mint az alacsonyabb tejtermelésû társaik. Azt hogy ez miért lehetséges Veerkamp and Brotherstone, (1997); Wildman et al., (1982) azzal magyarázták, hogy azok a tehenek, amelyek magas tejtermelésûek közvetlenül több alkotórészt és kevesebb testtartalékot használnak fel a termeléshez a laktáció alatt, így folyamatosan alacsonyabb a BCS értékük. 1968-ban a Cornell Egyetemen végezték a következő kutatást: 3 csoportot válogattak össze, amelyek csak az állatok kondíciópontszámában tértek el egymástól. Az első csoport 3,7-es, a második 4,1-es, míg a harmadik 4,5-ös kondíciópontszámmal rendelkezett a szárazonállás időszaka alatt. Ezután megvizsgálták hogy a három csoportnak, hogy alakult a szárazanyag-felvétele és a tejtermelése az első 14 hétben. A kapott eredmények szerint a kisebb kondíciós pontszámmal rendelkező egyedek 1,5 kg-al több száraz anyagot fogyasztottak el, és 1,8 literrel több tejet adtak, mint a kövér társaik. Más vizsgálatok szerint is ellés után a kisebb kondíciópontszámmal értékelt tehén gyorsabban képes növelni a szárazanyag-felvételét mint a kövér társa. A magasabb szárazanyag-felvétel, pedig valószínûleg magasabb tejtermeléssel is fog párosulni.

A soványabb tehenek perzisztencia görbéjének csúcsa magasabb a kövérebb társaiknál. Egyes szerzők úgy találták (Kunz et al. (1985)), hogy a tehenek alacsonyabb kondícióval alacsonyabb csúcstejtermelésre képesek, viszont ezt a csúcsot tovább megtartják. Mások szerint. (Jeffrey K. Reneau and James G. Linn (1989) a tehenek 3 fölötti elléskori BCS ponttal korábban érik el a tejtermelési csúcsot, és magasabb lesz ez a csúcs. A magasabb BCS pontú tehenek relatíve alacsonyabb perzisztencia görbét írnak le, mint az alacsonyabb kondíciójú pontszámú társaik görbéi. A kövér tehenek alacsonyabb tejtermeléssel kezdenek, és ezt a lemaradásukat a laktáció közben sem tudják behozni.

A nem megfelelő takarmányozás és a magas tejtermelés következménye a testsúlyvesztés. A laktáció eleji testsúlyvesztésnél – átlagos tejtermelésnél – a testszövet-mobilizáció megfelel 7 kg tej termeléséhez szükséges energiaszintnek naponta. Más vizsgálatok szerint 1 pont vesztése a kondíciópontszámban 3200 MJ metabolikus energiafelhasználást jelenthet, viszont ugyanezen pont visszaszerzése már 6500 MJ metabolizálható energia bevitelét jelenti a takarmányon keresztül. Költségoldalról vizsgálva, azt állapították meg, hogy egy 3 kondíciópontos egyed takarmányozási költsége fele akkora, mint egy másik egyedé, amelyet 1,5 pontról szeretnénk 3 pontra felvinni.

A legtöbb szerző átlagos testsúlyváltozásnak a 42–55 kg-ot adja meg kondícióegységenként. Tehát ha az ellés után a 700 kg-os tehenünk 3,5 kondícióponttal indítja a laktációt, és hetven nap elteltével már csak 2,5-re bíráljuk ugyanezen állatunkat, akkor minden valószínûség szerint a tehenünk lefogyott 42–55 kg-ot.

Szakirodalmi adatok szerint az üszőknél elléskor az ideális kondíció 3,5 pontos, elfogadható a 3,0 és 4,0 pont közötti is. A szárazraállításkori kondíció az irodalmi adatok szerint akkor ideális a legtöbb szerző szerint, ha 3,5 pont, és elfogadható még a 3,0 és 3,5 pont között, de ettől kissé eltérő véleményekkel is találkozhatunk, így 3,5 és 4,0 pont közötti, valamint 3,0–3,75 pont közötti ajánlások is vannak, emellett 2,5 pontos szárazraállításkori kondícióról is olvashatunk.

A tehenészetekben dolgozó gyakorló szakemberek gyakran végeznek kondícióbírálatot. Csoportosításkor az aktuális tejtermelésen kívül a kondíciót is figyelembe véve alakítják ki az új tehéncsoportokat. A takarmányozás – főleg az energiaellátás – hatékonyságának ellenőrzésére is a kondícióbírálat adhat gyors információt. A tejtermelés csökkenésekor, állategészségügyi állapotromlás esetén szintén az egyik első lépés az egyedi, vagy állományszíntû kondícióbírálat.

Gyakori kérdés a tenyészetekben, hogy mennyi az ideális kondíciópont a laktáció végén, ellés előtt a magyar takarmányozási, tartástechnológiai és termelési viszonyok között adott fajtaösszetételt is figyelembe véve? Kérdéses továbbá az is, hogy milyen erős összefüggés van a kondíció és a termelés között? Ezekre a kérdésekre szeretnénk megbízható válaszokat adni egy adott gazdaság adatai alapján.

A kísérletek Bicsérdi Aranymező Rt tehenészeti telepén folytak. Vizsgálatainkban 752 magas holstein-fríz vérhányadú tehén vett részt. A kondícióbírálatot az 5 pontos módszer alapján végeztük. A kondíciót az ellés előtt az előkészítőbe való bekerüléskor bíráltuk le. Vizsgáltuk az adott laktációs tejtermelést majd bíráltuk a tehenek kondícióját a laktáció végén az ellés előtt. Először azt vizsgáltunk, hogy az adott laktációs termelés után a laktáció végén hogyan alakul a kondíció, majd arra kerestünk a választ, hogy az ellést követően hogyan alakul következő laktációs tejtermelés az ellés előtti kondíció hatására. Az első és második, a második és harmadik valamint a harmadik és negyedik laktációs tejtermeléseket vizsgáltuk így a kondíció függvényében.

1. táblázat 401 olyan egyedet tartalmaz, melyeknél az első laktációs termelés után az előkészítőben megtörtént a kondíció bírálat, majd ezt követően vizsgáltuk a 2. laktációs tejtermelést. Arra kerestük a választ, hogy az első laktációs tejtermelés után milyen kondícióval kerülnek az egyedek előkészítőbe és ez a kondíció milyen második laktációs tejtermelést eredményez.

Magas illetve jó tejtermeléssel az egyedek a laktáció befejezésével sovány vagy normál kondícióval rendelkeznek. Sovány kondíció után a következő laktációban kisebb tejterméssel számolhatunk, mint a normál kondíció esetén. Ideális kondícióban lévő egyedek a 9100 kg-os tejtermelést a következő laktációba 732 kg-mal még emelni is tudják. Ilyen magas termelésnövekedés figyelhető meg 3,3–3,4 pontos kondíció esetében is, úgy hogy az első laktációs tejtermelés valamivel kisebb. A gyenge első laktációs tejtermelés után figyelhető meg, hogy a laktáció végére a tehenek plusz kondícióban kerülnek (4,2–5,0 pont), viszont ez a plusz kondíció közel 1000 kg-mal jobb tejtermelést eredményez a 2. laktációban úgy, hogy ez a 2. laktációs termelési szint a legalacsonyabbak közé tartozik a többi második laktációs tejtermeléshez viszonyítva. A legnagyobb napi tejtermelésben a 2. laktációban az első laktációhoz képest a növekedés 4–10 kg között alakul.

A 2. táblázat a második és a harmadik 305 napos laktációs tejtermelés eredményeit mutatja a kondíció függvényében 211 egyed vonatkozásában.

Igen magas (9882–9980 kg) 2. laktációs tejtermelés után az egyedek az előkészítőbe 3,0 pont alatti kondícióval kerülnek. A magas tejtermelés és a gyengébb kondíció a 3. laktációban enyhe tejtermelés csökkenésben nyilvánul meg. Magas tejtermelést realizáló egyedek 3,0–3,5 pontos kondícióval kerülnek az előkészítőbe, és ez a kondíció teszi lehetővé, hogy tejtermelésüket a 3. laktációban 315–760 kg-mal növelni tudják. Az ideálistól eltérő, de nem kövér kondícióra bírált egyedek 9023 kg-mal zárják termelésüket, melyet a következő laktációban emelni is tudnak. Itt is megfigyelhető, hogy az alacsonyabb termelés kövérebb kondíciót eredményez, de ennek a kövér kondíciónak köszönhetően az egyedek a 3. laktációban 1231 kg-mal növelik termelésüket. A legnagyobb napi tejtermelést vizsgálva megállapítható, hogy a gyengébb kondíció hatására a következő laktációban a legnagyobb napi tej kismértékben csökken vagy szinten marad. 3,3 pontos kondíciótól figyelhető meg hogy a legnagyobb napi tej a 3. laktációban emelkedik úgy, hogy, ahogy emelkedik a kondíció pontszám úgy lesz egyre nagyobb a legnagyobb napi tejtermelésben kapott különbség is. Kövér kondíciónál a legnagyobb napi termelésben a különbség már 7 kg.

A 3. táblázat a harmadik és a negyedik 305 napos laktációs tejtermelési eredményeket mutatja az előkészítőben lebírált kondíció függvényében.

Ebben a vizsgálatban 140 egyed vett részt. 10000 kg-os 3. laktációs tejtermelés után az egyedeket 2–2,5 pontos kondícióra bíráltuk az előkészítőben. A magas tejtermelés és gyenge kondíció hatására a 4. laktációban a tejtermelés 1457 kg-mal csökkent, ami legnagyobb napi tejtermelésben 6 kg-os csökkenésnek felel meg. A 2,6–3,5-ös kondíció pontszám között a két egymást követő laktációs tejtermelés között egyértelmû összefüggések nem állapíthatók meg. Jó tejtermelés után a következő laktációban megfigyelhető tejtermelés-csökkenés és -növekedés is, akkor, amikor a két laktáció között lebírált kondíciót jónak tartjuk. A leggyengébb 3. laktációs tejtermelések azt eredményezik, hogy a kondíció pontszámok növekednek és elérik a kövér kondícióminősítést. Itt is megfigyelhető a legkövérebb kondíciójú egyedek képesek a következő laktációjukban a tejtermelésüket nagymértékben növelni.

A kapott eredmények alapján összefoglalásképpen megállapítható, hogy az adott laktációs átlagokhoz viszonyítva magasabb tejtermelés után a laktáció végén a kondíció lényegesen gyengébb lesz, de az is megfigyelhető, hogy a magas termelés mellett kívánatos kondíció pontszámmal kerülnek az egyedek az elletőbe. Lényegesen gyengébb termelés után plusz valamint kövér kondíció figyelhető meg. Az ellés előtti kondíció a következő laktációs tejtermelést már nem befolyásolja ilyen egyértelmûen, ha a termelést az adott laktáció átlagához viszonyítjuk. Gyenge és kövér kondíció után is lehet átlag alatti termelés. Az ellés előtti kondíció a következő laktációs tejtermelést annak függvényében befolyásolja elsősorban, hogy az előző laktációt milyen színvonalon termelte végig Gyenge tejtermelés után kövér a kondíció a laktáció végén, viszont a következő laktációban nagymértékû tejtermelés emelkedés figyelhető meg. Magas tejtermelés és gyenge ellés előtti kondíció után a következő laktációban már számíthatunk tejcsökkenésre is. A kétszer vagy többször ellett tehenek esetében a kondíció vizsgálatára még nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A cikk szerzője: Muzsek András

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!