Milyen gyorsan hat a nitrogénmûtrágya?

Agro Napló
A téli kultúrák növekedése a hõmérséklet emelkedésével kora tavasszal hamar elkezdõdhet. Gyakran a tápanyagok ebben az idõszakban a növények számára még nincsenek felvehetõ formában. Ez azt jelenti, hogy hatékony mûtrágyázással kell támogatni a növekedés kezdetét.

Nitrogénmûtrágyáknak a növény számára gyorsan felvehető tápanyagai alapvetően a N-formában különböznek: karbamid (C2N-CO-NH2), ammónium (NH4+) vagy nitrát (NO3-) formában találhatók meg.

Az N-formák felvétele

A karbamid a növények számára szántóföldi körülmények között nehezen felvehető. Az ammónium csak korlátozott százalékban vehető fel, mert a talajszemcsékhez kötődik és a növény gyökérzete nagy energia árán jut el a növekedés során a felvehető tápanyaghoz.

A nitrát ellenben a talajvízben oldott formában található meg és így a vízzel egyszerre kerül felvételre.

Ebből adódóan a karbamidnak és az ammóniumnak a talajban nitráttá kell átalakulnia, hogy felvehető legyen. A nitrogén felvétele tehát - függetlenül a mûtrágyázás során kijuttatott N-formától - elsősorban nitrátként történik.



A nitrogén átalakulása a hőmérséklet függvénye

A nitrogén jó felvehetőségéhez szükséges átalakulás (karbamid-ammónium-nitrát) a hőmérséklettől függ. Ebből adódóan alacsony hőmérséklet esetén, 10°C alatt karbamid esetében 6 hétnél tovább, ammónium mûtrágyáknál 6 hétig tarthat, amíg az összes nitrogén 50%-a nitráttá átalakul.

Hatékony nitrogéntartalmú mûtrágyák, mint például a mészammonsalétrom nitrogéntartalmának 50%-a eleve nitrát formában található meg.

Kizárólag karbamiddal, ill. ammóniumtartalmú mûtrágyák használata esetén alacsony talajhőmérsékletnél számítani lehet a növények rossz tápanyag-ellátottságára.

Ehhez még hozzátartozik, hogy az átalakulás folyamata során talajtól és időjárástól függően a gázalakú nitrogénveszteség a 40 százalékot is elérheti.

A kora tavaszi, magas nitráttartalommal rendelkező nitrogénmûtrágya felhasználása előnyökkel jár.

• garantálja a növények gyors tápanyagellátását

• hatékony alacsony talajhőmérséklet esetében is

• lehetővé teszi a növények célzott tápanyagellátását

• elkerülhető a nitrogénveszteség



Összefoglalva

A nitráttartalmú mûtrágyák, mint például a mészammon

salétrom, illetve különböző NPK-mûtrágyák és kéntartalmú nitrogénmûtrágyákban a hatóanyag ammóniumként és nitrátként fele-fele arányban van jelen. A nitrát a növekedés megindulásakor gyorsan hat, az ammónium pedig hosszabb távon biztosítja a növény tápanyag-ellátottságát.



Linzer Agro Trade Hungary Kft.



A cikk szerzője: Dudda Roland

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?