Saaten-Union: innováció a növénytermesztés kisebb szegmenseiben is

Agro Napló

Tavaszi kalászosok

A Saaten-Union nemesítési programjaiban különösen sikeresek a tavaszi kalászosok. Európa-szerte elismert és termesztésbe vont fajták jelzik annak a nemesítői erőfeszítésnek az eredményeit, amelynek során az agronómiai tulajdonságok fejlesztésén túl a feldolgozóipar által támasztott igények figyelembe vétele is alapvető fontosságú.

Az ANNABELL sörárpa több éve szerepel az államilag elismert fajták között, teljesítménye minden évben átlag feletti volt. A legbőtermőbb takarmányárpák termésszintjével versenyző ANNABELL évjárattól függetlenül mindig jelentős, közel 10% terméstöbbletet tudott elérni az eddigi piacos sörárpa fajtákkal szemben úgy, hogy azoktól sem fehérjetartalom sem osztályozottság tekintetében nem maradt el. Nemcsak a hazai, de a külföldi ajánlati listák stabil szereplője, így a fajta által képviselt agronómiai előnyökön túl a kül- és belföldi értékesíthetőség biztonsága is az ANNABELL mellett szól. A fajta a dunaújvárosi Boortmalt malátagyár ajánlati listáján szerepel.

2006 tavaszától a közép- és kelet-európai régió meghatározó sörárpa fajtájává vált a Saaten-Union legperspektivikusabb sörárpa újdonsága, a XANADU. Lengyelországtól Szerbiáig, Ausztriától, Románián át egészen Oroszországig terjedő sikeres fogadtatása jól bizonyítja, hogy a Saaten-Union sörárpa nemesítése milyen konzekvensen tudja fajtáiban egyesíteni a termelők által igényelt magas termőképességet és a malátaipar által megkövetelt szigorú feldolgozási minőséget. Nem véletlen, hogy a Malterie Soufflet cégcsoport a régió legmeghatározóbb sörárpa újdonságaként kezeli a fajtát. A hazai hivatalos fajtakísérletekben termőképessége és átlag alatti fehérjetartalma mellett a kimagaslóan jó, 91% feletti osztályozottságával, kiváló állóképességével valamint a lisztharmattal szembeni rezisztenciájával és a hálózatos levélfoltossággal szemben mutatott jó ellenállóságával tûnt ki. 2006-ban az államilag elismert tavaszi fajták kísérleteiben rel. 111%-os teljesítményével a legnagyobb termést adó fajta volt.

A már ismert és nagy területen termelt TRITON tavaszi zab mellett az idei tavasz újdonsága a DIAKON fajtánk megjelenése. Három év alatt mutatott 5,6 t/ha-t meghaladó termésátlaga jelzi, hogy a TRITON méltó társává válhat. Fajtáink egyedülállóan magas és stabil termőképességüket már bizonyították az elmúlt évek szélsőségesen változékony időjárási körülményei között. Az eddig ismert zabfajtáknál számottevően magasabb termésük kiváló állóképességgel párosul, jelentősen javítva a zabtermesztés jövedelmezőségét.



Fehérje, olajos, valamint köztes/zöldtrágya, növényeink

Új szárazborsó fajtáinkban a legfontosabb értékmérő tulajdonságok olyan egyedülálló kombinációban jelennek meg, amely eddig nem volt elérhető hazánkban. A BARYTON 2005-ben és 2006-ban is a legnagyobb termést adó fajta lett az államilag elismert fajták között 4,4, ill. 4,2 t/ha eredménnyel. Ugyancsak kimagasló az ANDRILA által képviselt teljesítményszint, 2005-ben rel. 108,5%-os, 2006-ban rel. 110,0%-os dobogós eredménnyel igazolta kiváló termésstabilitását. Mindkét új fajtánk állóképessége kiemelkedően jó a jelenlegi fajtaszortimentben.

A tavaszi repce napjainkra már nem csak az esetlegesen kipusztult őszi káposztarepce területek tavaszi hasznosítására jöhet szóba. A repcemag iránt megmutatkozó fokozódó kereslet stabilan magas árakat és biztos értékesíthetőséget jelenthet 2007-ben is, nem is beszélve a kifejezetten energetikai célú termesztés esetén igényelhető, hektáronként 10000 Ft-ot meghaladó pótlólagos támogatásról. A tavaszi repce genetikai termőképessége ugyan elmarad az őszitől 5–8 q-val, de jó körülmények között, magas technológiai szint mellett jövedelmező tavaszi alternatíva lehet. Ökonómiai értékelése során nem szabad megfeledkezni kiváló elővetemény, ill. a talajszerkezetre gyakorolt jótékony hatásairól sem. Kétségtelen, hogy jövedelmezősége általában nem éri el az ősziét, de reális értékelésekor a lehetséges tavaszi vetésû alternatívákkal kell összevetni. A HEROS fajta mellett tavaly került bevezetésre az első tavaszi MSL-hibrid, a SIESTA. A tavaszi MSL-hibrid előnyei – az ősziekhez hasonlóan – a nagyobb termőképesség mellett leginkább a jobb aszály- és stressztûrésben nyilvánulnak meg. A SIESTA erőteljes kezdeti fejlődése, az eddigi fajtáknál korábbi virágzása és érése különösen a gyengébb termőhelyeken, valamint kritikusabb környezeti feltételek esetén válik előnyére.

Mustár, olajretek valamint facélia fajtáink vetőmagvait pedig azoknak kínáljuk, akik az okszerû talajgazdálkodás elkötelezett híveként vagy éppen az agrár-környezetgazdálkodási program résztvevőjeként keresnek zöldtrágya- vagy köztes növénytermesztési lehetőséget.



Fajtáinkkal, aktuális technológiai ajánlásainkkal kapcsolatos további információkért keressék kollégáinkat:

•Baranya, Somogy, Tolna:

Erős János tel.: 30/742-8421

•Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém:

Dr. Bódizsné dr. Karászi Klára tel.: 70/452-2917

•Győr-Moson, Vas, Zala:

Finy György tel.: 30/256-6633

•Bács-Kiskun, Békés, Csongrád:

Tatay Kálmán tel.: 30/335-4656

•Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun, Pest:

Csikós Zoltán tel.: 30/335-4655

•Nógrád, Heves, Borsod, Szabolcs-Szatmár:

Nagy János tel.: 30/549-5421

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?