Éled a határ!

Agro Napló
A tél fogságából kiszabadulva végre ébredezik a határ, mozgásba lendülnek a traktorok. A sok esetben későn elvetett őszi búza vagy a vöröslő, liluló repce mutatja, hogy vízhiányos, hótakarómentes talajokon nehéz új erőre kapni. Ehhez nyújtunk segítséget az UPL Hungary Kft. biostimulátoraival.

Őszi, de tavaszi vetésű szántóföldi kultúráinkban (gabonafélék, repce, napraforgó, szója) a fejlettebb gyökérrendszer kialakulásáért a TONIVIT száll harcba (GA 142 algaszűrlet + P2O5 + K2O). Segíti a fejlődésben lemaradt állományok gyorsabb anyagcseréjét. A benne levő Ascophylum alga oldja a stresszt, a könnyen felvehető friss foszfor- (13%) és K- (5%) tartalma megszünteti a tápanyag-felvételi zavarokat. Eredmény a nagyobb gyökér- és levéltömeg-képződés. Minden szántóföldi kultúrában 1,0–1,5 l/ha dózisban, a kultúrnövény 2–8 leveles állapota között használható.

Az őszi búzában és repcében is tavasszal az első vagy második kezelés kihagyhatatlan eleme az ATONIK. A betakarítandó termés mennyisége és minősége szempontjából nem mindegy, hogy a differenciálódott mellékhajtásokból a gabona mennyit tud kinevelni a rendelkezésre álló víz és tápanyag függvényében. Ebben segít a tavaszi szezonban – őszi búzában is engedélyt kapott – ATONIK biostimulátorunk (nitrofenolok, nitroguajakol Na-sói), amely akár egy menetben 0,6 l/ha dózisban kijuttatható szárszilárdító, gomba- és rovarölő szerekkel. Használatával serkentjük a citoplazma áramlását, melynek következtében intenzívebb oldalág képződését idézhetjük elő az osztódó szövetek működésének befolyásolásával. Az ATONIK dózisa kora tavaszi kijuttatásnál 0,6 l/ha. Használatával nincs kockázat a keverhetőséget illetően sem, mert az ATONIK vizes bázisú. A kultúrnövényeket ért kora tavaszi gyomirtó stressz kezelésére, ellensúlyozására is kitűnő választás (1,0 l/ha dózisban repcében). A bekövetkezett kár mérséklésére lehetőleg 24–48 órán belül juttassuk ki.

Kalászosban a Forthial (Ascophyllum nodosum) tengeri alga bázisú biostimulátor, amely a GA 142 alga-extraktum (oligoszacharidok, betain, vitaminok, hormonok) mellett a klorofillképződésben fontos mezoelemet, a magnéziumot tartalmazza (magnézium-nitrát formájában). A Forthial kijuttatását (1,0 l/ha) a kalászosok zászlóslevél kiterülésének időszakára pozícionáljuk, amikor a kalászosok energiaigénye a csúcson van. Ekkor a legmagasabb a növény tápanyag- és asszimilátum igénye. A tápanyagfelvételért felelős enzimek stimulációján túl fokozza a talajon, illetve levélen keresztül felvett tápanyagok beépülését és ezáltal javítja a növények kondícióját.

A tápanyag „felpörgetése” a talajból és a leveleken keresztül hatással van a zászlóslevél méretére, annak klorofilltartalmára és fotoszintetikus aktivitására, melynek következtében a Forthiallal kezelt növényekben több asszimilátum jut a kalászokba. A zászlóslevél által nagyobb mennyiségben termelt asszimilátum a virágzás időszakában nagyban befolyásolja a kalászonkénti magszám alakulását, az ezermagtömeget pedig a szem kitelítődési időszakának tápanyaghelyzete befolyásolja, amely a szárban és a levélben raktározott tápanyagok mennyiségétől és a zászlóslevél fotoszintetikus aktivitásának mértékétől függ.

Mind az ATONIK, mind pedig a Forthial biostimulátorok párban járnak a kalászosok esetében az Adob Extra Gabona
(3-4 kg/ha) az olajos növények esetében Adob Napraforgó-Repce (2–6 kg/ha) lombtrágyáinkkal, a jobb kondíció eléréséért. A hatóanyagok levélen történő jobb terüléséért és felszívódásáért javasoljuk a Silwet Star adjuváns (0,1 %) használatát, amennyiben a kombinációs partner nem tartalmaz ilyen típusú adalékanyagot.

Repcében (és az összes olajos kultúrában) kritikus időszak a terméskötődés fázisa. A MULTOLEO (GA 142 algaszűrlet + bór) a repce zöld bimbós állapotában, 2,0 l/ha dózisban kijuttatva segít csökkenteni a bekötött becők abortálódását.

 

Horváthné Tóth Ildikó
területi képviselő
UPL Hungary Kft.

A cikk szerzője: Horváthné Tóth Ildikó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!