2024. május 7. kedd Gizella

A Saaten-Union tavaszi hibrid- és fajtakínálata

Agro Napló
A Südwestdeutsche Saatzucht (SWS) a német Saaten-Union kukorica nemesítõjeként 1990-ben indította el magyarországi nemesítési programját, melynek célja a hazai viszonyoknak leginkább megfelelõ, és a Kárpát-medence országainak igényeit kielégítõ hibridek elõállítása.
Az évről-évre bûvölő intenzív nemesítés legfontosabb céljai a termőképesség és termésstabilitás növelése, a koraiság, a biotikus és az abiotikus stresszhatásokkal szembeni rezisztencia, valamint a különleges minőségi, beltartalmi tulajdonságok felkutatása és vizsgálata. A tenyészkertekben előállított hibridek hatékony tesztelését Magyarországon az SWS kiterjedt kísérleti hálózata – évente több mint 20000 kísérleti parcella – biztosítja.



A Saaten-Union számára Magyarország a régió kutatás-fejlesztési központján túl az európai piac meghatározó vetőmag szállítója is, hiszen a hazai hibridkukorica vetőmag előállítók és legkorszerûbb vetőmag-feldolgozók évtizedes tapasztalatai biztosítják, hogy a Saaten-Union hibridek a teljesítményük mellett vetőmagminőségükkel is kiállják a legszigorúbb próbát Nyugat-Európában éppúgy, mint a keleti piacokon. A Saaten-Union minőségi követelményrendszere biztosítja, hogy a forgalomba hozott vetőmag a szabványok által rögzített minőségi szintnél jóval szigorúbb feltételeknek is megfeleljenek. Külön gondot fordítunk arra, hogy csakis magas cold-test értékû vetőmagtételek kerülhessenek forgalomba, biztosítva ezáltal a nehezített, hideg körülmények közötti magas kelésbiztonságot.

A Saaten-Union hibridprogramjának idei újdonsága a késői érésû MONTONI, mely bemutatkozásának első évében 13–15 t/ha nettó termésekkel igazolta óriási terméspotenciálját. A FAO 550-es hibrid a déli, valamint a középső országrész intenzív területein szemes célú hasznosításra is javasolt. A MONTONI hatalmas termetû, rendkívül erőteljes szárú, magas csőarányú, betegségekre nem fogékony, egészséges csövû hibridként kiemelkedő szárazanyag termés elérésére képes silócélú hasznosítás esetén. Zöldszáron érik, felszáradásra nem hajlamos. Kiválóan biomassza (biogáz) alapanyag, metánhozama hektáronként eléri a 6000–7500 m3-t.

A középérésû ZAMORA (FAO 460) már évek óta jelentős vetésterületen bizonyítja, hogy kimagasló jövedelmezőséget biztosít kiváló termőképességével és az éréscsoportra jellemzőnél kedvezőbb szemnedvességével. Az államilag elismert hibridek kísérleteiben immár három éve bizonyítja termésstabilitását (2002-ben rel. 104,7%, 2003-ban rel. 105,9%, 2004-ben rel.

100,8%, 2005-ben rel. 100,3%), hiszen szélsőségesen eltérő évjáratokban is átlag feletti teljesítményt hozott, az átlagnál kedvezőbb szemnedvesség mellett. Intenzív és extenzív területekre egyaránt javasoljuk, kitûnő alkalmazkodóképességû hibrid, mely bármely nagynevû versenytárssal állja a versenyt.

A korai éréscsoportban a SUM 0243 (FAO 340) meghatározó hibridünk. Az OMMI minősítő kísérleteiben három év átlagában 6% terméstöbbletet ért el a st. fajtákkal szemben alacsony betakarításkori szemnedvesség mellett. Kiemelkedően jó aszály- és stressztûrő képességét 2003-ban bizonyította, amikor rel. 117% terméseredményt ért el. Mára már az üzemi tapasztalatok is igazolták a korábban a kísérleti eredmények alapján előre jelzett teljesítményt: a SUM 0243 a legismertebb korai hibridek versenyképes alternatívája mind extenzív mind intenzív körülmények között, nemcsak termőképesség, de a betakarításkori szemnedvesség vonatkozásában is. Narancssárga színû, magas hl-tömegû szemei biztosan értékesíthető árualapot jelentenek. Koraisága, generatív jellege, alacsony szármaradvány-tömege biztosítja a vetésforgóban következő őszi kalászos időben történő elvethetőségét.

A SUM 0246 (FAO 390) kétvonalas hibrid, melyet 2005 tavaszán minősítettek. A 2002 és 2004 közötti időszakban az összehasonlító fajták termésátlagát 2,6%-kal haladta meg. 2003-ban rendkívül aszályos körülmények között a versenytárs sztenderdek teljesítményét több, mint 8%-kal felülmúlta. Teljesítménye alapján a legjobb korai hibridek mezőnyébe tartozik. A SUM 0246-et magas, erőteljes szár és betegségekre nem fogékony egészséges csövek jellemzik. Kifejezetten mutatós, zöld száron érő hibrid, mely csúcstermés elérésre képes megbízhatóan alacsony betakarításkori szemnedvességgel, aszályos körülmények között pedig átlag feletti teljesítményt hoz. Jó kezdeti fejlődési erélyû, a korai vetést jól tûrő hibrid.

A SUM 0241 (FAO 380) a minősítő kísérletek évei alatt az összehasonlító fajták termésátlagát 2%-kal múlta felül, betakarításkori szemnedvessége éréscsoportjának megfelelően alacsony volt. A SUM 0241-et magas, erőteljes szár jellemzi, mely még túlérésben is biztosítja a biztonságos betakaríthatóságot. Agronómiai és kórtani stabilitását kiválóan jellemzi a hivatalos fajtakísérletekben eltérő évjáratok ellenére mutatott kiegyensúlyozott teljesítménye, mely mindvégig hatékony vízleadással párosult. Zöldszáron érő, az eltérő és változó környezeti feltételekhez kitûnően alkalmazkodó hibrid.

A már korábban elismerésben részesült hibridjeink közül a korai SUM 330 (FAO 330) hibridünk 2004-ben a korai éréscsoport legjobb vízleadású hibridjének bizonyult az államilag elismert hibridek kísérleteiben. Betakarításkori szemnedvessége 1,25%-kal a csoportátlag alatt volt, túlszárnyalva ezzel számos FAO 200-as hibrid vízleadását. Figyelemreméltó, hogy ezen tulajdonsága – kiváló termőképessége mellett – évjáratoktól függetlenül konzekvensen nyomon követhető, az elmúlt években 1–1,5%-kal volt alacsonyabb betakarításkori szemnedvessége, mint a korai fajták átlaga. Alacsony szárítási költségének, ill. kedvező vetőmag árfekvésének köszönhetően elsősorban az intenzív területeken biztosítja a ha-onként elérhető maximális jövedelmet.

Az ORANJE (URANUS) (FAO 320), mint a korai éréscsoport elején, zöldszáron érő hibrid elsősorban azok érdeklődésére tarthat számot, akik viszonylag szerényebb költségráfordítás és kedvezőtlenebb termőhelyi adottságok mellett egy korán betakarítható, stabilan termő, jó alkalmazkodóképességû hibridet keresnek. Korai, hideg talajba történő vethetősége valamint a tenyészidőszak végéig is erőteljes szára biztosítja a szárítási költségek minimalizálhatóságát, ill. korai betakaríthatóságát.

Az igen korai csoport meghatározó hibridje a rendkívül erőteljes kezdeti fejlődésû, jó szárszilárdságú SUM 0235 (FAO 280), mely a 2002–2004-es vizsgálati időszakot kimagasló, rel. 111,3%-os termésteljesítménnyel és az igen korai éréscsoportra jellemzőnél is lényegesen alacsonyabb (st. fajták -0,26%) betakarításkori szemnedvességgel zárta. Termés- és ökológiai stabilitását kiválóan mutatja, hogy 2002-ben 9,3%-kal, 2003-ban 7,2%-kal, 2004-ben pedig 14,7%-kal múlta felül az összehasonlító fajták termésteljesítményét. Intenzív körülmények között kiemelkedő terméseredmények elérésére képes, extenzív viszonyok között pedig stabilan a termőhely átlaga felett terem.

A STARDUR (FAO 330), ill. a SUM 490 (FAO 490) hibridek közös jellemzői, hogy kiválóan alkalmasak élelmiszeripari alapanyag (gríz, liszt) előállítására is. Elsősorban a kemény, üveges szemek, az egészséges érési folyamat, az intenzív sárga szín, a kitûnő úszási szám azok a tulajdonságok, amelyek átlagon felül alkalmassá teszik ezen hibrideket az élelmiszercélú feldolgozásra. Míg a STARDUR egy igen korai, alacsony szemnedvesség melletti betakarítást tesz lehetővé, addig a SUM 490 azok számára nyújt új lehetőséget, akik az eddigi ipari kukoricák szántóföldi termésszintjeivel voltak elégedetlenek.



Tavaszi kalászosok

A Saaten-Union nemesítési programjaiban különösen sikeresek a tavaszi kalászosok. Európa-szerte elismert és termesztésbe vont fajták jelzik annak a nemesítői erőfeszítésnek az eredményeit, amelynek során az agronómiai tulajdonságok fejlesztésén túl a feldolgozóipar által támasztott igények figyelembe vétele is alapvető fontosságú.

Az ANNABELL sörárpa öt éve szerepel az államilag elismert fajták között, teljesítménye minden évben átlag feletti volt. A legbőtermőbb takarmányárpák termésszintjével versenyző ANNABELL évjárattól függetlenül mindig jelentős, közel 10% terméstöbbletet tudott elérni az eddigi piacos sörárpa fajtákkal szemben úgy, hogy azoktól sem fehérjetartalom, sem osztályozottság tekintetében nem maradt el. Nemcsak a hazai, de a külföldi ajánlati listák stabil szereplője, így a fajta által képviselt agronómiai előnyökön túl a kül- és belföldi értékesíthetőség biztonsága is az ANNABELL mellett szól.

2006 tavaszától a közép- és kelet-európai régió meghatározó sörárpa fajtájává vált a Saaten-Union legperspektivikusabb sörárpa újdonsága, a XANADU. Lengyelországtól Szerbiáig, Ausztriától, Románián át egészen Oroszországig terjedő sikeres fogadtatása jól bizonyítja, hogy a Saaten-Union sörárpa nemesítése milyen konzekvensen tudja fajtáiban egyesíteni a termelők által igényelt magas termőképességet és a malátaipar által megkövetelt szigorú feldolgozási minőséget. A hazai hivatalos fajtakísérletekben termőképessége és átlag alatti fehérjetartalma mellett a kimagaslóan jó, 91% feletti osztályozottságával, kiváló állóképességével valamint a lisztharmattal szembeni rezisztenciájával és a hálózatos levélfoltossággal szemben mutatott jó ellenállóságával tûnt ki. 2006-ban az államilag elismert tavaszi fajták kísérleteiben rel. 111%-os teljesítményével a legnagyobb termést adó fajta volt.

A TRITON és a DIAKON tavaszi zab fajták elismerésével éppen akkor kezdődött meg a kimagasló termőképességû és kiváló alkalmazkodóképességû Saaten-Union zabfajták magyarországi köztermesztésbe vonása, amikor a lótenyésztés és lótartás egyre nagyobb teret nyer hazánkban. Egyedülállóan magas és stabil termőképességüket bizonyították az elmúlt évek szélsőségesen változékony időjárási körülményei között. Az eddig ismert zabfajtáknál számottevően magasabb termésük kiváló állóképességgel párosul, jelentősen javítva a zabtermesztés jövedelmezőségét.



Fehérje és olajos növények

Étkezési és takarmánycélú szárazborsó kínálatunkat a már évek óta közkedvelt, stabil termésszintû GRANA fajta mellett az új generációs BARYTON és ANDRILA fajták bővítik. Új fajtáinkban a legfontosabb értékmérő tulajdonságok olyan egyedülálló kombinációban jelennek meg, amely eddig nem volt elérhető hazánkban. A BARYTON a 2002–2004-ben elért rel. 106,3%-os termésszint után 2005-ben már az elismert fajták között rel.110,7%-kal a legnagyobb termést adó fajta lett (4,6 t/ha). Ugyancsak kimagasló az ANDRILA által képviselt teljesítményszint, hiszen a 2002–2004 között elért rel. 106,5% teljesítménye után 2005-ben rel. 104,7%-os eredménnyel igazolta kiváló termésstabilitását. Mindkét új fajtánk állóképessége kiemelkedően jó a jelenlegi fajták között.

Klasszikus zöldtakarmánycélú hasznosításra ajánlott a FLORIDA borsó, mely kiváló magtermés mellett magas szárazanyag- és alacsony tannintartalmú nagy zöldtömeget ad. Betegségekre nem fogékony, alacsony ezermagtömegének köszönhetően kedvező a vetőmag hektárköltsége.

Tavaszi repcéink termesztése korai kitavaszodás és az elmúlt három évhez hasonlóan kedvező termesztési feltételek esetén jövedelmező alternatíva lehet, különösen a kifejezetten energetikai célú termesztés után igényelhető támogatás, valamint az általános keresletnövekedés hatására kialakult kedvező piaci helyzet ismeretében. A korai vetést, a kiegyensúlyozott tápanyagellátást, valamint a konzekvens növényvédelmet akár 2,5 t/ha feletti terméssel és 42%-ot is felülmúló olajtartalommal képesek meghálálni. A HEROS fajta mellett tavaly került bevezetésre az első tavaszi MSL-hibrid, a SIESTA. A tavaszi MSL-hibrid előnyei – az ősziekhez hasonlóan – a nagyobb termőképesség mellett leginkább a jobb aszály- és stressztûrésben nyilvánulnak meg. A SIESTA erőteljes kezdeti fejlődése, az eddigi fajtáknál korábbi virágzása és érése különösen a gyengébb termőhelyeken, valamint kritikusabb környezeti feltételek esetén válik előnyére.





Fajtáinkkal, aktuális technológiai ajánlásainkkal kapcsolatos további információkért keressék kollégáinkat:

Baranya, Somogy, Tolna:

Erős János telefon: 30/742-8421

Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém:

Dr. Bódizsné dr. Karászi Klára telefon: 70/452-2917

Győr-Moson, Vas, Zala:

Finy György telefon: 30/256-6633

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád:

Tatay Kálmán telefon: 30/335-4656

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun, Pest:

Csikós Zoltán telefon: 30/335-4655

Heves, Borsod, Nógrád, Szabolcs-Szatmár:

Nagy János telefon: 30/549-5421
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!