Pioneer Stúdiumok

Agro Napló
Gondolkodjunk együtt – a termelõ és a Pioneer – a termelésrõl, hónapról hónapra!

Az elkövetkezendő néhány hónap a következő termelési évre való felkészülés jegyében fog eltelni. Az előttünk lévő 2007-es esztendőben a termelők sok új lehetőséggel (bioetanol, biodízel), és sok új megoldási móddal, technológiával fognak találkozni. A Pioneer – mint az innovációban élenjáró vállalat – az elmúlt években kiterjedt kutatásokat folytatott a fenti témákban. A Pioneer szakembergárdája szeretné a kutatások eredményeit, az általa kifejlesztett új technológiákkal, módszerekkel, hibridekkel kapcsolatos ismereteit megosztani a gazdákkal. Ezért januártól augusztusig rendszeresen megjelenünk olyan szakcikkekkel, amelyek a kukorica, napraforgó- és a repcetermesztés egy-egy speciális, új területét érintik.

A sorozat neve Pioneer Stúdiumok. Ezzel is szeretnénk megkülönböztetni ezt a sorozatot az egyéb szakcikkektől. Hiszen itt nem puszta információátadás történik, hanem olyan új lehetőségek, technológiák megismerése, amely biztosabb, tervezhetőbb és nagyobb jövedelmet biztosít a termelőknek.



Ma a Pioneer Stúdiumok keretében a Pioneer kukoricahibridek 2006-os teljesítményéről és a magas olajsavtartalmú (HO) napraforgó technológiáról olvashatnak.



Pioneer kukoricahibridek teljesítménye, 2006

A 2006-os esztendő ismételten komoly kihívásokat állított a kukoricahibridek elé. A megkésett tavaszi vetések, a talán soha nem látott módon hideg május után júliusban már komoly aszállyal kellett szembenézni a virágzás során. Majd szeptemberben és októberben zöld száron érve kellett leadni a hibrideknek a termésből a vizet. Ez egyes hibrideknek jobban, másoknak kevésbé sikerült.

A 1. ábrán látható egyenes az az elvi trend, mely a hivatalos FAO szám és a betakarításkori nedvesség közötti összefüggést mutatja. Az összefüggés igen szoros (R2= 0,8893).






 

A FAO szám alapján várható nedvességhez képest alacsonyabb vízzel kerültek betakarításra a korai 300-as Pioneer hibridek, közöttük a 2007-ben bevezetésre kerülő PR38B12, a Reseda, a PR38A24, a PR37F73, a PR36R10 és a PR36N70.

A FAO számuknak megfelelő vízzel került betakarításra a PR37D25, a PR36K67 és egy versenytárs hibrid. FAO számuknál magasabb vízzel került betakarításra a Ribera és a legtöbb versenytárs hibrid.

A Pioneer hibridek többsége a 2006-os évben a FAO számánál jobb vízzel került betakarításra, mivel ezek a hibridek képesek voltak zöld száron is a gyors vízleadásra.

A Pioneer az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a 2006-os évben is több új, kiemelkedő teljesítményû hibridet tesztelt bemutató soraiban.

A már jól bevált és idén is kiemelkedően teljesítő 37D25 és 38A24 és 36K67 mellett négy, új, a mezőny fölé magasló hibridet ismerhettek meg a szántóföldi bemutatókon a termelők.






 

A 2007-es szezonban bevezetésre kerülő hibridek a:

PR38B12 (FAO 310)

PR37Y12 (FAO 390)

PR37F73 (FAO 430)

PR36D79 (FAO 410).



A négy hibrid közül a legnagyobb népszerûségre a 37F73 tarthat számot, mivel minden talajtípushoz kiválóan alkalmazkodik, virágzáskor kiválóan tûri a légköri aszályt és a 2006-os őszön bizonyította kiemelkedően gyors vízleadó képességét.

A 2007-es hibridpaletta összeállításakor érdemes figyelembe venni, hogy három termésben bővelkedő év után vagyunk, amikor az ember már elgondolkozik azon, hogy hamarosan érkezhet egy a 2000-es vagy 2003-as aszályos évjárathoz hasonló év, amikor a Pioneer hibridek kiemelkedő stressztûrő képessége és megbízhatósága jelenti a biztonságot a kukoricatermelők számára.

Pioneer magas olajsav-tartalmú napraforgók a csúcson

A magas olajsav-tartalmú napraforgók fokozódó jelentőségét időben érzékelve a Pioneer évekkel ezelőtt lépett a HO hibridek nemesítése terén. Az e téren történt haladásnak köszönhetően a mára elért piacvezető pozíció tehát nem véletlen. Egyre szélesebb skálája áll rendelkezésre olyan napraforgófajtáknak, melyek az olaj minőségének javításával párhuzamosan versenyképes termőképességgel és betegségekkel szemben való ellenálló képességgel rendelkeznek. Termesztésük ennél fogva gazdaságos. A Pioneer magas olajsav-tartalmú napraforgókkal kapcsolatos magyarországi kutatásai is azt támasztják alá, hogy ezek a termékek nemcsak hogy nem jelentenek megalkuvást a termelők számára, hanem a legjobb hagyományos (linolsavas) hibridek termésszintjén teremnek és azokkal megegyező, helyenként azokat felülmúló betegség-ellenállósággal bírnak.

Az első Magyarországon termesztett HO napraforgó az Olsavil volt 2000-ben, 5 éven keresztül a HO piac számára az egyedüli lehetőséget nyújtva, rendkívül kedvező, a termelők által is elismert tulajdonságait még ma sem lehet vitatni. 2005-ben a PR64H61-es hibriddel, majd 2006-ban további 3 Pioneer HO napraforgóval kiegészülve egy komplett, minden éréscsoportot felölelő Pioneer termék portfólió áll ma partnereink rendelkezésére.

Mi is különbözteti meg a HO napraforgót a hagyományos hibridektől? Az olajban található zsírsavak összetételének jelentős különbözősége. Míg a hagyományos hibridek olajában a linolsav dominál és a telített zsírsavak aránya is kicsit magasabb, a HO hibridek olajában az olajsav fordul elő lényegesen magasabb arányban, ugyanakkor a telített zsírsavakból kevesebbet tartalmaznak.

A HO napraforgók teljesítményét, olajsav-tartalmát vizsgálandó, 2006-ban az ország 21 pontján állítottunk be magas olajsav-tartalmú hibridekkel üzemi méretû kísérleteket. Ezeken a helyeken izolált tányérokból vett napraforgó mintákat gyûjtöttünk beltartalmi vizsgálatokra. A tányérizolációval a köztermesztésben is jól ismert, a megfelelő olajsav-tartalom eléréséhez szükséges izolációs távolságot kívántuk szimulálni, amely távolságot a linolsavas és a HO napraforgó táblák között kell a termelőnek megvalósítania. Az eredmények alapján ismét bebizonyosodott az, ami szakmai körökben mára köztudott, hogy hibridjeink olajsav-tartalma a legmagasabb a piacon, 91–92,5% között változik. Ezzel a tulajdonsággal a Pioneer HO napraforgók termesztésekor könnyen elérhető a felvásárlók által előírt minimális olajsav-tartalom még szántóföldi körülmények között is. Az elmúlt 4 év összesített eredményei (3. ábra) alapján elmondható, az Olsavil és a PR64H61-es olajsav-tartalma a legmagasabb, de a másik 3 hibridünk is kiválóan teljesített.








A H45-ös 91,7%-kot, a H24-es és H41-es hibridek pedig „csak” 91,3–91,4%-os olajsav-tartalmat produkáltak 3 év átlagában.

Az olaj minőségének fontossága mellett talán még fontosabb a hibridek termőképessége és olajtartalma. Az üzemi kísérleteinkben (4. ábra) 2006-ban az Olsavil és a PR64H41-es adta a legmagasabb termésátlagot. Közülük a H41-est tartjuk az egyik legjobb választásnak, hamarosan az Express® toleráns változata is elérhető lesz. Ez a legalacsonyabb Pioneer HO hibrid.








 Tőlük alig elmaradva a szárhoz kúposan ízesülő tányérral rendelkező PR64H61-es és a félig lehajló tányérállású és legmagasabb olajtartalmat produkáló PR64H24-es következik nem szignifikáns különbséggel lemaradva. A sort a PR64H45-ös hibrid zárja. Éréscsoportját tekintve a legkorábbi hibridről van szó, azoknak a termelőknek ajánljuk, akik az igen korai éréscsoportú hibrideket keresik, pl. azért, mert deszikkálás nélkül akarnak napraforgót termeszteni.

A Pioneer ajánlat tehát a HO hibrideknek egyedülállóan széles választékát kínálja a termelők számára. Ezek a termékek mind termésátlagban, mind beltartalmi mutatókban a legjobb ajánlatot jelentik a piacon. Az ország számos pontján rendelkezünk komoly, sikeres, a legtöbb helyen több éve tartó Pioneer HO napraforgó-termesztési tapasztalattal. Akár merre is megyünk, legyen az Dunafalva, Jánoshalma, Hort, Szajk, Pécs, Mohács, Bóly, Kaposvár, Döbrököz, Hódmezővásárhely vagy Székkutas, a legjobb üzemi termésátlagokról tudunk beszámolni.



A sokéves magyarországi kísérleti, nemesítői és üzemi tapasztalat alapján tehát méltán mondhatjuk:



HO NAPRAFORGÓ = PIONEER NAPRAFORGÓ.



A cikk szerzője: Sipos Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?