A gabonafélék üszögbetegségei régen és ma

Agro Napló
Üszögbetegségnek a gabonaféléknél elsõsorban a kalászon jelentkezõ, a gabonaszemek üszkösödésére emlékeztetõ tüneteket okozó – gombák által elõidézett – betegségeket nevezik. Általánosságban az jellemzõ a tünetekre, hogy a gabonafélék (búza, árpa, zab, rozs stb.) szemei rendellenesen fejlõdnek, amirõl a kalász, illetve bugavirágzat is árulkodik: borzas kalász fejlõdik az ún kõ- és fedettüszögöknél, illetve az egész kalász/buga elporlik a porüszögöknél, csak a kalászorsó marad ép.

A borzas kalászokban az eredeti gabonaszemekre már nem is emlékeztető, fekete gömbölyded, ún. üszögpuffancsok, vagy vékony hártyával körülvett spóratokok fejlődnek. A rozsszárüszög tünetei a száron jelentkeznek, ahol vastag, sötét színû portokok fejlődnek. (Ez utóbbi jelenleg ritka, élelmezésegészségügyi- és termésbiztonsági jelentősége minimális, ezért csak érintőlegesen említjük.) +

Rendszertani megközelítésből a gabonaüszögökre a következő taxonómiai besorolás jellemző:

  • Gombák országa (Fungi or.)
  • Bazídiumos gombák törzse (Basidiomycota t.)
  • Ustomycetes osztály (Ustilaginomycetes o.)
  • Üszöggombák rendje (Ustilaginales r.).

Az előbbi rendszertani besoroláson belül a növényvédelmi szempontból jelentős kórokozók (a fontosabb fajok felsorolásával) két családba sorolhatók:

  • Porüszögök családja (Ustilaginaceae cs.)
     Ustilago avenae - Zab porüszög,
     Ustilago hordei - Árpa, zab fedettüszög („gúnyásüszög”),
     Ustilago nuda - Árpa „valódi” porüszög,
     Ustilago tritici - Gabona porüszög (árpa*, búza, rozs)
     *: árpa fekete-, v. álporüszög,
  • Kőüszögök családja (Tilletiaceae cs.)
     Tilletia caries - Búza kőüszög, „büdösüszög”, „zsírosüszög”,
     Tilletia contraversa - Búza törpe kőüszög,
     Tilletia laevis - Búza kőüszög, „büdösüszög”, „zsírosüszög”,
     Tilletia intermedia* - Búza kőüszög, „büdösüszög”, „zsírosüszög”, *: a T. caries és a T. laevis fajhibridjének tekinthető. A két faj és a fajhibrid általában együttesen, keverten fordulnak elő. Elkülönítésük a spóráik felületi barázdáltsága alapján lehetséges.
     Neovossia indica - Búza virágfertőző üszög (Indiai kőüszög).

Amint a rendszertani felsorolásból is kitûnik – a gabonaféléknél – számos faj idézhet elő üszögbetegséget. Ezen kívül a kukoricának, cirokféléknek, fûféléknek, fészkesvirágúaknak, mákféléknek stb. egyéb (Sorosporium, Sphacelotheca, Sporisorium, Thecaphora, Urocystis, Entyloma) nemzetségekbe tartozó üszögbetegségei ismeretesek.

Biológiai megközelítésben a gabonaféléket a fontosabb üszögbetegségek alapvetően kétféle módon tudják megfertőzni:

  • A porüszögök (Ustilago spp.) a gabona virágzásakor – a virágzási időszakban szétporló fertőzött kalászokból kikerülő – spórák az egészséges kalász/buga virágzat bibéire kerülnek, majd csíratömlőt fejlesztve az embrió belsejébe jutnak, ahol a fejlődő gabonaszemben tünetmentesen fejlődnek és fennmaradnak. A gabonaszem ekkor már tulajdonképpen fertőzött, csak a jelei még nem láthatók. A kelést követően az elvetett szemből fejlődő növény szintén teljesen tünetmentes, csak kalászoláskor, virágzáskor válnak láthatóvá a tünetek: sötétbarna, fekete porló kalászok/bugák fejlődnek az egészségesek helyett, amelyek szeles időjárásnál hamar szétporlanak, hogy újabb fertőzést indítsanak.
  • A kőüszögök (Tilletia spp.) a kelő csíranövénykét fertőzik meg a talajban, amire egyrészt úgy nyílik lehetőségük, hogy betakarításkor a gabonabetakarító gép cséplő- és szemleválasztó szerkezete által szétmorzsolt és szétkent üszögpuffancsokból kijutó spórák rákerülnek az egészséges szemekre, melyeket felületileg szennyeznek (kontamináció). Másrészt a talajba jutó üszögpuffancsok közelébe még nem szennyezett szem kerül elvetésre, amelyet ott helyben a talajnedvesség – mint közeg – segítségével fertőz meg a kórokozó. A fertőzés tulajdonképp ekkor jön létre, ezt követően a növény többnyire tünetmentesen fejlődik tövább, a fertőzés szintén csak kalászoláskor, virágzáskor válik láthatóvá: a fertőzött növények hamarabb hozzák a kalászaikat, amely „borzolt” sertéi, pelyvái széjjelállnak, közülük esetenként kikandikál a fekete üszögpuffancs. Kivételt képez némileg a törpe kőüszög, amely fertőzése nyomán a gazdanövény rövidebbre nő, az egészségeshez viszonyítva mindössze harmada, fele, esetleg kétharmada a fertőzött növény magassága. A gabonakombájn többnyire (szerencsére!) a vágóasztal alatt elhagyja ezeket a töveket, így a betegség a táblán maradhat. Bár az Ustilago nemzetséghez tartozik a árpa fekete- vagy álporüszög (Ustilago hordei), fertőzése mégis csírakorban történik, tehát a szemek előzőleg csak felületileg szennyeződnek a kórokozó spóráival.
  • Agronómiai szempontból a gabonaüszögök termésveszteséget okozhatnak, ennél azonban lényegesebb a minőségrontó hatásuk. (Mennyiségi - minőségi kártétel.)

    A porüszögféléktől fertőződött gabonaszemeken nem látszódnak a tünetek, a fertőzés csak embrióvizsgálattal mutatható ki.

    A kőüszög által szennyezett gabonatétel – a szennyezés mértékétől függő színmélységgel – szürkés árnyalatú, és általában bûzös, romlott halra emlékeztető szagú. A gomba által termelt mérgező anyagcseretermékek miatt az ilyen gabonatétel sem étkezésre, sem takarmányozásra nem alkalmas! Kimutatásuk spóralemosással, majd mikroszkópos vizsgálattal egyszerûen elvégezhető.

    A törpe kőüszög (Tilletia contraversa) és az indiai kőüszög (Neovossia indica) sok európai, ázsiai országban zárlati (karantén) károsítónak minősül, emiatt az exportot – bármilyen csekély mértékû fertőzés esetén is – meghiúsítja. Gyakorlatilag, ha nagyobb, – egyébként jó minőségû – gabonatételbe kisebb mennyiségû fertőzött termény kerül, az az egész tétel értékesítését ellehetetleníti. A túltermelési válsággal küzdő országokban előszeretettel „vadásznak” ilyen zárlati károsítókra, és amennyiben kimutatásra kerül jelenlétük, azonnal visszafordítják az exportra váró gabonatételt.

    A gabonaüszögök jelentősége korábban: hazánkban és a világ más tájain is a különböző üszögbetegségek évente eltérő mértékû, de több-kevesebb termésveszteséget minden évben okoztak. Az intenzív gabonatermesztés kibontakozásáig az egyik legfőbb gabonabetegség típus volt a gabonaüszög. A negyvenes-ötvenes években elterjedt vetőmagcsávázás jelentős mértékben visszaszorította – főként a kő- és törpeüszög – a fertőzést. Ekkor terjedt el a rézgálicos csávázás mellett szélesebb körben a szerves higany (fenil-Hg-klorid, metoxi-etil-Hg-klorid stb.), HCB (hexaklórbenzol), PCNB (pentaklórnitrobenzol), TMTD (tetrametil-tiurám-diszulfid) hatóanyagok használata.

    A gazdaságos üzemméretek, intenzívebb gabonatermesztés kialakulását követően (1960-as évektől) a betegség teljesen visszaszorult elsősorban a kedvező agrotechnika (optimalizált tápanyag-ellátás, kötelező(!) vetőmagcsávázás, intenzívebb növényvédelem, precízebb betakarítás-technológia, képzetteb szakirányítás stb.) általánossá válásával.

    A mai helyzet sajnos némi visszalépést jelent az 1970-es, 1980-as évekhez képest mind a termelési színvonalat, mind az agrotechnikai igényességet illetően, ami – mindezek által – a különböző gabonabetegségeket, így az üszögöt is érinti. A fajták terméspotenciálja, a gépesítés színvonala tulajdonképpen azóta is fejlődött, de miután a termelés bizonyos szegmensei kiestek az igényes gazdasági szakirányítás hatásterülete alól (kis- és gazdaságtalan üzem- és táblaméretek, csávázás elhagyása, kényszergazdálkodás stb.) a gabonaüszög ismét felütötte fejét. A '90-es évek közepétől a növényvédő állomások, kutatóintézetek szakemberei mind gyakrabban találkoztak por-, vagy kőüszögös fertőzést mutató gabonatáblákkal.

    A gabonaüszögök kártételének megelőzése: a helyes agrotechnikai körülmények megteremtésével a jelentősen mérsékelhető az üszögfertőzés mértéke.

    Bár üszögfélékre rezisztens, vagy toleráns gabonafajták nem ismeretesek, az egyéb termesztéstechnológiai-, agroökológiai viszonyokhoz kell a lehető legjobban illeszthető fajtákat megválasztani.

    A tápanyag-visszapótlás színvonalát, valamint a tápanyagok arányát úgy célszerû megválasztani, hogy a növényállomány a genetikai potenciálját mindinkább ki tudja bontakoztatni, de az időjárási szélsőségekre, valamint a betegségekre ne váljék fogékonnyá. Az optimális tápanyag-ellátás biztosíthatja a csíranövény gyors fejlődését, megerősödését, ami mérsékli a csírakorban támadó kőüszögfélék fertőzését.

    A talajmûvelésnek szintén törekednie kell a kelő növényállomány fejlődésének elősegítésére, a kedvező levegő/víz arány megteremtésére a gyökérzónában. A szerkezetromlásra-, porosodásra hajlamosító, egyoldalú eszközhasználatra alapozott talajmûvelés (pl. tárcsás borona), magágykészítés elősegíti a levegőtlen, esetleg vízzel könnyen telítődő magágy létrejöttét, amely egyértelmûen elősegíti pl. a kőüszögfertőzést.

    Vetéskor a fajtához- és a fennálló agrotechnikai viszonyokhoz (talajtípus, tápanyag-egyensúly, talajmûvelés) szükséges megválasztani a kivetendő tőszámot és a vetésidőt. A megkésett vetés szintén fokozza a kőüszög fertőzésének kockázatát. Ilyen szempontból a lehetőség szerinti korábbi vetés jelentősen mérsékli a kőüszögfertőzés mértékét.

    Kémiai védekezés: a gabonaüszög fertőzést leghatásosabban – az agrotechnikai elemek egyidejû, optimálist közelítő alkalmazásával, illetve – csávázással lehet megakadályozni. Csávázás céljára, gabonafélékre ma hazánkban több, mint 30 féle gombaölő csávázószer van forgalomban. A két üszögtípus (por-, vagy repülőüszög és a fedett, illetve kőüszög) fertőzése ellen azonban nem azonos módon védenek a fungicidek. A belső fertőzéssel terjedő porüszögfélék ellen csak a szisztémikus hatású hatóanyagok nyújtanak védelmet, míg a felületi kontaminációval terjedő kőüszögfélék ellen a kontakt hatású hatóanyagok is kiváló védelmet adnak.

    Kontakt hatású fungicidek: mankoceb, thirám (TMTD), fludioxonil, guazatin. Szisztémikus hatású fungicidek: benzimidazolok (karbendazim, thiofanát-metil, thiabendazol), azolok (ciprokonazol, difenokonazol, dinikonazol, flutriafol, imazalil, tebukonazol, tritikonazol), karboxamidok (karboxin). 

    A kontakt és szisztémikus hatóanyagok gyakran gyári kombinációban kerülnek forgalomba. A gabonacsávázás egyébként ma Magyarországon jogszabály szerint kötelező. A csávázás mûveletét precízen, megfelelő mennyiségû csávázólében kell elvégezni, úgy, hogy a szemeket a szükséges csávázószer mennyiség egyenletesen fedje. Csak így biztosítható, hogy minden egyes csíranövény megkapja a védelméhez szükséges fungicid hatóanyag-mennyiséget, amely elegendő az üszögfélék visszaszorításához.

    A csávázáson kívül – annak igényes elvégzése mellett – más kémiai beavatkozás nem szükséges kifejezetten a gabonaüszögök elleni védelemre.

    A cikk szerzője: Tóth Ágoston

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    A búza rézigénye és hasznosulása

    A búza rézigénye és hasznosulása

    Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

    A búza rézigénye és hasznosulása

    A búza rézigénye és hasznosulása

    Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

    A Syngenta megújult őszi búza palettája

    A Syngenta megújult őszi búza palettája

    Az őszi búza termesztésének fontos feltétele, hogy megfelelő fajtát válasszunk. Felértékelődik az időjárási változásokra kevésbé érzékeny, minőségben...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?