2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Génbank Kft. jövõbe mutató megoldásai 2

Agro Napló
A Holstein-fríz szarvasmarha szaporítóanyag behozatal szabályainak liberalizálódása következtében a piac meglehetõsen telítõdött. A mesterséges állomások és a forgalmazók által kiadott katalógusokban tenyészbikák garmadái várják, hogy a tenyésztõk megtalálják azt, amit keresnek, illetve, hogy átlássák a listák hosszú sorát.

A Génbank-Semex Magyarország Kft. változtatott ezen. Idei katalógusunkban teljesen újszerû tematikával jelentkeztünk. A szerteágazó tenyésztői igények kielégítésére széles, változatos bikapark jelenti a megoldást, viszont ezek száma megnehezíti az áttekinthetőséget és a tenyészbikák adottságainak összehasonlítását.



2006. februárjától átdolgozott tenyészbika katalógussal jelentünk meg. A kínálatunkban szereplő bikákat az alábbi csoportokba sorolva jelentettük meg: hazai, prémium, fertilitás, extra, megbízhatóság.



Hazai megjelöléssel azok a Magyarországon ivadékvizsgálatban indított bikák találhatóak, amelyek megbízható tenyészértékekkel rendelkeznek és a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete által készített „forgalmazásra javasolt” listán előkelő helyen állnak, vagyis hazai körülmények között bizonyított, nemzetközi genetikát reprezentáló bikákat kínálunk.



Tejmennyiségben Szenior és Zsoldos, küllemi tulajdonságokban Vajk és Zsenge, míg szomatikus sejtszám alapján Zsenge és Zsilett a hazai populáció élmezőnyébe tartoznak.



Prémium nevet adtunk annak a csoportnak, melynek egyedei között Kanada és az Egyesült Államok legjobb bikái találhatóak. Ezek a bikák a világ holstein tenyésztésének legkeresettebb bikái közé tartoznak, jelenlegi és a közelmúlt bikaelőállító apaállatai. Tenyészértékeik alapján valamennyien a „Balanced Breeding” filozófia reprezentánsai. Olyan csúcsbikák képezik ajánlatunk ezen részét, amelyek különleges örökítő értékekkel rendelkeznek.



Buckeye és Frosty az elsőként értékelt BW Marshall fiúk közé tartozik, melyek közül Buckeye az USA TPI, MTPI lista 4. helyével a hivatalosan értékelt legjobb. September és Talent red faktor hordozóként a vörös holstein populáció közelmúltban intenzíven használt bikaelőállító apaállatai voltak. More és Money anyai féltestvérek, negyedik értékelésük óta stabilan őrzik helyüket a kanadai élmezőnyben. Freelance, Money és Lucky Star egyéb pozitív tulajdonságaik mellett zsírmennyiség tenyészértékeikkel tûnnek ki Kanada, és a világ holstein populációjából.



Népszerûségük révén sok esetben ezek értékesítési egységára is a magasabb kategóriába tartozik. Hogy ez ne szegje kedvét senkinek, egy igen előnyös akciós ajánlatot kapcsoltunk a prémium csoport minden bikájához, aminek révén adott esetben több ezer forintos kedvezmény is elérhető, sőt ennek határidejét sem korlátoztuk, így ez a lehetőség még hosszú ideig partnereink rendelkezésére áll.



A növekvő termelés, intenzív takarmányozás előtérbe helyezi az egészségi tulajdonságokat, ezen belül különösen a szaporodásbiológiai részt. A kanadai tenyészértékbecslés tenyészértékkel szolgál a bika lányainak szaporodásbiológiai teljesítményéről, illetve a környezeti hatásoktól megtisztított sperma fertilitási mutatóval. Ebbe a csoportba azon bikákat válogattuk, melyek mindkét értékben meghaladják az átlagot, így tenyészetük jövőbeli szaporodásbiológiai mutatóinak javításához additív genetikai értékkel járulnak hozzá.



Kifejezetten nagy szolgálatot tehet a nyári hőségben, ha a felhasználandó szaporítóanyagról tudni lehet, hogy megbízhatóan fertilis termékenyítőanyagról van szó, ráadásul mindezt igen korrekt áron. Idevonatkozó ajánlatunkról bővebb felvilágosítást kaphat a Génbank Kft. munkatársainál, vagy viszontforgalmazóinktól.



Negyedik, extrának nevezett csoportunkban különleges egyedi értékekkel bíró bikákat helyeztünk el. Ezen bikák egy része bizonyos résztulajdonságokban kiváló, egy-egy tulajdonság, tulajdonságcsoport javítására célzottan használhatók.



Lomax, Image, Rowan, Bambam és Marshall első értékelésükkel vívták ki az ajánlatunkba kerülést, második alkalommal is megőrizték tenyészértékeiket, így ők is az Extra csomag tagjai. Ebben a csomagban ajánlunk néhány vöröstarka bikát is partnereink számára.



Partnereink visszajelzései alapján alakítottuk ki a megbízhatóság csoportot, amelybe olyan tenyészbikákat kínálunk, amelyek megbízhatósága a 99%-ot eléri. Valamennyiük neve világszerte önmagáért beszél, mind a show-k világában, mind az árutermelő tenyészetekben.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!