Tarlóbontás, szervesanyag-képzés Phylazonit MC-vel

Agro Napló
A növénytermesztés eredményessége számos tényezõtõl függ. A levegõ széndioxid-tartalma, hõmérséklete, a fény- és a csapadékviszonyok éppúgy fontos környezeti feltételek, mint a talaj tápanyagtartalma, a tápanyag felvehetõsége, a talaj levegõzöttsége, és a rendelkezésre álló vízkészlet.

A talaj és a növény dinamikus kapcsolatát a talajba juttatott tápanyagok és a mikroorganizmusok jelentősen befolyásolják.



A talaj élő rendszer, benne számtalan mikroorganizmussal. A mikroorganizmusok ugyancsak jelentős mennyiségû szerves anyagot választanak ki, amivel hozzáférhetővé teszik a nehezen oldható tápanyagokat. A mikroorganizmusok által oldhatóvá tett tápanyagokat a növények is könnyen felvehetik. A kiválasztott mikrobális szerves anyagok egy része kelátképző, megköti a tápelemet. A jó szerkezetû és megfelelő kultúr állapotban lévő talajok mikrobális élete többnyire kielégítő. Probléma ugyanakkor, hogy a szervestrágyázás visszaszorulása miatt gyakran elmarad a talajok mikroorganizmusokkal való feltöltése. Ez a hiány nem csupán tápanyag-ellátási gondokat okozhat, ugyanis a mikroszervezetek légzése folyamatosan magas szinten tartja a széndioxid koncentrációját a növényállományban, ami fokozott fotoszintézist, ebből adódóan nagyobb termést eredményez.



Bár a gazdaságos növénytermesztés nélkülözhetetlen technikai eleme a mûtrágyázás, egyre nagyobb teret hódít a talajok termőképességének a fenntartása a talajélet fokozásán keresztül. Ennek egyik elterjedt eszköze a mikroorganizmusok talajba juttatása a PHYLAZONIT MC segítségével.



A PHYLAZONIT MC szabadon élő nitrogénkötő baktériumot is tartalmaz. Alkalmazásával nő a talaj felvehető nitrogéntartalma. Az eredmény száraz években még kiemelkedőbb volt a kontrollértékekhez képest. A PHYLAZONIT MC jelentősen fokozta a tarlómaradványok mineralizációját is, a kukorica, napraforgó, repce, búza szármaradványainak bontása sokkal gyorsabb volt, nőtt a talaj foszfor- és káliumtartalma. A hatást igen pozitívnak értékelhetjük, hiszen a készítmény alkalmazásával elkerülhető a nagy tömegû tarlómaradványok esetén fellépő pontezán hatás, N mûtrágya használata nélkül is. (DATE kísérlet, Dr. Lévai László, www.agrovabio.hu.)



A cellulózbontás által jelentős mennyiségû tápanyag marad vissza a talajban a növények számára felvehető /ionos/ formában.



A PHYLAZONIT MC-t tarlóhántás előtt 10 l/ha mennyiségben 100–300 liter vízmennyiséggel a tarlóra kell permetezni és azonnal beforgatni.



Őszi vetések /repce, búza, őszi árpa/ előtt javasolt az elővetemény tarlójára minél előbb rászórni, hogy minél több idő álljon rendelkezésre a szármaradványok bontására. Célszerû a permetezést és bedolgozást estére, vagy borult időben végezni, hogy az UV sugarak minél kevesebb kárt tegyenek a baktériumokban.



Összegezve a termelési tapasztalatokat:

  • A Phylazonit MC használatával biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá válik a termelés.
  • Szárazsággal szemben ellenállóbb a növény.
  • Harmonikus tápanyag-ellátást biztosít a növények számára az egész tenyészidőben.
  • Jelentős mennyiségû tápanyag marad vissza a talajban a cellulózbontás által a növények számára felvehető formában. A tarlómaradványra történő használatával elkerülhető az ún. „pentozánhatás” N mûtrágya használata nélkül. (DATE kísérletek Dr. Lévai László.)
  • Hektáronként jelentős N-lekötést, P- és K-feltárást biztosít. Gyakorlati tapasztalatok alapján 100–120 kg N hatóanyag lekötésére képesek a készítményben lévő Azotobacter talajbaktériumok.
  • A Phylazonit MC folyamatos használatával javul a talajszerkezet, magasabb lesz a humusztartalom.

    7. Környezetkímélő, természetes alapanyagból álló készítmény, abszolút BIO, így biotermesztésre és a nemzeti parkok területén is felhasználható. AKG programban is javasolt.
  • Bővebb felvilágosítással készségesen állok rendelkezésre

    Vajda Sándor, AGROVA-BIO Kft.

    06-20/9629-383 • www.agrovabio.hu

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!