Új telephelyet avattak Kápolnásnyéken

Agro Napló
A Väderstad magyarországi jelenlétének egyik újabb fejezete kezdõdött a közelmúltban azzal, hogy átadták a cég zöldmezõs beruházásában létesült, új kápolnásnyéki telephelyét.

Az avató ünnepségen az anyacég részéről Crister Stark a Väderstad-Verken AB igazgatója és Siw Stark is megjelent, aki a Väderstad vállalatának egyik alapítója, akiket Kalmár Tibor, a Väderstad Magyarország Kft. vezetője megnyitó beszédében külön is köszöntött, amikor áttekintette az elkészült létesítmény megvalósulásának a történetét.






Kalmár Tibor elmondta, hogy két évvel ezelőtt, márciusban Crister Stark, a vállalat igazgatója részben már azzal a szándékkal érkezett Magyarországra, hogy telephely építésére alkalmas területeket keressenek fel. Felidézte azt a pillanatot, amikor a kápolnásnyéki területet megpillantva az itteni építés szándékát megfogalmazták, ezt követően Crister Stark javaslatára az igazgatótanács úgy döntött, hogy a Väderstad meg kívánja vásárolni a területet, vagyis végleg elkötelezte magát a beruházás mellett.



Ez után, másfél év tárgyalásait és egyeztetéseit követően, az elmúlt év augusztusában a kápolnásnyéki önkormányzat – amely egyértelmûen támogatta a Väderstad letelepedését – kiadta a több, mint 4 hektáros területre vonatkozó építési engedélyt.



A beruházás generálkivitelezője, a székesfehérvári Trikonax Kft. gyors és magas színvonalú munkájának köszönhetően pedig az idei év februárjában a cég birtokba vehette a létesítményt, a tavasz első hónapjaiban pedig a tereprendezés és a parkosítás is elkészült.




A Väderstad Magyarország ügyvezető igazgatójának köszöntője után Crister Stark, a Väderstad tulajdonosa üdvözölte a munkatársakat és a megjelent partnereket.



Visszatekintőjében felidézte az 1984-es esztendőt, amikor a család első alkalommal került magyarországi partnerekkel üzleti kapcsolatba. 1997-ben jelentek meg termékeikkel a hazai piacon, akkorra ugyanis elérkezettnek látták az időt bekapcsolódni a magyarországi mezőgép-forgalmazásba.



A tulajdonos a kezdeti bevezetési nehézségeket sem titkolva utalt arra, hogy megfelelő partnert keresve ismerték meg Kalmár Tibort, aki bár nagyon fiatal volt, tehetsége, dinamizmusa meggyőzte a cégvezetést arról, hogy vele együttmûködve kívánják a magyar piacot meghódítani. Az azóta eltelt idő az akkori döntés helyességét igazolta. A Väderstad vezetése elégedett a magyar leányvállalat együttmûködési készségével és eredményeivel, az évi 5,5–6 millió eurós forgalommal.



Ez a dinamikus kapcsolat törvényszerûen magával hozta az új telephely létesítésének szükségességét. A beruházás az elképzeléseknek megfelelően valósult meg, mondta Crister Stark, aki ezt külön megköszönte minden közremûködőnek, és azt is elmondta, hogy jelképként egy magával hozott facsemete elültetésével szeretné az alkalmat még emlékezetesebbé tenni.



A tulajdonos köszöntőjét követően ismét Kalmár Tibor következett, aki rövid előadásában összefoglalta a Väderstad Magyarország jelenlegi eredményeit, és beszélt a közeljövő fejlesztési elképzeléseiről.






A Väderstad magyar leányvállalata 1997-ben alakult, tevékenységét azonban csak a következő évben kezdte el kecskeméti központtal, 3 fő alkalmazottal. 3 és fél évvel ezelőtt költöztek a Velencei-tó környékére, már akkor azzal a szándékkal, hogy ha telephelyet építenek, akkor annak itt találnak megfelelő helyet.



A Väderstad magyar leányvállalatának alaptevékenységét a Svédországban gyártott mezőgazdasági gépek értékesítése, a hozzájuk kapcsolódó szerviz-, alkatrészellátás biztosítása, illetve a partnerkapcsolatok fejlesztése jelenti.



A Väderstad portfólióját két termékcsoport, a talajmûvelő gépek, valamint a vetőgépek alkotják. Ezekben a gépekben ölt testet a Väderstad koncepciója, amelynek középpontjában egy olyan technológia áll, amely talaj- és környezetkímélő, és lehetővé teszi a mûvelési költségek drasztikus csökkentését.



A Väderstad-termékek iránti hazai kereslet tekintetében 2002 mérföldkövet jelentett, akkor ugyanis a vállalat forgalma egyik évről a másikra megháromszorozódott. Ennek – a kedvező gazdasági környezet mellett – egyik oka az volt, hogy beérett a korábbi évek munkájának a gyümölcse, és a Väderstad Fgépek elismert részévé lettek a hazai technológiai palettának.



A magyar leányvállalat forgalma a vállalatcsoport forgalmának 6-7%-át teszi ki, a hazai volumen felét pedig a Rapid vetőgépek adják. Mintegy 1/3-os arányban járulnak hozzá az eladásokhoz a Rollex, Rexius, Carrier márkanévre keresztelt különböző hengerkombinációk, 10%-ban a magágykészítők NZ márkanév alatt. Ezek mellett új, de nagyon perspektivikus eszköz a TopDown, amit az elmúlt évben mutattak be először.



A Väderstad Magyarország 11 főt foglalkoztat: 4 szakember dolgozik az értékesítésben, 3-an szervizesek, 2 munkatársuk felelős az adminisztrációért és egy fő az alkatrészraktárért. Az országot 5 értékesítési körzetre osztották, és nem építettek ki kereskedői hálózatot, hanem ehelyett maguk végzik ezt a tevékenységet, aminek eredményességét mutatja, hogy eddig összesen több, mint 1000 Väderstad munkagépet értékesítettek, 12 gépcsalád 41 típusát kínálva a magyar gazdálkodóknak.

Kalmár Tibor a Väderstad elmúlt éves munkájának eredményét egy felmérés végeredményével is érzékeltette. Ez a 7 országra kiterjedő német kutatás (DLG Image barométer) 400 magyarországi gazdálkodó megkérdezését követően arra a következtetésre jutott, hogy a hazai termelők – közvetlenül a nagy multinacionális vállalatok mögött – a 4. legjobbnak értékelték a Väderstad magyarországi vállalatát.



Kalmár Tibor azt is elmondta, hogy az elmúlt 2-3 évben a vállalat alaptevékenységei tovább bővültek, és egyre inkább szerepet kap náluk a kutatásban és a képzésben való részvétel. Mindez számukra azért is elengedhetetlen, mert a Väderstad ma Európa leginnovatívabb gyártója, ahol minden 10 emberre jut 1 fejlesztőmérnök.



Az ügyvezető igazgató a jelent követően a jövőbeli lehetőségeket vázolta, elsőként említve a termékfejlesztést, amely a cég fejlődésének motorja. Emellett szólt az agrártámogatások 2007-től ide áramló 2500 milliárd Ft-os nagyságrendjéről, amely a finanszírozó bankok és lízingcégek együttmûködése mellett újabb lehetőséget jelent a vásárlások pénzügyi hátterének megteremtésére. A megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket pedig azért tartotta ígéretesnek, mert azok kiaknázása az ágazat egészének strukturális feszültségeit csökkenthetné.



Előadása befejezéseként Kalmár Tibor utalt arra, hogy a Väderstad Magyarország ígéretes jövő előtt áll, amelynek egyik feltétele az eddig kiépített kapcsolatok továbbvitele, fejlesztése. Éppen ezért, a megnyitó rangját emelve, emlékplaketteket és díjakat adott át a Väderstaddal együttmûködő intézmények képviselőinek és azoknak a munkatársaknak, akiknek a cég eddigi, közös sikereit köszönhetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?