NÖVÉNYKONDICIONÁLÁS ÉS LOMBTRÁGYÁZÁS FELSŐFOKON

Agro Napló
A Huminisz Kft. teljes egészében magyar tulajdonú, szakmai alapon szerveződött gyártó és forgalmazó vállalkozás

A cég 2010. évben azzal a céllal jött létre, hogy természetes alapú, környezetbarát, mégis hatékony és versenyképes, a hazai termelők igényeinek megfelelő kiváló ár/érték aránnyal rendelkező növénykondicionálókat, valamint lombtrágyákat állítson elő. A vállalkozás munkatársai több mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek huminsav alapú termékek gyártása, fejlesztése és üzemi szintű felhasználása terén.


KONDISOL NÖVÉNYKONDICIONÁLÓK és SOLVITIS LOMBTRÁGYÁK KALÁSZOSOKBAN és KUKORICÁBAN

Őszi kalászosok és kukorica esetében egyaránt – részben a nagyobb termésmennyiségnek, illetve (pl. búza esetében) a magasabb minőségi paramétereknek köszönhetően –, legalább 4–15-szörös árbevételtöbblet realizálható a „Huminisz-technológiaval” hektáronként a növénykondicionáló és a lombtrágya költségéhez képest.

A KONDISOL – többek között – kiegyensúlyozott fejlődést, tápanyag- és vízfelvételt biztosít a növény számára és kiválóan kezeli a relatív táp-
anyaghiányokat, dinamikus fejlődést biztosít az energiaigényes fenofázisokban is! A KONDISOL N-ben található nitrogén hatását a huminsavak megsokszorozzák (legalább 4-5x). A KONDISOL B+S bórtartalma pedig elősegíti a jobb termékenyülést, a benne található szerves kén (metionin) pedig gyorsan beépül a növényi szervezetbe, szemben a hagyományos kéntartalmú (szulfátokat tartalmazó) lombtrágyákkal.


Kalászosok, 2. tavaszi kezelés (kalászhányás/virágzás kezdete):

5 l/ha KONDISOL N vagy KONDISOL B+S + 2 l/ha SOLVITIS NPK (12-7-4) kezeléssel akár 1–1,5 q kalászolás idején kijuttatott MAS, vagy más magas nitrogéntartalmú folyékony lombtrágya is kiváltható. Javul a termékenyülés, számottevően nő a sikér, fehérjetartalom és a hektolitersúly, javul a kijuttatott gombaölő szer hatékonysága.

Kukorica, 1. kezelés:

Amennyiben erőteljes környezeti stressz vagy gyomirtásból adódó utóhatás nem indokolja, várjunk a kezeléssel addig az állapotig, amíg közel teljes a borítottság és még szántóföldi géppel elvégezhető a kezelés.

A 8–10–12 leveles állapotban történő kezelést követően 5–7 napon belül a növények szemmel láthatóan vitálisabbak, zöldebbek lesznek. 4-5 l/ha KONDISOL N + 1-2 l/ha SOLVITIS Zn + 1-2 l/ha SOLVITIS NPK (12-7-4) alkalmazásával már a csődifferenciálódás kezdetén megalapozhatunk még akár 10–12 t/ha nettó hozamú kezeletlen kontrollhoz képest is +0,5–1 t/ha terméstöbbletet.

A kezeletlen kontrollhoz képest növényeink lényegesen nagyobb gyökértömeget fejlesztenek, erőteljesebb növekedési erélyt mutatnak. Amennyiben valamilyen elem hiánytünetei mutatkoznának (relatív tápanyaghiány) a gyökérváltást követően, a KONDISOL N kijuttatását követő 5–10 napon belül ezek megszűnnek, az aszálytűrés lényegesen javul.

A 2. kezelést 4-5 l/ha KONDISOL N vagy KONDISOL B+S + 1-2 l/ha
SOLVITIS Zn + 1-2 l/ha SOLVITIS NPK (4-4-11) opcionálisan takarmánykukoricában virágzás kezdetén javasoljuk elvégezni, összekapcsolva kukoricabogár elleni védekezéssel, illetve moly elleni permetezéssel technológiai elemként csemege- és hibrid kukoricában.

A KONDISOL/SOLVITIS termékek alkalmazásával takarmánykukorica esetében a várható árbevételtöbblet az anyagköltség-ráfordításhoz képest (még 45 000 Ft/t áron is) átlagosan legalább 6–10-szeres.

Csemegekukorica-termesztésben és hibrid előállításban a jövedelmezőség ennek sokszorosa!

Hibrid kukorica termesztésben a hozamnövekedés mellett kiemelkedő

a termékenyülés és a csírázóképesség, csemegekukorica esetében pedig a cukortartalom-növekedés.

Termékeink szakmai képviseletéről a területi képviselő és területi értékesítő kollégáink gondoskodnak, bármely termékünkkel kapcsolatos kérdéssel forduljanak bizalommal hozzájuk!

Pais István

ügyvezető, kereskedelmi vezető

06-30/4744-229


A cikk szerzője: Pais István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!