Vasban sem a naptárhoz igazodnak a gazdák teendői

Agro Napló
Ahogy az egész országra, Vas megyére is jellemző, hogy a határ nagyon szép és fejlett, alapvetően májusi képet mutat. Körülbelül 3-4 héttel előrébb jár a természet a megszokottnál. 

Az enyhe tél következtében Vas megyében is sokkal erőteljesebben indult a tavasz. Az őszi árpa állományok kora tavasszal tápanyaghiány jeleit mutatták, amit mára a gazdák már orvosoltak. Mindez köszönhető a várva várt csapadék megérkezésének is, mivel így a növények nagyobb mértékben képesek a tápanyagokat a talajból felvenni és hasznosítani.

A tavaszi vetésekről elmondható, hogy a gazdáknak Vas megyében is sikerült időben elvégezniük és a magok is viszonylag jó magágyba kerültek. Ez észrevehető a tavaszi árpa állományokon is, melyek a mögöttünk hagyott viszonylag száraz időszak ellenére is képesek voltak megerősödni.

A napraforgóvetések már a nyugati országrészen is szinte mindenhol kikeltek, a kukoricavetés pedig jelenleg is folyamatban van, de a korai vetések itt is kibújtak már a földből. A tavaszi vetések kapcsán elmondható még, hogy mérsékelt növekedés tapasztalható a szója vetésterületek tekintetében – a GabonaMarket.hu információi szerint a tavalyi, közel 41 ezer hektárt idénre 45 ezer hektár közelébe várják, ami országosan is körülbelül 10%-os vetésterület-növekedést vetít előre – köszönhetően a Dunaszója Programnak is. A repcevetések virágzása már az egész megye területén a vége felé tart, de itt is elmondható, hogy az állományok kiváló fizikai állapotban vannak és a bokrosodás is jónak ígérkezik.

Vas megyében az őszi vetésű növények gyomirtása már egyébként időben megtörtént, de ennek ellenére nem mindenhol járt sikerrel a gyakran változékony és szélsőséges időjárás következtében. Az elmúlt évekhez képest a gombabetegségek és a rovarkártevők is jellemzően előbb jelentek meg, ami a védekezés idejének szükségességét is előrehozza. Mivel a repceállományok zöld, vegetatív állapotban vészelték át a telet, szükséges volt a retardálás és a gombaölő szeres kezelés is. Ugyanúgy, mint az őszi gabonavetésekben idén tavasszal itt a repce tekintetében is meglehetősen erős a rovarkártevő jelenlét (szárormányos, fénybogár). Jelenleg pedig a becőormányos, a bundásbogár és a becőszúnyog elleni védekezésre kell odafigyelni Vas megyében is.

A tavaszi vetések tekintetében, a kukoricát illetően fontos kiemelni, hogy a jelenleg tapasztalható bőséges csapadék következtében a gyomok is erőteljes fejlődésnek indultak, ezért jól meg kell választani a helyes gyomirtási technológiát, mivel a csapadékos időjárás és az enyhe tél következtében a gyomok is erőteljesebben fognak megjelenni.

Általánosan elmondható továbbá, hogy minden kultúra tekintetében kiemelt figyelmet kell fordítani a gombabetegségek megelőzésére, valamint az ellenük való védekezésre, mivel a jelenleg tapasztalható időjárás a hűvös éjszakákkal és a párás meleg nappalokkal kimondottan kedvez a gombafertőzések kialakulásának és elszaporodásának.

Dózsa Gergely László

GabonaMarket.hu





A GabonaMarket.hu információi szerint a termények tekintetében a következő piaci árak (felvásárlási ajánlatok), illetve tendenciák (2013 júliusa óta) alakultak ki Vas megyében

A cikk szerzője: Dózsa Gergely László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!