A minõséghez nitrogéntrágyázás kell!

Agro Napló
A búza termelõi ára az elmúlt szezonban nem volt kielégítõ. A nem megfelelõ nyersfehérje-tartalom gyakran további árcsökkenést eredményezett a búzaárakban.

A nitrogénmûtrágyák értékesítési adatait is figyelembe véve arra a következtetésre jutunk, hogy az elmúlt vegetációs periódusban hektáronként átlagosan a szükségesnél 50 kg-mal kevesebb nitrogén-hatóanyag került kijuttatásra. A magas hozamok gyakran negatív hatást eredményeztek, amely alacsony fehérjetartalomként jelentkezett.

A környezeti tényezőkre, így például az időjárásra a gazda nincs hatással, ugyanakkor lehetősége van a tudatosan minőségorientált gazdálkodásra, melyben fontos szerepet játszik a mûtrágyázás. E téren a következő tényezők döntők:

  • a mûtrágya fajtája
  • a mûtrágyázás időpontja
  • a mûtrágya mennyisége

A mûtrágya fajtája

A nitráttartalmú mûtrágyák a hozamra és a minőségre gyakorolt hatás tekintetében egyaránt felülmúlják a tiszta karbamid mûtrágyákat és a folyékony UAN-oldatot (ammonnitrát-karbamid-oldat) is. A mészammonsalétrom (LINZER NAC) még szûkös vízellátottság mellett is aránylag biztos hatást gyakorol. Ezzel szemben karbamid esetén az átalakulás során gáz formájú nitrogénveszteség lép fel, emiatt a hozam és a minőség nem növekszik olyan mértékben, mint NAC esetén.  

A mûtrágyázás időpontja: hozam vagy minőség?

A nitrogén elraktározódása szempontjából fontos a második szórás időpontja. Korai időpontban történő trágyázással még hatást gyakorolhatunk a kalászonkénti szemszámra (hozamorientált fejtrágyázás). A későbbi időpontban történő trágyázás elsősorban az ezerszemtömeget és a fehérjetartalmat növeli.  Bajorországi kísérletek bizonyítják, hogy ezáltal 100–200 kg-mal mérséklődik a hozam, ugyanakkor 1 százalékkal nő a fehérjetartalom.

A mûtrágya mennyisége

130 kg nitrogén-hatóanyag elegendő 4800 kg minőségi búza (mag + szalma) megtermeléséhez. Az optimálisnál rendszeresen kisebb mennyiségû mûtrágyázás hatására csökken a talaj tápanyagszolgáltató képessége. Ugyanakkor magasabb minőségû és hozamképességû fajták jelennek meg a piacon, amelyek magasabb tápanyagigénnyel rendelkeznek.

Röviden tehát a következő mûtrágyázási tényezőkön múlik a minőségorientált búzatermelés sikere:

  • Az őszi nitrogénmennyiséget célirányosan kell megválasztani
    (30–50 kg N/ha)
  • Hangsúlyos első tavaszi szórás: 50 kg N/ha
  • Második tavaszi mûtrágyázás: 10 kg N-hatóanyag a hozamelvárás minden tonnájára, illetve N-teszter szerint
  • A cikk szerzője: Dudda Roland

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    A búza rézigénye és hasznosulása

    A búza rézigénye és hasznosulása

    Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

    Új búzafajták a Saatbau Linztől

    Új búzafajták a Saatbau Linztől

    Tisztelt Gazdálkodó! A cikkben olyan mondat szerepel, amit nemesítőcég eddig nem sokszor írhatott le, mert ilyesmi ritkán fordult elő a magyarországi...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?