Mennyibe kerül a mûtrágya?

Agro Napló
www.linzerware.hu Mennyibe kerül a komplex mûtrágya a monomûtrágyákhoz képest? Tényleg olcsóbbak-e a keverékmûtrágyák a komplexeknél?

Készítsen professzionális, a hatóanyagáron alapuló összehasonlítást az NPK-kalkulátor segítségével a LINZER WARE honlapján!

Írja be a helyi mûtrágya-kereskedés által megadott árakat és kattintson az „Újraszámol” gombra. Néhány másodperc elteltével megjelenik egy áttekintő oldal. Itt az egyes terméknevekre kattintva megismerhetők a részletek, melyekből kitûnik, hogy ténylegesen mennyibe kerülnek az egyes hatóanyagok. Az „Kiegészítő mûtrágya kiválasztása” funkció segítségével egyéb komplex vagy kevert mûtrágyák is bevonhatók a számításba.

A mûtrágyát nagy munkaszélességben kijuttató modern üzemek éppen azok, melyek napjainkban nagy elvárásokat támasztanak a mûtrágyaszemcsékkel szemben. A szóróberendezések gyártói egyetértenek abban, hogy az optimális eloszláshoz a szemcsének gömbölyûnek, sima felületûnek, nehéznek és kellőképpen keménynek kell lennie.

A LINZER WARE termékek nagymértékben megfelelnek ennek. A kevert mûtrágyák alapvetően különféle monomûtrágyákból készülnek (többnyire szögletes szemcséjû káliból, kerek foszfátból és szintén kerek nitrogénből), és a komplex mûtrágyákkal szórási pontosság tekintetében nem vehetik fel a versenyt.

Az iparilag előállított komplex mûtrágya használatával a gazdálkodó a teljes vetésforgó trágyaigényének figyelembe vétele mellett dönt. A keverőtelepek recept-filozófiájával ellentétben, – mely szerint minden táblát a talajvizsgálatok alapján más-más „speciális” NPK-aránnyal kell ellátni –, a teljes vetésforgó trágyaigényének figyelembe vételével a gazda az NPK-formát a vetésforgó PK-felvétele alapján választja ki, figyelembe véve a szerves trágyák módosító hatását és a talajvizsgálati eredményeket. Ideális esetben (ha egy gazdaság minden táblát azonos ellátottsági szintre állít be), úgy a repcétől a kukoricáig a teljes tavaszi trágyázás egyetlen komplex mûtrágyával a szükségleteknek megfelelően elvégezhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Yara továbbra is Magyarországon marad

A Yara továbbra is Magyarországon marad

A Yara International ASA norvég tulajdonú világcég, amely magyar érdekeltsége, a Yara Hungária Kft. révén 2008 óta van jelen hazánkban, és magas színv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!