Szilárd savkészítmények felhasználása

Agro Napló
Hozamfokozás szilárd szerves savkészítményekkel Az EU-ban – így Magyarországon is – világossá vált, hogy a hozamfokozásra nagy mennyiségben alkalmazott antibiotikumok alkalmazását korlátozni kell. Ennek eredménye az, hogy 2006-ig ezek preventív célú alkalmazása betiltásra került.

Az elmúlt években számos publikáció jelent meg az antibiotikus hozamfokozók kiváltásának témakörében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pro- és prebiotikumok, a különböző enzimkiegészítők és növényi kivonatok mellett, kedvező higiéniai és egyértelmû teljesítménynövelő hatásuk miatt a szerves savaknak kiemelkedő jelentőségük van e kérdés megoldásában.

Valószínû, hogy az alternatív megoldások valamely kombinációjával érhető el olyan hatás, amely megfelelően pótolja a hozamfokozó antibiotikumokat.

Általános



A szerves savak jelentősen javítják a takarmányok mikrobiológiai állapotát. Ezt elsősorban az E. Coli, a Salmonellák és a Campylobacter-csírák esetében figyelték meg, ami humán vonatkozása miatt is figyelemre méltó. A higiéniai előnyökön kívül a szerves savak az állatok teljesítményére is pozitív hatással vannak.



Az előzőekben említetteken túl, elsősorban a hangyasav, a malacok esetében jelentősen csökkenti a hasmenéses megbetegedések előfordulását, és ezen keresztül a mortalitást. Kedvező hatással van továbbá a nyersfehérje, valamint az aminosavak ileális emészthetőségére.

Szilárd savkészítményeink sertésekre vonatkozóan



Közös jellemzőjük, hogy fő hatóanyagként hangyasavat tartalmaznak, kovaföld vivőanyagon megkötve. Alkalmazásuk kedvező hatással van a táplálkozási hajlamra és a fehérjék emészthetőségére.



A készítményekkel történő kezelés fiatal monogasztrikus állatoknál a bélcsatorna kémhatásának csökkenését eredményezi. Ez megakadályozza a kórokozók szaporodását és a hasmenéses betegségek kialakulását. A szerves savak csökkentik a baktériumok számát a gyomorban és a vékonybélben, s ez különösen igaz a patogénekre, mint pl. Escherichia Coli. Partanen és munkatársai (2001) kimutatták, hogy a hangyasav sertésekben csökkenti az ileum felől a bakteriális nitrogénáramlást, és növeli a fehérjék, néhány eszenciális aminosav, a zsírok, a kálcium és a foszfor ileális emészthetőségét.


Szilárd szerves savkészítmények hatása a gyomor- és bélszakaszban



BOLIFOR® FA 2000 S készítményünk példáján szeretném bemutatni a gyomor- és bélszakaszban termelődő illó zsírsavakra kifejtett hatást. E készítmény hatóanyagként szabad hangyasavat, NH4-formiátot, foszforsavat és kisebb mennyiségben további szerves savakat tartalmaz. Vivőanyaga kovaföld.






Amint a 2. ábrából is kitûnik, az alkalmazott készítmény pozitív hatást fejt ki a teljes emésztőszakasz szervessav-tartalmára, amit egyrészt a hatóanyag fokozatos felszabadulása tesz lehetővé, másrészt abból adódik, hogy a bevitt hangyasav – a káros mikrobák elpusztítása és a pH csökkentése által – elősegíti a tejsav képződését. Ez utóbbi hatást a 3. ábra illusztrálja.


A bélrendszerben kifejtett pozitív hatás az állat teljes életperiódusában jelentős a termelési eredmények javulása szempontjából, de különösen az elválasztás után létfontosságú, hogy biztosítsuk azt, hogy a malac normális bélmûködése minél hamarabb kialakuljon és ebben a szakaszban „rá is segítsünk” erre, kiküszöbölve a gyakori hasmenéses megbetegedéseket.



Az elválasztás után problémákkal küzdő, és ezáltal gyengébben fejlődő egyedek ugyanis nem hozzák be lemaradásukat a hizlalási szakasz során.



A sertések teljesítményére gyakorolt hatás



BOLIFOR® FA 2000 S termékünket összetételéből és hatásából adódóan, főként malacok takarmányozásakor ajánljuk. A malacok teljesítményére gyakorolt hatást vizsgáltuk összehasonlító kísérletben (lásd 4. ábra), amelyből jól látszik, hogy a szerves savas kezelés eredménye egyértelmûen jobb a kontroll csoport eredményeinél, s a malacok nem produkáltak rosszabb napi testtömeg-gyarapodást az antibiotikummal kezelt kísérleti csoporténál.

Másik készítményünk sertésekre vonatkozóan a BOLIFOR® FA 2300S, amely kovaföld vivőanyagon hangyasav, ammónium-formiát, és kálium-szorbát kombinációját tartalmazó termék. A Bolifor® FA 2300 S készítmény hatékonyságát hízósertésekkel végzett takarmányozási kísérletekkel vizsgáltuk.

Az eredmény ugyanolyan mértékû, illetve jobb volt, mint antibiotikumos hozamfokozók alkalmazásakor. A hízósertések teljesítménye szignifikánsan nagyobb volt hangyasav hozzáadásával, miközben hangyasav és K-szorbát kombinációja esetében még nagyobb növekedést értek el (Partanen és mtsai, 2002). A takarmány és a tápanyagok hatékonyabb hasznosulása miatt csökken a nitrogén és a foszfor mennyisége az ürülékben.

A Bolifor® FA 2300 S termék elsősorban hízósertések számára kifejlesztett termék, de jól alkalmazható malacok, kocák és szárnyasok esetében is.

A szilárd készítmények esetében nagyon fontos, hogy milyen vivőanyagot használunk. A vivőanyag egyrészt a könnyebb kezelhetőséget szolgálja, másrészt – mint például a fent említett két termékünk esetében – önmagában is kedvező hatása lehet.

A kovaföld vivőanyag fő tulajdonságai


    • Ugyanazon hatás eléréséhez kevesebb savra van szükség, mint a hagyományos, szilika vivőanyagon adszorbeált termékek esetében.
    • A granulátum stabilan ellenáll a raktározás során fellépő környezeti hatásoknak.
    • A hatóanyag később szabadul fel, így ott hasznosul, ahol arra szükség van.
    • A hatóanyag felszabadulása fokozatos, így a termék hosszan tartó hatást biztosít. 
  • Megköti a gastrointestinalis csatornában a káros metabolitokat, mint például az ammónia, aminok és enterotoxinok, ill. semlegesít egyes mikotoxinokat (pl. aflatoxin) is.

Külön figyelmet érdemel mindkét termék egyszerû és biztonságos kezelhetősége. Nagyon alacsony a termékekben a hangyasav párolgása és korrozivitása, illetve a bőrrel érintkezve sem jelentenek veszélyt. A BOLIFOR® FA 2000S és BOLIFOR® FA 2300S szállításkor sem kerül veszélyes anyagként való besorolásra.


A cikk szerzője: Karnóth Joris

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!