Kocasüldõ menedzsment II.

Agro Napló
Tavaly már egyszer beszéltünk a kocasüldõk felnevelésérõl, de az azóta eltelt idõben tapasztaltam néhány atrocitást ezen a területen, és pozitív példa is akadt bõven. Ezek mellett a genetikai fejlõdés megállíthatatlan, és a kritériumok is velük módosulnak.

A felnevelési módszerekre alapvetően a korábban elmondottak érvényesek, tehát a felnevelést 3 szakaszra bonthatjuk:

  • 100 kg testsúlyig (kb. 6 hónapos kor) az állatokat hízóként tartjuk. Ez 550 g körüli életnapi súlygyarapodást jelent.
  • 6 hónapos kortól megszüntetjük az ad libitum takarmányozást, és a hízótáp helyett vemhes kocatápot, vagy ahhoz hasonló értékû kocasüldőtápot etetünk napi 2,5 kg mennyiségben 6 héten át. Ez ebben az időszakban 700 g körüli napi súlygyarapodást jelent, és az időszak végére a süldőknek el kell érniük a 130 kg testsúlyt. Lényeges a lizintartalom is. Ez 0,7% körül legyen, hogy az állatok megfelelő zsírtartalékot halmozzanak fel. A túlizmolt süldő nem jó süldő. Nagyon fontos, és aláhúzandó, hogy 6 hónapos korban az állatok megkapják az első parvovirózis elleni vakcinát, majd 2–3 hét múlva az ismételt oltást is (az egyik vakcina lehet kombinált parvo-orbánc oltóanyag) a telep veszélyeztetettségének függvényében. Nagyon fontos a 6 nónapos kori immunizálás, mert a parvovirus a nemi hormonok keringő vérszintjének emelkedésekor aktiválódnak, és ezt az aktiválódást meg kell!!! előznünk. Tapasztalataim szerint a vad virus kiváltotta immunitás mellett a vad virus károsító hatású a petefészek kéregre, és ez rengeteg meddőségi probléma (visszaivarzások, csökkent alomszám stb.) kiváltója. A vakcinázási rendszer bevezetésével a korábban nem vakcinázott állományokban kivétel nélkül jelentősen javult a süldők szaporodási teljesítménye.
  • A 7,5 hónapos kor elérésekor szoptató kocatápnak megfelelő energiatartalmú tápot etessünk 3 héten át ad libitum mennyiségben. Ez a flushing, a javuló kondíció időszaka. NEM A JÓ, HANEM A JAVULÓ KONDÍCIÓBAN VAN A LEGJOBB SZAPORASÁG!!! A flushingot 3 hétnél tovább nem érdemes folytatni, mert ezen túl nincs meg a kedvező hatása. Nem kell tartani az elhízástól, mert a 150 kg tenyésztésbevételi súly nem hátrány. Ha kisebbek a kocasüldők a kivánatosnál a termékenyítésükkor, akkor az elletőből a választáskor „nagyobb egereket” fogunk kitelepíteni.
    A megfelelő felnevelés esetén, ha takarmányaink és az állatok egészségesek, 7,5–8 hónapos korra a süldők legalább egy, de inkább 2 ivarzáson túl lesznek. A kívánatos a tenyésztésbevétel előtti 2 ivarzás. Az ivarzás jelentkezése a testi fejlettségen kívül az egyéb külső ingerek függvénye is. A nem túlzsúfolt, jól szellőztetett, de nem huzatos és rideg helyen történő tartás mellett talán a legfontosabb a kan kontaktus. Ezt célszerû már a 6 hónapos kor után elkezdeni, és napi rendszerességgel alkalmazni. Nem az a helyes módszer, ha a süldők közé folyamatosan bezárunk egy ép vagy vazektomizált kant, mivel azt a süldők megszokják, és az ún. nudista strand effektus jelentkezik. Ráadásul a kan is belefásul. A legjobb megoldás, ha naponta 1-2 alkalommal fél órára behajtunk a süldők közé egy aktív kereső kant a gondozó felügyelete mellett. Célszerû az ivarzó süldők számának feljegyzése és rögzítése. Termékenyítésre, ill. biotechnikai kezelésre csak a legalább kétszer megelőzően ivarzott kocasüldők kerüljenek.

  • Ezzel szemben a telepek nagy hányadánál az ún. kényszertenyésztésbe-vételt alkalmazzák, vagyis a hizlaldából kivett tenyésztésre szánt kocasüldőket az első megfigyelt ivarzásukkor termékenyítik. Jobb esetben legalább a parvo vakcinázást még kivárják. A kényszertenyésztésbe-vétel esetén az alábbi produktivitás csökkenéssel kell számolnunk:

  • Üres napok számának növekedése: az állatok jó hányada egyáltalán nem fog ivarzani, ami naponként mintegy 300 Ft költséget jelent.
  • Megnövekedett visszaivarzási arány. Egyrészt elmarad a várt haszon, másrészt egy ciklusos visszaivarzás kb. 6000 Ft ellentételezés nélküli költséget jelent. A visszaivarzó állatok nagy hányada általában nem ciklusosan, hanem cikluson kívül, sok esetben több ciklusnyi időszakra ivarzik  vissza.  KÖLTSÉG!!!
  • Kisebb alomszám. Egy megszületett malac értékét nagyjából 1000 Ft értékben lehet reálisan megadni. Könnyû kiszámítani, hogy pl. 1-gyel kisebb alomszám mekkora veszteséget jelent a telepnek ugyanolyan költségek mellett.
  • Nagyobb kiselejteződési ráta, csökkent életteljesítmény. A kényszertenyésztésbe-vételt alkalmazó telepek esetében jóval kisebb a kocasüldők tartós kocává válásának aránya, mint a normális felnevelés esetén. Sokkal több a lábhiba miatti kiselejteződés. Pedig jól tudjuk, hogy a kocák az ötödik ellésükig növelik a szaporodási teljesítményüket, különösen ami az alomátlagot jelenti.

  • Ki kell alakitanunk a telepen egy kocasüldő csoportot, amelyekből a szükségletnek megfelelően bármikor kiválogathatjuk a tenyészérett, jól fejlett, szaporodásbiológiailag EGÉSZSÉGES egyedeket a tartós, kiváló életteljesítmény reményével. Csak egyszer kell „megalkudnunk” a helyzettel, a többi már magától igazodik. Kényszertenyésztésbe-vétellel még tapasztalataim szerint nem lehetett kocalétszámot tartósan emelni, csak a kényszerkieséseket lehetett pótolni, azokat sem minden esetben.

    Az utóbbi időben egyre gyakrabban vetődik fel a programozott szaporítás kérdése és igénye. A jövőnek mindenképpen ez lesz az útja, mert az állattenyésztésben is az előre tervezett iparszerû termelés lesz a járható út. A programozott szaporításnak több lehetséges módszere is van, az mindig függ a telep méretétől, adottságaitól. Kisebb telepeken ajánlható a 3 hetes program, nagy telepeken járhatóbbnak tûnik a heti programok alkalmazása.

    A programozott szaporítás egyik jelentős része a kocasüldők szinkronizálása és beillesztése a programcsoportokba. Ez egy gazdaságos kocasüldő menedzsmentet is jelent, mert célszerûen csak annyi kocasüldőt veszünk tenyésztésbe, amennyire feltétlenül szükség van. Mindig az adott programhoz rendelkezésre álló kocák száma határozza meg a szükséges kocasüldő létszámot. A kocasüldők szinkronizálását jelenleg a Regumate progesztagén készítmény 18 napos per os adagolásával lehet megoldani. A szinkronizálás alapfeltétele a tenyészérettség (tehát 8 hónapos kor, 130 kg testsúly, és legalább egy megfigyelt ivarzás). Szinkronizálni csak azt lehet, ami mûködik. A Regumate nem ivarzást kiváltó, hanem ivarzás időpontot szinkronizáló szer. Alkalmazását nem kell egyéb hormonális készítményekkel kombinálni. A szer megvonását követően az 5–6. napon kifejezett fertilis ivarzást találunk a kezelt állatoknál. Az alomátlag is legalább olyan jó, mint a spontán ivarzásban termékenyített kocasüldőknél, sok esetben még jobb is annál.

    Összefoglalásként megjegyezném, hogy a kocasüldők a felnevelési költségüket csak tartós kimagasló életteljesítménnyel tudják „meghálálni”. A tartós életteljesítményhez megfelelő felnevelés kell.

    Vigyázzunk a kocasüldőinkre, mert azok a „jövő reménységei”.

    A cikk szerzője: Dr. Szerdahelyi András

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!