Mindenkibõl lehet GOAL-király 2006-ban!

Agro Napló
2006-ban Németországban rendezik a 18. labdarúgó világbajnokságot. Itt várhatóan sok gól esik majd.

2006-ban 18. éve használják majd napraforgó gyomirtásra Magyarországon a Goal* 2E nevû gyomirtó szert. Várhatóan ismét jó eredménnyel.

A Goal minden időjárási körülmények között megbízható hatékonyságú. Száraz években (pl. 2002-2003) nagy szükség van azokra a gyomirtó szerekre, amelyek bemosó csapadék nélkül is megoldják a gyomproblémát. A Goal hatáskifejtéséhez csupán megfelelő talajnedvességre van szükség, hogy a gyommagvak minél hamarabb kicsírázzanak, majd a Goal herbicid-filmjén áthatolva elpusztuljanak. Csapadékos években (pl. 2004-2005) a több hullámban kelő gyomok a csapó esők hatására elpusztulnak.

A Goal a gyomviszonyokhoz igazodva szabadon kombinálható más készítményekkel. Már kevés csapadék elegendő a Trophy hatáskifejtéséhez. A 1,5% feletti humusztartalmú talajokon a magról kelő gyomok ellen az egyik leggazdaságosabb a Goal (1 l/ha) + Trophy* (1-1,5 l/ha) kombináció. Az erodált és humuszban szegény területeken javasoljuk a Goal (1 l/ha) + Wing1 (4 l/ha) kombinációt, amely humusztartalomtól függetlenül használható.

Az utóbbi években a mezei acat egyre több napraforgó táblán jelent meg. Ha fertőzött területre vetjük a növényt, a legbiztonságosabb és leghatékonyabb a pre-poszt technológia, azaz a napraforgó kelése előtt, a már kihajtott mezei acat ellen elvégzett Dominator* kezelés. A magról kelő kétszikû gyomok ellen a Dominatorral (3–4 l/ha) kombináljuk a Goal 1 l/ha dózisát. A Dominator száraz körülmények között is megbízható az acat levélzete és gyökérzete ellen, mert olyan adjuvánst tartalmaz, amely a gyors felszívódást és hatáskifejtést segíti.

Évelő egyszikû gyommal fertőzött területen a Goal-os alapgyomirtás elvégzése után a kihajtó gyomok ellen (azok 15–20 cm-es nagyságánál) permetezzünk a Perenal* 1–1,2 l/ha-os (nád ellen 1+1 l/ha-os) dózisával! A Perenal a levélzet lassú elszáradása mellett a talajban lévő tarackokat, rizómákat is elpusztítja (a képen). A Perenallal kezelt területeken minimálisra csökken az évelő fûfélék újrahajtása.

A napraforgó kártevői ellen minden időben hatékonyan alkalmazható a Rapid* 80ml/ha dózisban. A készítmény melegben és esős időben is megbízhatóbb hatású, mint más rovarölő készítmények.

(* a Dow AgroSciences LLC védjegye; 1 a BASF védjegye

A cikk szerzője: Takács Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Teszt nélkül győzött meg

Teszt nélkül győzött meg

Sokszor hallani termelőktől, egy adott termesztéstechnológiával szinte már elérték a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami töb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!