Újdonságok a mezõgépészetben – permetezõgépek

Agro Napló
A mezõgazdaság mai termelési szintjén a megelõzõ és szisztematikus növényvédelemnek a termelés sikeressége, a termelésbiztonság, a jövedelmezõség szempontjából szinte minden ágazatban, így a szántóföldi növénytermesztésben is meghatározó szerepe van.

A szántóföldi növénytermesztésben az intenzív és extenzív, valamint a fenntartható termelésben is emellett egyre szigorodnak a környezetvédelmi követelmények, melyek egyre inkább előtérbe helyezik a szertakarékos permetezési eljárások és gépek alkalmazását. A gyártók érzékelve ezen felhasználói igényeket, és az eltérő termelési szint (birtoknagyság) és színvonal (intenzív–fenntartható)-nak megfelelően gépcsalád elven a kisebb tartálytérfogatú és fesztávú gépektől a nagy fesztávú és tartálytérfogatú magajáró gépekig folyamatosan fejlesztik gyártmányaikat. Jelen ismertetőnkben a korlátozott terjedelem miatt a fejlesztési irányokat meghatározó néhány konstrukciós megoldást ismertetünk rangsorolás és értékelés nélkül.

A HARDI INTERNATIONAL A/S Dánia vontatott permetezőgép-családja tartálytérfogatát tekintve négy különböző nagyságú tagból áll (1. ábra).

A vontatott permetezőgépeknél újdonságnak számít, és a szállítás, ill. a munka közbeni dinamikus igénybevételnek csökkentése szempontjából nagy jelentőségû a gépcsalád tagjainál alkalmazott rugózott futómû. A kisebb változatok a COMMANDER PLUS 2200-2800 típusok futómûve tekercsrugózású, míg a COMMANDER PLUS 3200-4200 változatok hidropneumatikus rugózású futómûvel vannak szerelve. A permetezőgép-család tagjai hidraulikusan mûködtetett acél, ill. alumínium szerkezetû szórókerettel szerelhetők. A szórókeret-választék igen széles skálán mozog 15–16–18–20–21–24–27–28–30–32–33–36–38 m munkaszélességû változatok közül lehet választani az üzemelés szempontjából a legmegfelelőbb munkaszélességû változatot. A nagy munkaszélességû szórókeretek dinamikus igénybevételét a függesztő szerkezetbe épített tekercsrugók csökkentik. A permetezőgépek mindegyik típusa készül conventionális és levegőrásegítéses változatban is. A légzsákos szórószerkezet alkalmazásával az elsodródás, ill. a szerfelhasználás jelentősen csökkenthető. A munka minőségét az időjárás, a szél kevésbé befolyásolja, a gépek szélesebb üzemidő-tartományban használhatók. A HARDI TWIN szórószerkezetnél a külső szélirány figyelembevételével a szórófej és a légáram együttesen háromszögállásba állítható. A HARDI vontatott gépcsalád tagjait természetesen a MASTER TWIN STREAM hátsó függesztésû tartállyal és kerettel, a MARRO TWIN FORCE mellső függesztésû tartállyal és hátsó függesztésû szórókerettel szerelt, valamint az ALPHA TWIN FORCE magajáró változatok egészítik ki.

A RAU cég (KVERNELAND csoport) (2. ábra) szántóföldi permetezőit bemutató programfüzet szerint az új PHOENIX vontatott gépcsalád négy különböző tartálytérfogatú tagból áll.

A PHOENIX B30 típus 3000 l, a B40 4000 l, a C40 4000 l, a C50 pedig 5000 l tartálytérfogattal rendelkezik. A B30 és a B40 típusjelû változatok 15–16–18–20–21–24–27–28–30–32–33–36–39–40 m munkaszélességû kerettel szerelhetők fel. A C40 és C50 típusokhoz ugyanilyen munkaszélességû szórókeretek alkalmazhatók, ill. ez a választék 45 m munkaszélességû kerettel bővíthető. A szórókeretek acél, ill. alumínium rácsszerkezet kialakításúak. A B30, B40 változatoknál a nyomkövetés egy speciális vonórúd használatával történik, míg a C40 és a C50 változatoknál kormányzott kerekek végzik a tökéletes nyomkövetést. Az új sorozatú gépek vontatási sebessége 40 km/h (2. ábra). A RAU PHOENIX sorozatot a RAU gyártmányú permetezők esetében is jól kiegészítik a RAU SPRIDOTRAIN, ill. az IKARUS 2800 és 3800 l tartálytérfogatú vontatott változatai, valamint a kisebb tartálytérfogatú, függesztett SPRIMAT L 600 és a SPRIMAT L 800 típusok és a SPIDROMAT D3 sorozat: D3 1000 l, D3 1200 l, D3 1500 l változatok. Természetesen a „RAU permetezőgép-család is rendelkezik légzsákos változatokkal.

A JOHN DEERE cég is új sorozattal jelent meg a vontatott szántóföldi permetezőgépek vonatkozásában a 700-as és 800-as sorozattal. Mindkét sorozat három különböző, a 724 és 824 típusok 2400 l, a 732 és 832 típusok 3200 l, míg a 740 és 840 típusok 4000 l térfogatú tartállyal szerelt tagból áll. Az új sorozatú szántóföldi permetezőgép-család tagjait az erős, szilárd vázszerkezet, a rugózott és lengéscsillapított futómû alkalmazása jellemzi. A táblavégi fordulók kézi kormányzással, vagyis egyszerû vonórúd-kormányzással, elforduló vonórúddal, valamint HMS kormányzással végezhetők el. A szórókeretek központi felfüggesztésûek és a dinamikus igénybevételeket hidraulikus lengéscsillapítók csökkentik. A mechanikus igénybevételek hatékony csökkentését a nemzetközi tesztek is alátámasztják. A kettős és háromcsuklós szórókeretek mûködtetése löketcsillapítású munkahengerekkel történik az új „Z” karos paralelogramma rendszer segítségével. A 700-as sorozat tagjai 18, 20, 21, 24, 28 m kétcsuklós, vagy 24, 27, 28 m-es háromcsuklós kerettel szerelhetők fel. A 800-as sorozat pedig 15–30 m kétcsuklós és 24–39 m-es háromcsuklós kerettel üzemeltethető. A 800-as sorozat fix és állítható nyomtávolságú tengellyel van felszerelve, valamint rendelkeznek Boom Track automatikus keretszintezési és keretmagasság-szabályozó rendszerrel is. A 800-as sorozat TWIN FLUID permetezők levegőrásegítős változatban is kaphatók. Az üzemeltető traktor felszerelhető párhuzamos nyomkövető és Auto-Track rendszerrel. A Field Doc Sprayer rendszer pedig a szántóföldi munkák dokumentálására szolgál. A JOHN DEERE vontatott szántóföldi permetező kínálatot kiegészítik az új 400A sorozatú függesztett permetezőgépek, valamint a nagy teljesítményû magajáró permetezőgép-család 4720 és 4920 tagjai. Újdonság a háromdimenziós hidraulikus csillapítású szórókeret, az automatikus irányítás és szabályozás, légrugózású kerékfelfüggesztés. A JOHN DEERE 4920 5,6 m3 térfogatú röpítőtárcsás mûtrágyaszóró adapterrel is felszerelhető (3. ábra).

Ezt a nemzetközi trendet (irányt) követi a hazai FARMGÉP Kft. (Debrecen), melynek a KERTITOX FULLSPRAY (4. ábra) vontatott szántóföldi permetezőgép-családja 1000–1700–2500–3000 l tartálytérfogatú tagokból áll.

A kisebb tartálytérfogatú változatok 12–15–18 m hidraulikusan lengéscsillapított TeeJet szórófejjel ellátott szórókerettel szerelhetők fel. A nagyobb, 2500 és 3000 l tartálytérfogatú változatok pedig 18–24 m-es hidraulikus magasságállítású és nyitású szórókerettel használhatók, 110° fúvókákkal szerelt TeeJet szórófejekkel. Ezek a változatok felszerelhetők nyomkövető kormányberendezéssel, hidraulikus keretvezérlő berendezéssel. A 12/18, ill. 12/20/24 m-es szórókeretekhez külön légzsákok is használhatók. A gépek felszerelhetők hidraulikus keretdöntő berendezéssel, valamint TeeJet permetezésvezérlő automatikával. A nagyobb tartálytérfogatú változatok nyomtávolsága 1500–1900–2500 mm között folyamatosan állítható. A hazai gyártású KERTITOX FULLSPRAY vontatott szántóföldi permetezőgép-családot a függesztett konstrukciós kialakítású KERTITOX FARMER 300, 600, 800 és 1000 l tartálytérfogatú változatok egészítik ki. A magajáró gépeket pedig KERTITOX GLOBÁL 3500 és a JCB 2000 felépítményes permetezőgépek képviselik, melyek tartalmazzák a vontatott gépeknél alkalmazott mûszaki újdonságokat is.

Összefoglalva megállapítható, hogy a szántóföldi permetezőgépek hazai és külföldi fejlesztési irányai maximálisan, a biztonságos és takarékos szerfelhasználás, a környezetkímélés, a kezelés biztonságának javítására, az üzemeltetés kényelmének növelésére, a nagymértékû automatizálásra, az elektronikus adatfeldolgozásra és rögzítésre irányulnak.

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuáli...

Horsch LEEB AX

Horsch LEEB AX

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?