2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Még egyszer a mikotoxinokról …mit tudunk tenni?

Agro Napló
A növényeken élõsködõ penészgombák azon szekundér metabolitjait nevezzük mikotoxinoknak, melyek károsító hatásúak a normális életfolyamatokra, mint pl. anyagcsere, szaporodás, növekedés, egészségi állapot stb.

Különös veszélyt jelentenek ezek az anyagok az abrakfogyasztó állatokra, mint a baromfi, sertés.
A mikotoxinok két módon jutnak be a növényekbe, gabonákba:
A vegetációs időszakban. Ennek hajlamosító tényezője a meleg és a magas nedvesség, ill. páratartalom. Ez a két körülmény együtt rendkivül kedvező a gombák szaporodására és növekedésére, és így a toxintermelésre is. A penészgombák az összes, általunk takarmányozásra, ill. étkezésre használt gabonaféleségeken élősködnek. Vannak penészgomba - Fusarium rezisztens gabonafajták, de a gyakorlatban alkalmazásuk nem elterjedt.
A tárolás során – ú.n. raktári penészek. Itt szintén hajlamositótényezők a meleg és a nedvességtartalom. A gombák elszaporodása és károsító hatása a tárolás idejének függvényében fokozódik. Még súlyosabb a helyzet, ha a terményt magasabb víztartalommal tároljuk be. (14% feletti nedvességtartalom nagyon veszélyes). Ügyelni kell arra, hogy a raktárban ne legyenek beázások, nedves felületek.
A gabonák penész- és toxinártalmának csökkentése, ill. megelőzése alapvető követelmény a gazdaságos állati termék előállitás érdekében.
A vegetációs időszakban a szántóföldi gombafertőzések káros hatásainak mérséklését a betakarításkori savas kezeléssel érhetjük el. Ehhez alacsony szénláncú szerves savakat használunk – főleg propionsavat. A beraktározás során rápermetezzük a szemekre a propionsavat, ami elöli a penészgombákat, így azok nem szaporodnak tovább a tárolás során. Ezzel a kezeléssel kapcsolatban az alábbiakat kell figyelembe venni:

  • A biológia három számot nem ismer:  0., átlag és 100. Ez azt jelenti, hogy 100%-os hatást szinte sohasem lehet elérni. A propion sav illó zsírsav, tehát idővel a hatásfoka jelentősen csökken, és az el nem pusztított gombaspórák új fejlődésnek indulhatnak. Különösen igaz ez, ha a kezelt szemek beáznak valahol, és lemosódik róluk a rájuk permetezett propionsav.
  • Propionsavas kezelésnél jól kell megválasztani a kezelési sav-dózist. A túl savanyú takarmányt a sertések nem szívesen fogyasztják, az étvágytalanságot okoz. Különösen fontos ezt figyelembe venni, ha a telepen ivóvíz-savanyítás történik, vagy ha a takarmányba valamilyen savanyító szert keverünk (pl. colibacillózis, urogenitális fertőzés megelőzésére, ill. kezelésére). pH

    A cikk szerzője: Dr. Szerdahelyi András

    Címlapkép: Getty Images
  • NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!