2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Traktorcsodák – kapunyitás elõtt

Agro Napló
Igaz, hogy az AGRITECHNIKA kiállítás megnyitójáig még bõven van idõnk, sietünk azonban olyan információval szolgálni olvasóinknak, amely alapján máris tervezhetik a novemberi hannoveri program beiktatását. Kedvcsinálóként beszámolunk a Fendt újdonságairól, de a kiállításon az AGCO csoport ezen üzletága egész termékskáláját felvonultatja majd.

Amikor a Fendt testvérek 1930-ban megépítették az első kistraktorukat a maga 1,6 LE teljesítményével és stílszerûen a Dízelparipa névre keresztelték, maguk sem gondolták, hogy milyen hódító útra indul találmányuk. Mostanra a német Fendt cég a mezőgazdasági gépgyártás felső kategóriáját képviseli Európában mind minőség, mind az értékesítési adatok tekintetében. Egyike a világ legnagyobb traktorokat és mezőgazdasági gépeket gyártó, illetve forgalmazó cégeinek.

A tavalyi évben a Fendt 11348 traktort értékesített, mintegy 761 millió euróval növelve nettó eladását, s ezzel egyidejûleg rekordmagasságot ért el exportrátája a jegyzett 66 százalékkal. A hatalmas export ellenére Németország képezte a legnagyobb piacot. Természetesen kutatásra, fejlesztésre és befektetésre egyaránt terveznek a büdzséből.

Az idei év is a sikeres tendenciákat bizonyítja, hiszen január és augusztus között a 60 LE-nél erősebb traktorok eladása 4 százalékkal nőtt. A 60 LE-nél nagyobb teljesítményû traktoroknál így stabilan tartják 21 százalék körüli piaci részesedésüket, a 151 LE-nél nagyobb teljesítményûek értékesítésének mintegy 30 százalékos piaci szelete pedig a Vario 700, 800 és 900-as modelljeiknek köszönhető.

Minden harmadik traktort értékesítenek a hazai piacon, a többit exportálják. Franciaországi forgalmuk 4,2 százalékos emelkedést mutat, de exportpartnereik között szerepel Ausztria, Olaszország, Horvátország, Szerbia-Montenegro, Spanyolország, Nagy-Brittania, Írország, Hollandia, Svájc, Belgium és a Skandináv országok is. Szlovénia pedig az EU SAPARD programnak köszönhetően most profitál a támogatás lehetőségéből.

A Fendt a hannoveri Agritechnika kiállításon bemutatja az új fejlesztésû 300-as valamint 900-as széria traktorait. Hét sorozat és két új modell is helyet kap a nagyszabású találkozón. A 200-as széria 4 változatának (V, F, P és S) darabjai külön-külön 65–95 LE-ig kaphatók, a 300Ci traktorok pedig  92, 98, illetve 112 LE-s változatban vásárolhatók meg.

A Vario 400-as szériában a legerősebb a 412-es modell, hivatalosan 128 lóerővel. A Vario 700-as széria (126–175 LE), a Vario 800 (168–195 LE) és a 900 (198–310 LE) változatban vásárolható meg. A két újdonság (312-es és 936-os modell) jól kiegészítik sorozatuk választékát. A Vario 312 könnyû és kezelhetőségében egyszerû standard traktor 110–125 LE tartományban. A Vario 936 pedig gyors és biztonságos 330–360 LE között – mindkét típus számtalan új technikai megoldással és meglepetéssel szolgál.

Végül ismerkedjünk meg az AGCO csoporttal általánosságban, amely egy globális mezőgazdasági termékeket gyártó és értékesítő vállalat, egy új kiskereskedelmi pénzügyi szolgáltatással. Ez utóbbi cég az AGCO Finance a holland Rabobankkal együttmûködve éri el sikereit hét nagy multinacionális márkával, amelyek portfólióját összesen több mint három millió dollárra becsülik.

Az AGCO csoport egyébiránt ez év szeptemberében új logót jelentetett meg. Martin Richenhagen elnök elmondása szerint e modernizálással nem szeretnék feledtetni a már közismert (háromszög alakú, farmot jelképező) logót, de megújult emblémájukkal utalni kívánnak arra, hogy high-tech megoldásokat szolgáltatnak a professzionális földmûvelőknek.

A cikk szerzője: Keresztes

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Belehúztak a Fendt mérnökei

Belehúztak a Fendt mérnökei

Mintegy 450 újságíró részvételével rendezte meg az AGCO/Fendt csoport az őszi sajtótájékoztatóját, amelyen több fontos bejelentést is tettek. Bemutatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!