A Fendt 700 Vario új, hetedik generációja

Agro Napló
A Fendt egy teljesen új fejlesztéssel jelentkezik. Az új, 7,5 liter lökettérfogatú, 6 hengeres AGCO Power motor, a fedélzeti és irodai FendtONE kezelőfelület, valamint a Fendt Cargo homlokrakodó új generációja e szériát a világpiac univerzális traktorává teszi. A 700-as első alkalommal 60 km/órás végsebességgel is elérhető. A nagytraktorok műszaki újításai, mint például a VarioDrive vagy az innovatív ventilátor és hűtőrendszer, a többi gyártó számára is iránymutató manőverező képességet eredményeznek ebben a traktorosztályban.

 

1998-as bevezetése óta a Fendt 700 Vario széria számos díjat nyert, és azóta is a Fendt legkelendőbb szériájának számít. A nagyméretű gazdaságokban, valamint bérvállalkozóknál a világ minden táján számítanak e traktorokra – legyen szó szántóföldi gazdálkodásról, legelőn vagy közúton végzett munkáról, esetleg homlokrakodó használatról.

E széria öt típussal (720, 722, 724, 726,728) 203–283 LE teljesítménytartományt ölel fel. A Fendt DynamicPerformance többletteljesítmény koncepciója 20 LE extra teljesítményt biztosít a Fendt 728 Varióban, így maximálisan 303 LE teljesítményt képes nyújtani. E többletteljesítmény nem kötődik minimális sebességhez vagy speciális alkalmazási esetekhez.

A VarioDrive hajtáslánc kiküszöböli a kézi váltás szükségességét a terep és a közút közötti váltáskor. Szükség szerint hajtja az első és a hátsó tengelyt, és dinamikusan osztja el az erőt. Elkerülhető a feszültség a hajtásláncban a közúton vagy a kanyarokban való közlekedés során. A pull-in-turn hatás a gépet kanyarodáskor a kanyarba behúzza, így különösen kis fordulókör, teljes vonóerő a kanyarban és kisebb talajtömörítés érhető el.

A Fendt iD innovatív, alacsony fordulatszámú hajtás koncepció már ismert a nagytraktorok révén. A motort, a sebességváltót, a hidraulikát és a hűtőrendszert az úgynevezett „nagy nyomaték –alacsony fordulatszám” elvnek megfelelően tervezték. A névleges fordulatszám csak 1700 fordulat percenként. A motor fő működési fordulatszám-tartománya 1400 és 1700 fordulat/perc között mozog. Az új Fendt 726 és 728 Vario már 1450 fordulat/percnél eléri a 60 km/h-s végsebességet. A Fendt 728 Vario csúcsmodell 1450 Nm-es maximális nyomatéka már 1300 fordulat/percnél rendelkezésre áll.

 

 

A mindössze 30,5 kg/lóerő teljesítmény-tömeg aránynak és a kompakt külső méreteknek köszönhetően a Fendt 728 Vario különösen fordulékony, és a lehető legkisebb nyomást gyakorolja a talajra. A 15 tonnáig terjedő megengedett össztömeg lehetővé teszi a traktor nehéz vontatóként való használatát.

Saját hidromotor hajtja a hűtőventilátort, így annak a fordulatszáma a motor fordulatszámától független. A rendszer rugalmasan, az igényeknek megfelelően szabályozható, és csendesen, hatékonyan működik. A nyomóventilátor hűvösebb levegőt présel a hűtőkbe, ezért a hűtőrendszerekhez képest kevesebb ventilátorfordulatra, és akár 40 százalékkal kevesebb meghajtási teljesítményre van szüksége.

Akár 220 liter szállítási kapacitás, valamint max. öt hidraulika csatlakozó hátul és kettő elől, illetve három középen – ezek a Fendt 700 Vario nagy teljesítményű hidraulikájának megkülönböztető jegyei. A hátsó emelőmű új tehermentesítő vezérlése a munkagép súlyát arányosan a traktor hátsó tengelyére helyezi át, ezáltal növeli a vonóerőt és javítja a hatékonyságot.

A teljesen integrált és a terminálról kapcsolható Fendt VarioGrip abroncsnyomás-szabályzó rendszer növeli a talajjal érintkező abroncsfelületet és akár nyolc százalékkal növeli a vonóerőt. A Fendt 726 és 728 Vario típusok alapfelszereltségben a nagyméretű 650/85R38-as gumiabroncsokkal (02050 mm) vannak felszerelve. A közepes méretű gazdaságok számára többek között a 650/65R42 (01950 mm) méretű hátsó gumiabroncsokat is választhatják a gazdák.

A 60 km/h-s végsebesség (1450 fordulat/percnél), az átfogó futómű- és biztonsági rendszer, valamint a számos hátsó pótkocsi vonófej a Fendt 700 Vario-t igazi profi szállítóvá teszi. A biztonsági rendszer kétkörös féket, Fendt Reaction kormányrendszert, féklámpa- és lassítási asszisztenst, valamint Fendt Stability Controlt (FSC) tartalmaz. Most először opcionálisan új pótkocsifék asszisztens is rendelkezésre áll, amely dombos terepen is biztosítja a feszített járműszerelvényt és ezáltal a biztonságos úttartást. Egy érzékelő a sebességváltón keresztül méri a pótkocsi tolónyomatékát. Ha a vontató azt érzékeli, hogy a pótkocsi túl erősen nyomja a traktort lejtmenetben, a pótkocsi pneumatikus fékje aktiválódik.

 

 

A jól bevált Fendt VisioPlus fülke is optimalizálásra került a biztonság és a kényelem szempontjából. A vezetőfülke légszűrő rendszere gombnyomásra átállítható 4-es védelmi kategóriára, amely megvédi a járművezetőt a portól, a folyékony növényvédő szerektől és azok gőzeitől.

Az elülső és hátsó két opcionális kamera megkönnyíti a manőverezést, közvetlen rálátást biztosít a munkagépre és növeli a munkakomfortot.

A Fendt 700 Vario új generációjában a traktor és a munkagépek kezelése egyszerűen és egyénre szabottan történik a multifunkciós joystick és az opcionális 3L joystick segítségével a FendtONE fedélzeti rendszerben. A Fendt 700 Vario alapfelszereltség esetén 10”-os digitális műszerfallal és a kartámaszon egy 12”-os terminállal van felszerelve. Opcióként egy másik – tetőkárpitba szerelt –  12”-os terminállal is rendelhető a traktor.

 

 

Az olyan intelligens funkciók, mint a Fendt Guide nyomvonalvezetési rendszer, az automatikus szakaszolás vagy a helyspecifikus inputanyag-kijuttatás használata, szükség szerint jelennek meg a terminálok egyedileg beállítható lapjain. További intelligens funkciók: Contour Assistant, automatizált fordulásmenedzsment (Fendt TI Headland), flottakövetés (Fendt Connect).

Most először a Fendt 700 Vario számára hat különböző üléskonfiguráció áll rendelkezésre. Az új prémium ülés a terminálon keresztül intuitív módon kezelhető és számos ergonómiai és kényelmi funkcióval rendelkezik, mint pl. többfokozatú ülésklíma berendezés, ülésfűtés, négyirányú derék- és oldaltámaszok, masszázs funkciók, memória funkció különböző felhasználók számára. A vezető az ülés magasságát és helyzetét, valamint a háttámla dőlésszögét az ülés oldalán található karral elektromosan állítja be. A változó járművezetők személyre szabott ülésprofilokat hozhatnak létre, és egy kattintással aktiválhatják azokat.

Az első hetedik generációs traktorok szállítása 2023 első negyedévében kezdődik. A Fendt 700 Vario széria hatodik generációja továbbra is elérhető lesz több modellel a Fendt 714-től a Fendt 724 Varióig.

 

Fordította: Kresz Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Állunk október első dekádjában az ozorai telephelyen, körülöttünk traktorok, kombájn, munkagépek és egy síktároló. Dobos János szemmel láthatóan itt é...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!