A szaporítás ütemezése a nyúltelepeken

Agro Napló
A nyúltenyésztésben a mesterséges termékenyítés egyik legnagyobb elõnye, hogy egyszerre nagyszámú anyanyúl inszeminálható és ezek közel egy idõben fialnak. Természetesen a választás és az értékesítés is egyelõre meghatározott napon történik.

Ebben a rendszerben a termelés és az értékesítés tervezhető, hiszen az inszeminálás időpontjához viszonyítva pontosan kiszámítható, a naptárba bejegyezhető az egyes munkafázisok időpontja. Egy ketrecsor vagy egy istálló egyszerre telepíthető, és egy meghatározott napon ürül.
Az   egyszerre telepítés és egyszerre ürítés, angol szóval all-in all-out rendszer további előnye, hogy a takarítás és a fertőtlenítés nagyon alaposan elvégezhető, a betegség továbbvitelének, fellépésének esélye csökkenthető. Szakemberek szerint e nélkül lényegesen nagyobb lenne a nagyobb telepeken az elhullás.
Szintén a módszer előnye, hogy az azonos termelési fázisban levő, azonos korú nyulak takarmányozása, akár gépi takarmánykiosztással is megoldható, hiszen egy épületben csak éppen fialó anyanyúl, leválasztott vagy értékesítés előtt levő nyulak vannak.
Kérdés csak az lehet, hogy a fialás után mikor célszerû az anyanyulakat inszeminálni. A választás viszonylag egyszerûnek tûnik, mivel Európa legtöbb országában, így nálunk is, a fialás utáni 10–11. napi termékenyítés terjedt el. A gyakorlatban legtöbben pénteken inszeminálják az anyákat, így a 31–33 nap múlva esedékes fialás a hét első napjaira esik. Ha a fialás és a termékenyítés közötti időszakhoz (9–11 nap) hozzáadjuk a vemhesség hosszát, éppen 42 napot kapunk eredményül, ami azt jelenti, hogy két fialás között 6 hét telik el.
Az ábrán jól követhető, hogy a fenti rendszerben (a következő fialás előtt) 35–38 napos korban kell legkésőbb leválasztani a nyulakat, amelyeket kb. 74–76 napos korban lehet értékesíteni. Ekkor még néhány nap marad az istálló (ketrecsorok) takarítására és fertőtlenítésére ahhoz, hogy a következő választott nyúlcsoportot betelepítsék.
Ez a rendszer ragyogóan mûködik Franciaországban, ahol gyakran a telep összes anyanyulát egyszerre termékenyítik és a vágónyulakat átlagosan 2,3–2,4 kg-os súlyban adják el. Nálunk viszont a leadási minimális súly ennél nagyobb, az értékesítési átlagsúly pedig 2,7–2,8 kg körül alakul. Sajnos azonban a 74–76 napos nyulak általában (különösen nyáron) még nem érik el ezt a súlyt, ezért már akkor kell leválasztani a nyulakat, amikor az előző csoport értékesítés előtt még az épületben van.

Mit lehet csinálni?
Az egyik legegyszerûbb mód, ha az anyanyulakat később termékenyítik. Erre két lehetőség kínálkozik. Az egyik a fialás utáni 17–18., a másik a 24–25. nap. Az első esetben 49, a másodikban 56 naponta fial ugyanaz az anyai csoport.
A 7 hetenkénti fialás azt jelenti, hogy ha az anyanyulakat két csoportba osztva termékenyítik, akkor a szokásos (11. napi termékenyítés) 3 hetenkénti termékenyítéssel szemben 3,5 hét telik el a két csoport között, vagyis az egyik anyai csoportot péntekenként, a másikat hétfőnként kell inszeminálni. Ugyanakkor a vágónyulakat kb. 12 hetes korban lehet értékesíteni, ami elegendő ahhoz, hogy a vágóhidak által elvárt minimális súlyt a legtöbb egyed elérje.
Ebben az esetben ugyanaz az anyai csoport 8 hetente fial. Az állomány két részre történő osztása esetén 4 hetente, péntekenként történhet az inszeminálás. Több idő marad a takarításra és fertőtlenítésre. Elvileg a gyorsabban növő, nagyobb súlyú nyulak 10 hetes korban, a kissé lassabban gyarapodók kb. 2. hét múlva értékesíthetők.

Mi a helyzet a 25. napi újratermékenyítéssel?
Itt egy új lehetőség kínálkozik. Ha a szopósnyulakat 23 napos korban elválasztják, a legtöbb anyanyúl minden hormonális (PMSG) kezelés nélkül ivarzani fog és 80% körüli vagy e feletti vemhesülési aránnyal lehet számítani. A korai választás másik előnye, hogy az anyanyulak vagy vemhesek vagy szoptatnak. Emiatt a megterhelésük kisebb, mint amikor az előrehaladottan vemhes anyák még az előző almot szoptatják. Az anya- és a szopósnyulak táplálóanyag szükséglete is jobban kielégíthető, hiszen az anyák és a fiatalon leválasztott nyulak más tápot kapnak.
A különböző szaporítási módok melletti teljesítmények összehasonlításával kapcsolatban eddig alig jelent meg kísérleti eredmény, ezért reálisan a két (vagy több) módszer nem hasonlítható össze. Mindenesetre üzemszervezés szempontjából a fialás utáni 11. napi termékenyítés megkérdőjelezhető. Érdemes elgondolkodni egy későbbi inszeminálás lehetőségén.


A cikk szerzője: Dr. Szendrő Zsolt

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!