2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Agrár-környezetgazdálkodás: új perspektíva vagy nehezen megtartható támogatási forma?

Agro Napló
A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv egyik legjelentõsebb és egyben a legnagyobb forráskerettel rendelkezõ intézkedése az agrár-környezetgazdálkodási támogatások rendszere. A 2004. õszén meghirdetett programokra 32 000-et meghaladó számú termelõ egység adott be támogatásigénylést, melynek összesített területe meghaladta az 1,8 millió hektárt. A támogatási igények feldolgozása, pontozása és rangsorolása 2005. július 31. napjára zárult le.

Összeségében mintegy 44 milliárd Ft forrás került felosztásra, ami 25 131 igénylő (több mint 1,5 millió hektár) támogatását tette lehetővé. Ez pedig nagyon sok pénz, ami a magyar mezőgazdaságban kerülhet felhasználásra.

A táblázat a nyertes pályázatok célprogramonkénti megosztását mutatja. A táblázatban szereplő számok nagyon szépek. Azt jelentik, hogy az agrár-környezetgazdálkodás által lefedett területek a mezőgazdaságilag hasznosított területek már több, mint 25%-át teszik ki, mellyel hazánk az EU 25-ök vonatkozásában is bekerült az első 7 tagállam közé. Elemezzük azonban egy kicsit árnyaltabban ezt a kérdéskört.



Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramoknál a támogatás elnyerése után következik az igazi megmérettetés, mivel csak a szigorú előírások betartása mellett lehet mezőgazdasági tevékenységet folytatni. Először is most minden gazdának nyakába szakad a nyilvántartási kötelezettség. Hiszen az, hogy a kérelmek értékelése csak most történt meg, nem mentesít a nyilvántartások vezetésének kötelezettsége alól. A kiértesítéseket követően a kérelmezők 5%-át le fogják ellenőrizni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkatársai. Az ellenőrzés során pedig már be kell mutatni a 2004. szeptemberétől szabályosan vezetett gazdálkodási naplót. A napló másolatát mellesleg 2005. szeptember 30-ig a szakminisztérium illetékes főosztályára is be kell küldeni!! A gazdálkodási napló mellett az ellenőrzéshez ne felejtsük el előkészíteni a permetezési naplót sem. Az ellenőrök figyelni fogják a növényvédő szeres göngyölegek elhelyezését, illetve az elszállítás igazolásának meglétét is.



Jó lesz, ha a programokba belépők készítik pénztárcájukat, és már most megrendelik az esedékessé váló talajvizsgálatokat, illetve kérik szakember segítségét a tápanyag-gazdálkodási terv összeállításához. Még szerencse, hogy a vizsgálati eredmények leadásának határidejét 2005. december 31. napjára módosította egy újonnan megjelent jogszabály, ezáltal egy kis idő nyerhető.



Sajnos a programok jogszabályi háttere is elég bonyolult, és sûrûn változik. Néhány kiragadott példával szeretném érzékeltetni, hogy milyen sok mindenre kell figyelni, hogy be tudja tartani a termelő a szabályokat.

  • A napraforgó deszikkálások idején nem árt tudni, hogy a glifozát hatóanyagú permetező szereket a programokban részt vevőknek csak hidas traktorral lehet kijuttatni!
  • Amennyiben a programba bevont terület bérleti jogát a tulajdonos felmondja, erről az illetékes MVH-t írásban kell értesíteni és a témában kompetens ügyintézőt személyesen felkeresni. Ha a kötelezettségvállalás teljesítése birtokrendezési, kisajátítási vagy egyéb, a támogatásra jogosult érdekkörén kívülálló ok miatt lehetetlenné válik, a támogatásra jogosult erre irányuló kérelme alapján a támogatási kérelemben vállalt kötelezettségek teljesítése alól mentesíthető.
  • Mi a monokultúra fogalma? Ugyanazon növényfaj termesztése megszakított vegetációval több éven át ugyanazon területen. Fajtacsere, okszerû növényvédelem mellett nem minősül monokultúrának és legfeljebb két évig termeszthető ugyanazon területen a kukorica, rozs, őszi búza. Több évig termeszthető a rizs. Nem minősül monokultúrának az évelő kertészeti kultúrák, évelő takarmánynövények, méhlegelő céljából vetett növények, zöldtrágyázás, illetve energetikai hasznosítás céljából vetett növények termesztése.

    És még folytathatnám a sort számtalan probléma felvetésével!
  • Kicsit talán reménytelennek tûnik a helyzet a fent leírtak alapján, mégsem javasolnám a támogatásról való lemondást. Egyszerûen csak meg kell keresni azokat a szaktanácsadókat, akik tájékozottak az érintett kérdésekben…


    A cikk szerzője: Dr. Novák László

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Teszt nélkül győzött meg

    Teszt nélkül győzött meg

    Sokszor hallani termelőktől, egy adott termesztéstechnológiával szinte már elérték a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami töb...

    Komplex megoldások a Cortevától

    Komplex megoldások a Cortevától

    Az elmúlt években az agrár inputanyag-gyártók közötti vállalatfelvásárlások/egyesülések alaposan átrajzolták a gazdák hazai partnerkapcsolatait is. Az...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!