Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Agro Napló
Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik az ágazat fejlődésében.

Az AVHGA elkötelezett a gazdálkodók forráshoz jutásának támogatása mellett – gyorsan, olcsón és kedvező feltételek mellett nyújtja kezességét –, akik többségében ingatlanfedezet nélkül is hozzájuthatnak a szükséges hitelekhez. Herczegh Andrással, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Az új uniós ciklusban jelentős források érhetők el a gazdálkodók számára. Mi várható a beruházásokat illetően?

A beruházások megvalósítása az ágazat fejlődéséhez elengedhetetlen, és a vállalkozásokat minden eszközzel a versenyképességük javítására kell ösztönözni. A következő években az agrárium eddig nem látott mértékű támogatáshoz jut, az előző ciklushoz képest háromszor nagyobb forrás áll rendelkezésre, 4265 milliárd forint használható fel gazdaságélénkítési, modernizációs és vidékfejlesztési célokra. Ezeket a forrásokat banki finanszírozással kiegészítve lehet gyorsan és hatékonyan felhasználni.

Hogyan tudja segíteni az intézményi kezesség a pályázatok megvalósulását?

Gyakran szembesülnek a vállalkozások azzal, hogy megfelelő gazdálkodási múlt és önerő hiányában vagy a fedezetként
felajánlható ingatlanok, egyéb tárgyi fedezetek szűkössége miatt a bankok óvatosabbak a projektek finanszírozása során. Itt lép be áthidaló megoldásként az AVHGA mint intézményi kezes, hiszen az ingatlanfedezetek helyett vagy mellett olcsón, kedvező feltételekkel bevonható, és emellett a bankok kockázatvállalási hajlandóságát is növeli. Az intézményi kezességnek így rendkívül fontos szerepe van a hitelezés folyamatosságának biztosításában és a fejlesztések megvalósításában.

Kiemelném még a kezesség kedvező feltételei közül a díjazást is. Lehetőség van akár arra is, hogy a legalább hároméves agrárcélú beruházási hitelek esetében az első két számlázási időszakban a kezesség ingyenes legyen, így a projekt megvalósításáig nincs költsége.

Az agráriumban a hosszú termelési időszak a jellemző, amihez forgótőkére van szükség van. Mit ajánlanak a likviditás fenntartásához?

A mezőgazdaság bizony forgótőke-igényes ágazat. A gazdálkodók körében az egyik legnépszerűbb termék a tíz éve elindított Agrár Széchenyi Kártya, amely eddig mintegy 360 milliárd forintnyi likviditást biztosított a vállalkozásoknak. Számos banknál elérhetők olyan egyéb agrárfolyószámla-hitelek is, amelyek ingatlanfedezet bevonása nélkül, kizárólag az AVHGA és egy magánszemély kezessége mellett hozzáférhetők. De említhetném még az AVHGA Krízis Agrárgarancia Programot is, amely főként a piaci forgóeszközhitelekhez nyújt segítséget, de akár beruházásokhoz is igénybe vehető.

A Krízis Agrárgarancia Programot azzal a céllal indítottuk el, hogy a válság hatására rosszabbul teljesítő vállalkozások is olcsón és nagyobb arányban hozzájussanak a szükséges finanszírozáshoz. Köszönhetően az uniós átmeneti támogatási szabályoknak és gazdaságélénkítési programoknak, a korábbinál is magasabb kockázatvállalással és minden eddiginél kedvezőbb díjszabással tudtuk ösztönözni a hitelezést.

A krízisidőszak alatt 510 milliárd forint hitel kihelyezését segítette az AVHGA kezessége, ezzel több mint 15 ezer vállalkozás működését gördítettük tovább.

MILYEN ELŐNYEI VANNAK A KEZESSÉGNEK MÁS FEDEZETTÍPUSHOZ KÉPEST? HOGYAN IGÉNYELHETIK  A VÁLLALKOZÁSOK AZ AVHGA KEZESSÉGÉT?

A széles banki partneri hálózatnak köszönhetően az AVHGA kezessége az ország minden pontján elérhető a vállalkozások, őstermelők, családi gazdálkodók számára. A gazdálkodók az AVHGA kezességét a bankokban igényelhetik, és a digitalizációs fejlesztéseinknek köszönhetően az ügyintézés teljes folyamata gyors és online módon, papírmentesen történik. Az ügyfél helyett a bank végzi az adminisztrációt.

Az AVHGA kezességének számos előnye van más fedezeti típusokkal szemben. Gyorsan, olcsón és kedvező feltételek mellett érhető el, és a hitelbírálat során javítja az ügyfél alkupozícióját. Míg például ingatlanfedezet esetén számolni kell az értékbecslés költségével és átfutási idejével, biztosítási kötelezettségekkel és földhivatali adminisztrációval, az AVHGA bevonása esetén az ügyintézés sokkal egyszerűbb, és az átlagos átfutási idő is mindössze egy nap. Különös jelentőséggel bír a kezességünk, ha a gazdálkodó eszközeinek, ingatlanjainak nem tud a bank értéket adni vagy azok már eleve jelzáloggal terheltek.


Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány
(06 1) 474 5070
office@avhga.hu
www.avhga.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!