Szõlõvédelem és a Teldor

Agro Napló
A 2005-ös esztendõ szõlõvédelmi szempontból várhatóan nem sorolható majd a könnyû esztendõk közé. A tavalyi évhez talán abban fog a legjobban hasonlítani, hogy tavasztól a nyár végéig küzdeni kellett az egészséges termésért.

A betegségek felfutásában viszont nagy különbségek mutatkoznak, hiszen idén a lisztharmat indult nagyobb fertőzési nyomással, míg a peronoszpóra később fertőzött és így már nem okozott veszélyt a termésre. Ahhoz azonban, hogy érés idejére egészséges fürtök várják a szüretelőket, sok még a teendő.

A szőlőzsendüléstől az első számú gombabetegség a szürkepenész. Ahogy ebben az évben a többi gombabetegségnél már megtapasztaltuk, a megelőző (preventív) védekezések adták a legjobb eredményt. Ez a szürkepenész elleni védekezésnél különösen fontos.



Ha az emberiség fertőző betegségeit évről évre ugyanazzal az antibiotikummal kezelnénk, az megemelné az ellenálló kórokozók számát. Hasonló történhet a szürkepenésszel is, ha a gazdák a gombát egymás után többször azonos hatásmechanizmusú gombaölő szerrel kezelik. A Botrytis cinerea rezisztenciájának kialakulása nagyban csökkenthető egy pontos fungicid permetezési programmal, ami egyben része a rezisztencia-kezelés programjának. A megfelelő program magába foglalja úgy a kombinációkat, mint a hatóanyagok váltogatva történő felhasználását a különböző hatóanyag csoportokból.



1998-as bevezetése óta a fenhexamid hatóanyagú Teldor fontos szerepet tölt be a botritisz ellen alkalmazható készítmények között. Ez annak az erős és megbízható hatékonyságnak az eredménye, amely kiugróan jó toxikológiai valamint környezetvédelmi megítélésével és új hatásmódjával alkalmassá teszi a cél károsító szürkepenész  elleni védekezésre. Ezt a gombát már az elmúlt időszakokban úgy ismerték, amely nagyon gyorsan képes ellenállóvá válni az új gombaölő szerekkel szemben. A szürkepenész elleni vegyületek, beleértve a benzimidazolokat és a dikarboximideket is, néhány év alatt elvesztették eredendően magas kezdeti hatékonyságukat. Amikor a Teldor megjelent, szembetûnő volt új hatásmechanizmusa, amely kizárta a keresztrezisztencia lehetőségét az összes többi szürkepenész ellen alkalmazott termékkel.



A Bayer CropScience Teldor készítménye egyedi hatásmechanizmusával a megoldás kulcsát jelentheti a rezisztens Botritisz populációk kifejlődésének folyamatos megelőzésében. Azért lehet nagyon fontos gátja a rezisztencia kialakulásnak a gombában, mert hatásmódjának (csoportjának) mindez ideig egyetlen képviselője. Ez azt jelenti, hogy ez a gombaölő szer használható minden permetezési programban, amely a szürkepenész ellen alkalmazandó.

A Teldor egyszeri alkalmazását a zsendülés idején mindenképpen javasoljuk. Fontos, hogy a többi szürkepenész elleni készítményhez hasonlóan a Teldor-t is megelőző védekezés formájában (preventív módon) alkalmazzuk. Ez a készítmény a szürkepenész ellen hosszú hatástartammal rendelkezik. Erősen csapadékos és a szürkepenésznek kedvező kora őszi időjárás esetén előfordulhat, hogy a Teldor-t a betakarítás előtt is alkalmazni kell. Ez csemegeszőlőben hét nappal, míg borszőlőben 14 nappal tehető meg a szüret előtt. A Teldor teljesen egyedi hatásmechanizmusával, a fermentációra és mustminőségre gyakorolt kedvező hatásával teszi a vegetáció végén is biztonságossá a Bayer szőlővédelmi javaslatát.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!