A minõség hagyománya, a jövõ biztonsága!

Agro Napló
Évente egymillió tonna: a magyar takarmánytermékek egynegyedét a Bábolna Takarmányipari Kft. gyártja.

A több mint 690 főt foglalkoztató Bábolna Takarmányipari Kft.-t 30 százalékot megközelítő piacrészesedésének köszönhetően Magyarország vezető takarmánygyártó vállalkozásaként tartják számon. A nagy múltú cég tevékenységével rá is szolgál erre: nincs olyan háziállatfaj, mely számára ne gyártana és forgalmazna takarmány előkeverékeket, premixeket, takarmánykiegészítőket, illetve keveréktakarmányokat.

- Az ország teljes belföldi takarmány felhasználásának több mint egynegyede, évi 1 millió tonnát meghaladó késztakarmány a Bábolna Takarmányipari Kft. előkeverékeiből készül. A belföldi piacon mintegy 200, a hazai viszonyok között jelentős kapacitású keverőüzemet és állattenyésztő gazdaságot látunk el folyamatosan különböző termékeinkkel – mondta el Marczali Gábor, a Bábolna Takarmányipari Kft. ügyvezető igazgatója, aki méltán büszke arra, hogy az általa vezetett cég szerteágazó integrációs kapcsolatokkal rendelkezik: 2000 júliusában vásárolták meg az Alföldi Gabona Rt. takarmánygyártási ágazatát, majd 2002-ben a mezőhegyesi takarmánykeverő üzem következett, így erősítette kelet-magyarországi pozícióját a cég.

- Társaságunk üzletpolitikájának lényege egy mondatban összefoglalható: tartós, megbízható partnerkapcsolatok kiépítésére törekszünk. Elsődleges üzleti célunk, hogy ne csupán beszállítói, hanem hosszú távú, megbízható szolgáltatói legyünk partnereinknek – fejtette ki az ügyvezető igazgató.

Minőség és a megbízhatóság mindenek előtt

- A Bábolna Takarmányipari Kft. megalakulása óta arra fordítja a legnagyobb hangsúlyt, hogy vevői mindig a lehető legjobb minőségû és megbízható takarmányt kapják. Ennek a célnak vetjük alá az összes folyamat szervezését és irányítását – hangsúlyozta Mészáros János minőség- és környezetirányítási vezető.

- Társaságunknál 1998 óta az MSZ EN ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszer mûködik. Ez azt jelenti, hogy a termelés minden egyes fázisára olyan szabályozást dolgoztunk ki, amely betartásával a termékek kiváló minősége elérhető.

- A nemzetközileg elismert ADIFO szoftvernek köszönhetően azonosítási és nyomonkövetési rendszert alakítottunk ki, amely az alapanyag beérkezésétől a késztermékek vevőnek történő átadásáig minden egyes fázisban képes azonosítani a terméket, így garantálja annak minőségét.

- A minőségbiztosítás harmadik, de nélkülözhetetlen elemeként feltétlenül meg kell említenünk a társaság központi laboratóriumát, mely az ország egyik legjobban felszerelt és legkorszerûbb intézményeként garantálja, hogy csak a megfelelő minőségû alapanyagot használhatják fel keverőüzemeink, és csak magas színvonalú késztermékek kerülhetnek a fogyasztókhoz – hangsúlyozta Mészáros János.

Nemzetközi élelmiszerbiztonság és környezetvédelem

A piaci igények magas színvonalú kielégítésére ma már nem elég a megbízhatóan mûködő hagyományos minőségbiztosítási rendszer. A Bábolna Takarmányipari Kft. arra törekszik, hogy biztonságos takarmányaival az élelmiszerlánc meghatározó tagja legyen, ezért a nemzetközi és magyar előírásokat figyelembe véve egy élelmiszerbiztonsági (HACCP) rendszert is mûködtet.

Tisztában vagyunk azzal, hogy úgy kell jó terméket gyártanunk, hogy eközben a környezetet a legkisebb terhelés érje. Ennek érdekében mûködtetjük az MSZ EN ISO 14001 szabvány szerinti környezetirányítási rendszert, amely garantálja, hogy károsanyag-kibocsátásainkat minimalizálni tudjuk, így környezetünket a legkisebb mértékben terheljük.

Stabil laborháttér: ellenőrzés és fejlesztés egy helyen

A cég fő törekvése, hogy partnereinek komplex szolgáltatást nyújtson, amely nem nélkülözheti az újszerû technikai módszerek fejlesztését és átadását sem. Ezek közé tartozik a takarmányok jobb feltárását és kedvezőbb mikrobiológiai minőségét biztosító expandálási eljárás bevezetése, melyet a Bábolna Takarmányipari Kft. alkalmazott először hazánkban.

- Tudatosan készülünk arra, hogy maradéktalanul megfeleljünk az új takarmánytörvényben megfogalmazott kritériumoknak és az EU csatlakozás utáni elvárásoknak. A cél érdekében folyamatosan fejlesztjük a labor mûszerparkját és elemzési módszereit – hangsúlyozta Schmidt Ferenc laboratóriumvezető, aki szerint már a laboratórium jelenlegi felszereltsége is lehetővé teszi a takarmánygyártáshoz felhasznált alapanyagok, közbenső termékek és végtermékek valamennyi jellemző paraméterének alapos vizsgálatát. A minőségvizsgálat, minőségellenőrzés és minőségtanúsítás a társaságnál jelenleg is európai színvonalon történik.

Világcégektől vásárolt alapanyagok

A Bábolna Takarmányipari Kft. termékeit több mint 180 féle alapanyag felhasználásával állítja elő. Ezeket a hazai források mellett elsősorban Nyugat-Európából (Németországból, Franciaországból és Hollandiából), az Amerikai Egyesült Államokból, valamint Dél-Amerikából szerzik be.

– Legfontosabb alapanyag-szállítóink ismert világcégek, melyek világszínvonalú termékeikkel, folyamatos fejlesztéseikkel biztos alapját képezik termékeink versenyképességének – hangsúlyozta Pál Tamás beszerzési igazgató. – Ezekkel a cégekkel több, mint 20 éve állunk szoros kapcsolatban, amely a hagyományos vevő-szállító viszonyt meghaladó együttmûködési formákat, a szaktanácsadást, az állandó információcserét is magába foglalja.

A társaság érthetően nagy hangsúlyt fektet az alapanyag-beszállítók kiválasztására: a partnereknek szigorú, rendszeresen felülvizsgált követelményrendszernek kell megfelelniük. A legfontosabb kritériumok közé tartozik a termékek minősége, a minőség állandósága, a szállítások pontossága és megbízhatósága.

Gyártás csúcstechnológiával






A minőségellenőrzés és a fejlesztés fontosságának hangsúlyozása után ejtsünk most néhány szót a fő tevékenységről, a gyártásról is. A Bábolna Takarmányipari Kft. az országban 4 saját telephelyen, 16 technológiai gyártósoron állít elő premix- és takarmány alapanyagokat, premixeket, takarmány kiegészítőket, koncentrátumokat, tejpótló tápszereket, kedvenc- és haszonállat keveréktakarmányokat. Ezentúl 7 minősített és a vállalat által menedzselt takarmánykeverőben bérkeverési konstrukcióban keveréktakarmányokat is készítenek.

- Termékeink alapanyagait minősített beszállítóktól, általunk előírt specifikációk alapján vásároljuk. A telephelyeken az emberi tévedést kizáró integrált, számítógépes anyagazonosító, -kezelő rendszerek biztosítják az anyagok, termékek azonosítását, nyomon követését és visszaazonosíthatóságát – mondta el Laki Péter termelési igazgató.

– Termékeinket ipari folyamatirányítással (IPC, PLC, PC) mûködtetett, szabályozott technológiákon gyártjuk. Keverőüzemeink gépei, berendezései a legújabb technikai, mûszaki szín-

vonalat képviselik. Üzemeinkben öntisztító anyagszállító berendezéseket, bombaejtő-ajtós ürítésû keverőgépeket, az anyagok tulajdonságainak megfelelő adagoló berendezéseket, valamint automata mérlegeket használunk. Takarmányaink megfelelő mikrobiológiai állapotát korszerû hőkezelő berendezésekkel is biztosítjuk, a folyékony és hőérzékeny alapanyagok (aromák, enzimek, olajok) bedolgozása pedig a hûtött granulátumra történik. Termékeink kiszerelését, a raktározási-, szállítási rendszerünket vevőink igényeihez alakítottuk.

Hat éve piacvezetőként: a versenyelőnyért mindennap tenni kell


A kiemelt partnerek elsősorban a premix- és takarmányüzemek, baromfi-, sertés- és szarvasmarha nagyüzemek és integrációk, ill. jelentős kört képviselnek a nagykereskedők és a hozzájuk tartozó bolthálózatok.

- A kereskedelmi osztály partneri köre elsősorban a nagyüzemi állattartó telepekből, takarmánykeverőkből áll. Több mint 200 partnerünk közös jellemzője, hogy termékeink mellett folyamatosan igénylik szolgáltatásainkat is. A receptúra készítés, az állategészségügyi,- a technológiai- és a gazdasági szaktanácsadás mellett talán az alapanyag beszerzésben nyújtott segítségünk a legnépszerûbb – fejtette ki Gergácz Zoltán, a kereskedelmi- és fejlesztési osztály vezetője.

- A kereskedelmi- és fejlesztési osztályon belûl mûködő fejlesztési csoport feladata, hogy a folyamatosan változó piaci igényeknek megfelelően, a legújabb tudományos ismeretek felhasználásával folyamatosan megújítsa termékeink körét. A feladat nem új keletû, hiszen vállalatunk 1998-óta piacvezető, így megszoktuk, hogy konkurenseink folyamatosan „készenléti állapotban” tartanak bennünket – tudtuk meg Gergácz Zoltántól, aki szerint a jelenlegi, különösen éles piaci helyzetben versenyelőnyét csak a minőség állandó javításával, az alapanyagok nyomon-követhetőségével, a nagy cég nyújtotta biztonság felajánlásával tudja megtartani a Bábolna Takarmányipari Kft.


- Stratégiánk a jövőre: megőrizni a premixpiacon meglévő pozíciónkat, és tovább növelni részesedésünket a speciális szarvasmarha-, és sertés- termékek, valamint a kész keveréktakarmányok piacán. Kipróbált szakembergárdánk, gyáraink állandóan fejlesztett mûszaki színvonala, termékeink megbízható minősége a cél elérésének záloga.

Egyedülálló értékesítés: 2000 eladási pont Magyarországon

A Bábolna Takarmányipari Kft. partnerkapcsolatai a takarmánykeverő nagyüzemek és a százezres létszámú állattenyésztő telepek mellett kiterjednek a közép- és kisméretû gazdaságokra, sőt a családi farmergazdaságokra is. Számukra 1998 vége óta országos méretû, hazánkban egyedülálló márkaképviselői hálózaton keresztül juttatják el kisebb, 30, illetve 5 kilogrammos kiszerelésben a koncentrátumokat, a takarmánykiegészítőket és a keveréktakarmányokat.

– A célunk az, hogy termékeink mindenki számára azonos feltételekkel legyenek elérhetők. Az értékesítésben 60 márkaképviselő és több mint 70 továbbforgalmazó és termelő mûködik közre. Segítségükkel mintegy 2000 eladási ponton jelenünk meg, mely Magyarországon egyedülállónak számít. Termékeink sikerében és piaci pozíciónk töretlen fejlődésében a kereskedelmi szereplők hatékonyságán túl, az általunk gyártott takarmányok kimagasló minősége is nagy szerepet játszik – hangsúlyozta Lajtos Lajos, a márkaképviseleti osztály vezetője.





A cikk szerzője: Mészáros Gábor

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!