2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Saaten-Union hibrid- és fajtarepce ajánlata 2005-re

Agro Napló
A Saaten-Union repcenemesítõi, az NPZ és a Raps GbR, az 1970-es évek közepétõl kezdték el felépíteni egy olyan nemesítési rendszert, amely napjainkra egyedülálló sikereket ért el Európában.


Az akkori, mintegy 16 ha-os tenyészkertben 15 munkatárs mintegy 100 keresztezést végzett el évente. Napjainkban  234 ha tenyészkert, több mint 1 800 keresztezés, 5 000 m2 üvegház, 60 000 beltartalmi vizsgálat, a legmodernebb dihaploid és markertechnológia jellemzi a repcenemesítés nagyságrendjét. A nemesítés költsége az elmúlt 30 évben megtízszereződött és a munkatársak száma is 110 fölé nőtt. A növekvő befektetésekre azért is szükség volt, mert az új felhasználói igényeknek (duplanullás minőség) és a termelői oldal által megfogalmazott hozamelvárásoknak (MSL-hibridrendszer létrehozása) gyorsan és hatékonyan kellett megfelelni. A Saaten-Union repcenemesítése alapvetően meghatározta és megalapozta azt a fejlődést, ami az európai repcetermelés  felvirágzásához vezetett az elmúlt 10–15  évben. A Saaten-Union hibrideinek európai térhódítása töretlen,  2004-ben a hibridek vetésterületének mintegy 90%-án  MSL-hibrideket termeltek.






 Az MSL-hibridek vetésterületének folyamatos növekedését a termelők körében végrehajtott felmérések szerint az alábbi tulajdonságok alapozzák meg:

    • az MSL-nemesítés éves szinten mintegy 0,5 q terméstöbblet realizálását teszi lehetővé az előző hibridgeneráció terméséhez képest, a köztermesztésben napjainkra  az 5 t/ha termés elérése nem ritkaság;
    • változatlanul jellemző a kiváló alkalmazkodóképesség, a rendkívüli stressztûrés és kiváló télállóság a legváltozóbb körülmények között is, Franciaországtól egészen Ukrajnáig
    • széles vetésidő-tolerancia,
    • kézzel fogható előrelépés tapasztalható az MSL-hibridek olajtartalmának növelésében és a növények állóképességének fokozásában;
    • a duplanullás minőség, és a stabilan alacsony glükozinát-tartalom szükségességének jelentősége;
    • a szélesedő MSL-hibridkínálat lehetővé teszi, hogy minden termelő a saját termőhelyének és technológiájának legjobban megfelelő hibridet választhassa ki;
    • kiváló vetőmagminőség, a legnagyobb védelmet nyújtó csávázószerek alkalmazása;
  • felhasználóbarát vetőmagkiszerelés, hiszen a garantáltan 1,5 millió élő csírát tartalmazó egységek pontos vetőmagdózis és ha-onkénti vetőmagköltség-kalkulációt tesznek lehetővé.

A Saaten-Union hibridrepcéi Magyarországon is hamar közkedveltté váltak. Az ARTUS továbbra is a „legigénytelenebb” hibrid, kiválóan tolerálja a kedvezőtlen termőhelyi és időjárási körülményeket, a legkeményebb tél sem foghat ki rajta. Kiváló növekedési erélye, robosztussága egyedülálló. A BALDUR kimagasló termőképessége mellett a hibridek között egyedülállóan magas olajtartalmával és kiváló télállóságával vívta ki a termelők elismerését. Intenzív és extenzív körülmények között egyaránt otthon érzi magát. A VECTRA, a Saaten-Union első ogura-hibridje, az eddigi hibrideknél alacsonyabb magasságú. Sûrûn berakott elágazásai, jellemzően magas ezerszemtömege erősítik generatív jellegét. A jelenlegi hazai hibridszortimentben a legalacsonyabb pergési hajlammal rendelkezik. A KAPITAN-t kiváló olajtartalom, kifogástalan állóképesség és télállóság jellemzi. Átlagos és kedvezőbb termőhelyekre ajánlott, szokásos és megkésett vetésre egyaránt. Vetőmagjának ezermagtömege rendkívül magas, így a ha-onként ajánlott 500 000 csíra elvetésekor 4,8–5,0 kg vetőmagot kell elvetni, azaz ahol eddig a hibridek alacsony vetésnormájának kijuttatása okozott gondot ott nyugodtan választhatják ezt a hibridet.

 

A Saaten-Union új generációs hibridekkel jelenik meg az idei évben. Ezek az új MSL-hibridek a rendkívül zord és viszontagságos 2002/2003-as

 időszakban is eredményesen kiállták a télállósági próbát, megfelelve mindvégig a magasabb termőképesség, jobb olajtartalom és állóképesség valamint a stabilan alacsony glükozinolát-tartalom feltételeinek.






Az ELEKTRA MSL-hibrid a korai éréscsoportban kapott állami minősítést. Kompakt, alacsony növénymagasság, kiemelkedő állóképesség, összességében gyors, problémamentes betakaríthatóság jellemzi. 4 to/ha feletti termőképessége átlag feletti olajtartalommal párosul. Sem genetikai, sem agronómiai szempontból nincsen gyenge pontja, nem véletlen, hogy Németországban is a legkedveltebb hibridek közé tartozik. A TENNO középérésû  MSL-hibrid szintén 2004-ben részesült állami elismerésben. Az elmúlt évben 4,88 t/ha hozama 12%-kal múlta felül a st. hibridek teljesítményét, olajtartalma 1%-kal magasabb volt az összehasonlító hibridek szintjénél. Kiváló télállósága, egyedülálló fejlődési erélye valamint állóképessége új szintet teremt a termésbiztonság terén.



A TITAN MSL-hibrid bevezetésének első évében Németország második legnagyobb területen termelt hibridjévé vált. Magyarországi kísérleti eredményei is meggyőzőek voltak 2004-ben, 4,69 t/ha  termése 44,9% olajtartalommal párosult. Rendkívül erőteljes gyökérzete, robosztus felépítése, kimagaslóan jó télállósága elsősorban a közepes vagy gyengébb területekre predesztinálja. Kiválóan alkalmas megkésett vagy mulcsvetés esetén is.



Sikeres hibridnemesítés nem képzelhető el a fajták folyamatos fejlesztése nélkül. Ezt igazolják legkorszerûbb fajtáink termelési és kísérleti tapasztalatai egyaránt. A korai érésû, az átlagnál jelentősen alacsonyabb állományú, kiváló állóképességû és télállóságú DANTE a tavalyi évben számos termelőnél 4 to feletti termésátlaggal igazolta vissza a helyes fajtaválasztást. A rendkívül jó stressztûrőképességû és kiemelkedő fejlődési erélyû, korán virágzó VIKING a korábbi évek teljesítményét megerősítve az elismert fajták kísérletében  4,16 t/ha  teljesítménnyel lett a második helyezett. Kiváló télállóságú, kifejezetten robosztus felépítésû, ezért nyugodt szívvel ajánlható a közepes vagy gyengébb területekre, ill. megkésett vetés esetén is.  A RASMUS középérésû fajta kiváló alkalmazkodóképességét jelzi, hogy az elmúlt évek változó körülményei között is mindig az élmezőnybeli  teljesítményt ért el, termése 4,12 t/ha (rel. 104,5%) volt tavaly az elismert fajták kísérletében. Kiemelkedő termőképessége, átlagos olajtartalma mellett kiváló télállósága biztosítja, hogy a megcélzott jövedelmezőség realitássá váljon. A hazai fajtaszortiment egyik legkiválóbb ár-érték arányú fajtája, vetését átlagos és jobb körülmények közé javasoljuk.

A Saaten-Union technológiai innovációja nem csak új hibridek és fajták bevezetését jelenti. Fajtáinkhoz és hibridjeinkhez olyan konkrét technológiai javaslatokat teszünk, amelyek megalapozzák a fajta, a termőhely és az alkalmazott technológia olyan összhangját, amely lehetővé teszi az adott évben elérhető maximális jövedelem elérést. Hibridjeink mellett legkorszerûbb fajtáinkat is 3 ha elvetésére elegendő 100% élő csírát tartalmazó kiszerelésben hozzuk forgalomba. Fajtáink esetében ez 2,1 millió csíra/zsák, hibridjeinknél 1,5 millió csíra/zsák értéket jelent.


A cikk szerzője: Blum Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!