Hazai gyártású napraforgó-betakarító adapterek

Agro Napló
A napraforgó-betakarító adapterek elsõ változatai az egyéb, pl. kukoricacsõ-törõ adapterek bázisán készültek, vagy a szántóföldi vágóasztalra szerelt kiegészítõkbõl álltak.

A veszteségek csökkentése érdekében a mezőgépgyártók kifejlesztették a napraforgó betakarítására alkalmas arató-cséplő gépre szerelhető soros adaptereket. A soros napraforgó adapterek különböző változatainak hazai fejlesztésében és gyártásában az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. (Békés) kiemelkedő szerepet vállalt.



Az OPTIGÉP Kft. NAS típusjellel, megfelelő csatlakozó kerettel a Magyarországon üzemeltetett arató-cséplő gépekhez 4–6–8–10–12-soros változatban gyárt adaptereket. A NAS típusú adapterek 50–55–60–73–76,2 cm-es sortávolságú napraforgó betakarítására készülnek (1. ábra). A NAS adapterek rezgőtálcás kialakításuknak köszönhetően alacsony veszteséggel és hajtási energia-felhasználással dolgoznak. A NAS adapterek e  kedvező paramétereinek meghagyása mellett az OPTIGÉP Kft. kifejlesztette  a 6- és 8-soros szárzúzós, illetve az egyre szigorúbb közúti előírásoknak történő megfelelés céljából a szállítási helyzetbe felcsukható változatokat. A 6- és 8-soros szárzúzós gép vizsgálatát az FVMMI GM Gépminősítő Közhasznú Társaság végezte el. Cikkünkben a hazai gyakorlatban leginkább használható 76,6 cm sortávolságú 6–8 soros változatok kialakítását ismertetjük (2. ábra).



Az adapterek családelven gyártott gépek, ezért mûködési elvük megegyezik. Szerkezeti felépítésük is a sortávolsághoz igazodva azonos, eltérés a sorok száma, ill. az ehhez kapcsolódó geometriai méretek eltérésében nyilvánul meg.



A gép munkavégzése közben a terelő orrok a napraforgó sorokat szétválasztják és a behúzó láncokhoz terelik a növényi szárakat. A behúzó láncok a szárakat vezetőlécek között a csillagkerekes vágószerkezethez juttatják. A vágószerkezetről a rövid szárral levágott napraforgó tányérok a rázóasztalok segítségével a gyûjtővályúba kerülnek, ahonnan a behordó csiga az arató-cséplő gép ferde felhordójához szállítja azokat.



Az adapter hajtását az üzemeltető kombájn ferde felhordójának kihajtó tengelycsonkjáról kapja kardántengely segítségével. Az adapterek kétoldali hajtású változatban kerültek elkészítésre, ami a nagy munkaszélesség esetén a hajtás elemeinek kíméletes használatát teszi lehetővé. A hajtótengelyről duplex lánc továbbítja a hajtást a behordó csiga baloldali tengelycsonkján levő biztonsági kapcsolóra, ahonnan szintén lánchajtás juttatja a baloldali előtéttengelyre. A kétoldali hajtás megvalósítása a behordó csiga tengelyén keresztül történik a jobb oldalon. A csiga jobb oldali tengelycsonkjáról szintén duplex lánc segítségével hajtják meg a jobb oldali előtéttengelyeket.



Az előtéttengelyek láncos tengelykapcsolóval vannak összekötve a szöghajtómûvekkel, ill. az összekötő tengelyekkel. Az összekötő tengelyeken át excenter végzi a rázóasztalok mozgatását.



A kétoldali hajtás a szárzúzó berendezésnél is megvalósul, mivel mind a bal, mind a jobb oldali előtéttengelyről lánchajtás segítségével hajtják meg a szárzúzó berendezés tengelyét.



A behúzó láncok sebességének változtatása csere lánckerekekkel végezhető el. A különböző cserekerekek lehetővé teszik az eltérő típusú arató-cséplő gépekhez történő kapcsolást is. Így a megfelelő lánckerekek beépítésével a kombájnok kimenő tengelyének eltérő fordulatszáma a behúzó láncok sebességének megfelelően kompenzálható.



Az egyre szigorodó közúti előírások kielégítésére, valamint az áttelepülés miatti átszerelési időszak csökkentésére a NAS-676 és NAS-876 adapterek szállítási helyzetben összecsukható változatban is készülnek. Ez esetben az adaptereknél a NAS-676 1-1 szélső, míg a NAS-876 adapternél 2-2 szélső elem felnyitható. Az elemek felhajtása hidraulikus munkahengerek segítségével történik. A hidraulikus rendszer az arató-cséplő gép hidraulikájához csatlakoztatható (2. ábra).



Az FVMMI által közzétett vizsgálati eredményeket értékelve megállapítható, hogy a NAS-676Z és a NAS-876Z a zúzalék terítésére is alkalmas napraforgó adapterek szárzúzóval felszerelt és anélküli változatai jó területteljesítménnyel és emellett jó munkaminőséggel üzemeltethetők. A napraforgót alacsony, 5–6% veszteséggel, a további talajmûvelés szempontjából megfelelően alacsony tarlóval, a munkasebességtől kevésbé függően egyenletes zúzással, a zúzott anyag egyenletes elterítésével tudja betakarítani.



A zúzás minőségére jellemző, a zúzott anyag méreteloszlása átlagosan úgy alakult, hogy az 50–60 mm hosszúságú szárrészek az összes anyag 30%-át adták, ami jól közelíti meg a normál eloszlás átlagértékét.



A forgórészek megfelelő nagy kerületi sebessége következtében az így összezúzott anyag egyenletes eloszlásban és rétegben maradt vissza a területen. A visszamaradt tarló magassága, az állítható zúzási magasságnak köszönhetően a különböző szár-, illetve tányérmagasságú állománynak megfelelően szintén kedvező értékre adódott.



A kísérlet alatti viszonylag alacsony hozam miatt a JOHN DEERE 2056 arató-cséplő géppel magas, 8,3–12,6 km/h munkasebességgel kellett dolgozni, ennek ellenére a rázótálcás adapter előnyeiből adódóan a veszteség a követelményeknek megfelelő szinten maradt.



A gépterhelés értéke 2,6–5,4 kg/s, a területteljesítmény 3,8–5,8 ha/h, a szemtömeg-teljesítmény 2,9–6,6 t/h között változott.  Ezekhez a gépterhelés adatokhoz 33–39 l/h órás fogyasztás és 113–131 kW motorteljesítmény tartozott. Ebből a szárzúzó mûködéséhez szükséges nyomaték 32,1–78,5 mkp, a teljesítményigény 16,5–40,3 kW között változott. Ez az érték az egyéb, külön menetben üzemeltetett vontatott vagy félig függesztett szárzúzókhoz képest mintegy 40–50%, tehát a munka munkaszervezési és egyéb más előnyök mellett energiamegtakarítást is eredményez a szárzúzó használata.



A szállítási helyzetben összecsukható változatok használata az áttelepülési időveszteségek csökkentésével javítja az arató-cséplő gépek kihasználását és idényteljesítményét is.


A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!